Kritika | Justin Baldoni: Five Feet Apart / Két lépés távolság Kritika | Justin Baldoni: Five Feet Apart / Két lépés távolság

Génjeinkben a hiba

Justin Baldoni: Five Feet Apart / Két lépés távolság

ÉRTÉKELD A FILMET!
Két lépés távolság
Justin Baldoni
2019
Két lépés távolság

Két lépés távolság

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Baldoni filmje egy zsebkendős tinirománc, ami fontos problémára hívhatná fel a figyelmet, ha elengedné a nyálas popslágereket és csöpögős fordulatokat.

A szerelmeseket szétválasztó melodrámáktól megszokhattuk, hogy a románc útjába többnyire a következő akadályok gördülnek a hősök elé: háborúban az ellenségbe habarodnak bele, a felek különböző társadalmi osztályba tartoznak vagy éppen az ősök nem adják áldásukat a párra. A XXI. századra az imént felsorolt okok berozsdásodtak, mivel ezek a problémák egyre kevésbé jellemzőek (bár a mai napig léteznek, ha nem is fajsúlyosan). Feltevődik hát a kérdés, hogy akkor mégis milyen leküzdhetetlen elem az, amely szétszakíthatja a szerelemeseket? Az elmúlt évek tinifilmes termését nézve úgy látszik, hogy a súlyos, krónikus betegségek léptek előtérbe, elég ha eszünkbe jut a Csillagainkban a hiba sikere, vagy a függetlenebb filmkészítés szférájából az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni. Justin Baldoni filmje is ezt a vonalat erősíti: két beteg fiatal közti szerelemről mesél, akik komoly egészségügyi intézkedések miatt nem érinthetik meg egymást. A Két lépés távolság egy zsebkendős, túlzottan szentimentális romantikus tinifilm, ami végtére is egy fontos problémára hívhatná fel a figyelmet, ha elengedné a nyálas popslágereket és csöpögős fordulatokat.

Stella (Haley Lu Richardson) egy 17 éves lány, aki kórházban tölti mindennapjait cisztás fibrózisa miatt. Ez a genetikai betegség rengeteg kényelmetlen és legfőképpen életveszélyes körülménnyel jár, gyakoriak például a légzési nehézségek (köhögés, fuldoklás), míg sok esetben végül a tüdő teljesen feladja a szolgálatot. Stella a szörnyű kilátások ellenére egy pozitív, roppant ambíciózus lány, aki állandóan azon van, hogy kontroll alatt tartsa a testét (rendszeresen szedi a gyógyszereit, megteszi az óvintézkedéseket) és az elméjét (bakancslistát ír, teendőket tűz ki magának). Will (Cole Sprouse) egy 18 év körüli srác, aki ugyanebben a betegségben szenved, viszont teljes ellentéte Stellának: lázadó, nem érdeklik a szabályok, sem a kezelése. Természetesen Stella és Will eleinte ki nem állhatják egymást, de hamarosan megtörik a jég és kialakul különös szerelmük története.

A film egy könyvadaptáció, ami három szerző közös munkája – közülük Mikki Daughtry és Tobias Iaconis társíróként a forgatókönyvben szintén segédkeztek. Az, hogy Stella és Will flörtölős replikái nem mindig a legeltaláltabbak, még megbocsátható, ellenben a több jelenetben is cukormázos hangulat elég lehangoló, mivel így a cisztás fibrózis – ez a valóságban tényleg létező, emberi életet követelő betegség – teljesen élét veszti. Mindössze érintőlegesen jegyzik meg a szereplők, hogy a betegség nem pusztán önmagában jelent problémát, hanem az is, hogy a drága kezelések megejtésére felnőttként sokkal kevesebb lehet majd az esély. Ráadásul Stella és Will viszonyrendszerében szappanoperákat idéző, drámai váltások vannak. A legszembeötlőbb példája ennek, amikor a lány megsértődik, de nyilvánvalóan kiderül, hogy mindössze félreértés történt, majd ez az egész újból megismétlődik úgy, hogy a fiú és a lány felcseréli az előbb leosztott szerepeket.

Ilyen dramaturgiai háttérrel abszolút dicséretes, hogy Richardson színészi játéka mégis képes a néző szívéig eljutni és gyönyörűen érezhető, ahogy megtalálja magát minden egyes pillanatban. Sprouse játéka, ha valamennyire alul is marad, méltó partnere Richardsonénak. Mivel a színészi alakítások teljes mértékben rendben vannak, zavaró, hogy a rendező (mintha nem bízna fiatal tehetségeiben) minden drámai momentumot elönt mollban csengő hangszerekkel, a nézőket empátiára sarkallva, holott ez a hatásmechanizmus a zene nélkül is létrejönne.

Az alaphelyzet, miszerint a fertőzés lehetősége miatt egyáltalán nem érhetnek egymáshoz a szerelmesek, egy törékeny, már-már költői gondolatot fejez ki, amivel a rendező a film utolsó negyedéig ügyesen zsonglőrködik – aztán annak reményében, hogy talán jobban fogunk sírni, irracionális túlzásokba esik. Persze ellenérvként a rendező védelmére szolgálhatna, hogy Baldoni filmjének célközönsége tizenéves lányokból áll, ugyanakkor a moziteremben ülő hölgyek nem voltak különösebben meghatva, másrészről hervasztó az az elképzelés, hogy a szerelemmel most ismerkedő fiatal lányokat ilyen tündérporos mázzal kellene nyakba önteni. Elvégre az érintés hiánya a szerelem egy olyan próbája, ami tulajdonképpen áthidalhatatlan, a film mégis úgy tesz, mintha az érintés a szex olcsó és semmirekellő játékszere lenne, és ezért érintés nélkül is kialakulhat a harmonikus párkapcsolat.

A Két lépés távolság mindössze a tavaszi szezon aktuális tinifilmje, és ez azért bosszantó, mert bár adott a témájában a lehetőség, elszalasztja, hogy komolyan vegye a fatális betegség jelentette tétet, ezzel szemben az érinthetetlenség líraiságát túlságosan le akarja nyomni a néző torkán. Stella optimizmusához híven jó hírként legalább meg lehet jegyezni azt, hogy a következő generáció színészi utánpótlása viszont nem tűnik kiábrándítónak.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Két lépés távolság

Két lépés távolság

Színes filmdráma, melodráma, romantikus, 116 perc, 2019

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna