Gregory Jacobs: Magic Mike XXL Gregory Jacobs: Magic Mike XXL

Ezek aztán kielégítenek mindenkit

Gregory Jacobs: Magic Mike XXL

A Magic Mike XXL tipikusan az a film, amiről nagyon sok olyan ember fog lemaradni a hasizomvillantások és a tangás férfiak miatti „muszáj bebizonyítanom az egész világnak, hogy hetero vagyok”-attitűd révén, akiknek amúgy tökre tetszene. 

Sőt, sok olyan ember is le fog róla maradni, aki értékelné az okos történetvezetését, de az előzetes láttán arra a következtetésre jut, hogy ez egy újabb olcsó, a közönség pénzére nagyon pofátlanul ráhajtó film, ami meztelen férfi felsőtesteken kívül semmit nem kínál a nézőnek. Nos, nagyobbat nem is tévedhetnének, ugyanis a Magic Mike XXL egyáltalán nem sekélyes és buta, sőt, annak a teljes ellenkezője. Ihletett, okos, őszinte, vicces, hangulatos film barátságról, önmegvalósításról, és női örömökről. Maximálisan élvezhető azoknak is, akiket teljesen hidegen hagy a főszereplők már-már nevetségesen kigyúrt felsőteste, de közben persze kiszolgálja azon nézőit is, aki egy kis vetkőzés miatt váltották meg a jegyüket.

A folytatásra nem tért vissza ugyan Matthew McConaughey, Alex Pettyfer, és Cody Horn, de a film nagyon elegánsan oldja meg a hiányukat például a fantasztikusat alakító Jada Pinkett-Smith-szel, sőt, a három karakter távollétére alapozza a cselekményt. Dallas lelépett külföldre a Kölyökkel együtt, gazdagoknak táncolni, Mike pedig megkérte a Brooke kezét, aki nemet mondott rá. Ezért Mike csatlakozik a Tampa Királyai megmaradt tagjaihoz egy utolsó nagy túrára, aminek a célállomása egy sztripper-gyűlés, ahol az ország legjobbjai mutatják meg, mit tudnak. Részben pénzgyűjtés a cél, de sokkal inkább egy utolsó nagy közös kaland, mielőtt mindenki szögre akasztaná a férfitangát és szétszéledne megvalósítani a saját álmát más iparágakban. A vetkőzés egyfajta önmegvalósítás: ezek a férfiak messze nem annyira sikeresek a női sikolyoktól hangos színpadokon kívüli világban, mint amikor előadják számukat, ilyenkor viszont egy kis időre ők lesznek a világ királyai.

Visszatér viszont Reid Carolin forgatókönyvíró, aki a folytatást már egészen más irányba viszi el, az első rész drogproblémákkal terhelt, sötétebb világát lecserélte egy sokkal vidámabb, szórakoztatóbb, viccesebb nagybetűs kalandra, az első drámai karriertörténetét pedig egy road movie-ba oltott komédiára. Ez egyrészt jó, mert nem választotta a könnyebb utat, eladva mégegyszer ugyanazt a receptet, másrészt ezáltal lerakta az asztalra Gregory Jacobs rendezővel a nyár egyik legszórakoztatóbb moziját, ami olyan élmény, mint átélni egy nyári, bulikkal teli kirándulást a legjobb barátaiddal. Pedig a filmnek nincs központi konfliktusa. Helyette van sok apró, helyenként habkönnyű belső konfliktus, mindegyik fő karakternek van egy saját fejlődési íve, amit bejár a játékidő alatt.

Azért is szomorú, hogy rengeteg férfi lemarad majd erről, mert ez egy olyan alkotás, amiben kigyúrt, marcona pasasok lelkiznek és a férfilélek mélységeibe leásva beszélik ki a problémáikat – ami elég szokatlan egy olyan filmtől, aminek az egyik karakterét Nagyfarkú Richie-nek hívják, s az a konfliktusa, hogy az orbitálisan nagy farka miatt senki nem akar lefeküdni vele, ezért keresi elkeseredetten a tökéletes „üvegcipellőt”. Amitől ez működik, hogy ezek a srácok nagyon kedvelhető és jól megírt karakterek, akik bár mindenféle proteines izomnövelőt fogyasztanak és nem idéznek Sartre-t, de nagyon is progresszívek, akárcsak a film maga.

A Magic Mike XXL egyik fő témája, hogy mi az, amire a nők valójában vágynak, és a megfejtés nem egy arcukba lóbált pénisz és egy pár izmos fenék, hanem valaki, aki odafigyel rájuk és az igényeikre, hogy azokat maradéktalanul ki tudja elégíteni, Mike és a bandája pedig mindent megtesz azért, hogy amerre csak járnak, a nők megkapják ezt – közben pedig ők is kiválóan szórakoznak, hisz a kettő nem zárja ki egymást. Összességében a film egy nagy adag boldogságbomba számtalan nem hétköznapi kalandon keresztül pozitív üzenettel, jó karakterekkel, és olyan mélységgel, ami üzleti szempontból nem lenne feltétlenül indokolt, hisz akkor is sikeres lenne a kasszáknál, ha magasról leszarná a sztorit. Sőt, túlszárnyalja az elsőt is, belépve ezzel az elődjüknél jobb folytatások igencsak elit klubjába.

Támogass egy kávé árával!
 

Kapcsolódó filmek

  • Magic Mike XXL

    Színes vígjáték, filmdráma, zenés, 115 perc, 2015

    Rendező: Gregory Jacobs

  • Magic Mike

    Színes vígjáték, filmdráma, 110 perc, 2012

    Rendező: Steven Soderbergh

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat