Coralie Fargeat: Revenge / A bosszú Coralie Fargeat: Revenge / A bosszú

Testek harca

Coralie Fargeat: Revenge / A bosszú

ÉRTÉKELD A FILMET!
A bosszú
Coralie Fargeat
2017

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Coralie Fargeat rendezői debütje pont arról szól, amit nem túl kreatív címe ígér. A film egy sivatagban játszódó, vérben tobzódó történet, ami azt bizonyítja, hogy a bosszú és a túlélési ösztön csodákra képes.

Csakhogy ezek a csodák már olyannyira elrugaszkodnak a valóságtól, hogy nem tudjuk eldönteni, hogy drukkoljunk, sírjunk, nevessünk vagy az a legjobb megoldás, ha behunyjuk a szemünket – mert a film nem kevés jelenete erős idegzetet kíván. Már a valós történetre épülő A visszatérő (The Revenant) kapcsán is megkérdőjelezhettük, hogy egy ember tényleg kibír-e ennyi megpróbáltatást, de a túlzásokkal teli A bosszúban már legyinteni sincs idő.

A film nem egy profi módon kitervelt, hanem egy zsigeri, ösztönből fakadó bosszúról szól, amelynek tétje az életben maradás. A fiatal és vonzó, Lolitára emlékeztető Jen (Matilda Anna Ingrid Lutz) helikopterrel érkezik egy sivatagi luxusvillába szeretőjével, a gazdag és sármos Richarddal (Kevin Janssens). A férfiről hamar megtudjuk, hogy felesége és gyerekei vannak, de úgy tűnik, hogy ez egyiküket sem zavarja kifejezetten. Néhány percnyi zavart csak az kelt, hogy a vártnál korábban megérkeznek Richard vadásztársai, Stan és Dimitri; de a két férfi élvezi a helyzetet és még inkább Jen látványát. Így a film első részében nemcsak a kamera, hanem férfiak tekintete is szinte megszállottan követi a lány mozdulatait.

A magas tesztoszteronszint persze jó előjel; amint Richard magukra hagyja őket, Stan kihasználja a lehetőséget, és miután szépszerével nem tudja elcsábítani Jent, megerőszakolja. A szexualitástól rövid út vezet a fizikai agresszióig; miután a felajánlott anyagi kárpótlásra Jen nem Richard elvárásai szerint reagál, a helyzetét féltő férfi egy szakadékba löki az amúgy is védtelen, trikóban és mezítláb menekülő lányt. Itt vége is lehetne a történetnek, ha nem az lenne a film címe, ami. Mert a meggyalázott főhősnő – hiába szúrja át testét egy faág – nem hal meg. Hanem főnixmadárra emlékeztető módon feltámad és emberfeletti vérveszteség után is sikerül átjárnia a három tagbaszakadt férfi eszén, majd sorra bosszút állni rajtuk, azért, amit ellene és a teste ellen elkövettek.

A film elején butácskának és gyengének hitt Jen, akire a férfiak szexuális tárgyként tekintettek (annak minden előnyével és hátrányával), egyfajta amazonná, Lara Croft és az Uma Thurman-féle Menyasszony keverékévé alakul, akinek az extrém sivatagi viszonyok sem jelentenek különösebb kihívást. A fináléban Jen és Richard között hosszú perceken üldözik egymást a labirintusszerű luxusnyaralóban, amit végül szinte teljesen beborít a vér (tényleg, honnan annyi vér?).

A szexista jelenetek egyébként végigkísérik a filmet és a három férfi szinte minden alkalmat megragad arra, hogy hatalmát és erejét megmutassa Jen-nek, azaz általánosítva: a nőknek. A bosszúban nemcsak a férfiak kezelik tárgyként a nőt, hanem a film összeségében nézve érzelmileg steril: a szereplők mindvégig azt bizonyítják, hogy gyakorlatilag ösztönlényként élnek és hiányoznak belőlük az érzelmek. A rape and revenge-dramaturgiára épülő film hoz ugyan újat ebbe az elég egyszerű szabályokra épülő műfajba (kezdve attól, hogy egy nő rendezte és egy adott ponton megváltozik a szemszög is, már nem a férfiak nézik a nőt, hanem a nő vadászik rájuk), de – minden szépen és stílusosan fényképezett kép és a filmet néha videoklipszerűvé tévő zenei aláfestés ellenére – a naturalista (többek között beleket és átlőtt testrészeket mutató) jelenetek, valamint a sokkoló mennyiségű vér elveszi a történet élét.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A bosszú

A bosszú

Színes akciófilm, thriller, 108 perc, 2017

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat