Quentin Tarantino: Kill Bill: Vol. 2 Quentin Tarantino: Kill Bill: Vol. 2

Bill meghalt, a film él!

Quentin Tarantino: Kill Bill: Vol. 2

ÉRTÉKELD A FILMET!
Kill Bill 2.
Quentin Tarantino
2004

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Talán nem meglepő, hogy egy Kill Bill című, Quentin Tarantino rendezte véres saga legvégén a címszereplő kiadja a lelkét, akarom mondani, meghal. És teszi ezt a western és a kung-fu filmek formai kliséinek pazar felhasználásával/átértelmezésével, egy, a műfaj(ok) paródiájaként és egyik legjobb mintadarabjaként egyaránt működő alkotásban. A Don Quijote hathatott így a maga korában, mikor a közönségnek még a vérében volt a lovagregények stilisztikája és poétikája, majd később, mikor egy letűnt műfaj utolsó és legelevenebb darabjaként tisztelték és tisztelik azóta is.

A Kill Bill az első rész első képkockáin, egy klingon közmondást1 idézve a filmalkotások közötti viszonyhálózatban jelöli ki saját helyét, amit kiegészít a zárókép „Az anyaoroszlán visszakapta kölykét, a rend helyreállt a dzsungelben” felirata, aláhúzva a történet mese, fikció jellegét. Ezek után a rendező teljes szabadságot élvez a maga választotta korlátok között, csak a műfaj játékszabályait kell tiszteletben tartania, mentesítve magát azon elvárás-rendszer alól, mely alapvetően a „valóság” és az erre vonatkoztatott valószerűség szempontjából bírálta azon alkotásokat, melyek elemeiből az itt tárgyalt mű is építkezik. Másképpen: míg egy hetvenes évekbeli hongkongi kung-fu film a valósághoz viszonyul, annak egyfajta idealizált és stilizált megközelítését nyújtva, és kitéve magát a valószerűtlenséget felrovó kritikáknak, addig a Kill Bill már ehhez a filmhez viszonyul, és minden értékítélet csak ebben a filmes kontextusban legitim.

Quentin Tarantino: Kill Bill: Vol. 2

Ennyi elméleti kicsapongás után most lássuk a medvét, ugyebár.

A Kill Bill második része a hatodik fejezettel folytatja a Fekete Mamba (Uma Thurman) kódnevű bérgyilkosnő volt csapattársai és főként Bill, volt vezére, mestere, szeretője, gyermeke apja elleni bosszúhadjáratát. Rögtön a film elején fény derül az egész történetet elindító esküvői mészárlás körülményeire, végre látjuk a titokzatos Bill arcát, részleteket tudunk meg a hősnő életéről (pl. a film egyik epizódjában a számára oly hasznosnak bizonyuló kiképzéséről), és amit a legfontosabbnak tartok, képet kapunk Bill és hősnőnk bonyolult és végletességében is hihetően ábrázolt kapcsolatáról. És megtudjuk polgári nevét is, amelyen a Mamba szójáték alapul. A végső leszámolás előtt még a két megmaradt csapattársat, az alkoholbarát kidobóvá züllött Budd-ot és a páratlan szép szemű Elle-t éri utol a végzet. Előbbit egy igazi fekete mamba mérgétől, utóbbit a fentebb említett maradék szép szeme elvesztése által.

Quentin Tarantino: Kill Bill: Vol. 2

Az első részhez képest kevesebb és kevésbé látványos akciójelenetekért kárpótolnak a nagyszerűen megrajzolt mellékszereplők, a kedvesen balek, majd kegyetlen Budd (Michael Madsen), Bill nyolcvanéves strici nevelőapja, señor Esteban Vilaio (Michael Parks) és főleg a váratlan leszámolás-jelenet, melyben bepillantást nyerhetünk abba, hogy az univerzális családi, szerelmi problémák hogyan reprezentálódnak és oldódnak meg bérgyilkoséknál. Ez a jelenet legalább akkora tapsot érdemel, mint David Carradine nagyszerű alakítása, aki legalább olyan jó, mint Uma Thurman, aki azt hiszem, az egyetlen színésznő a világon, akinek elhinném, hogy ő a világ leghalálosabb nője. Madsen és Michael Parks alakítása is megérdemel egy-két szuperlatívuszt.

Quentin Tarantino: Kill Bill: Vol. 2

Hogy filmbarát unokatesóm korát meghazudtoló bölcsességű mondatát idézzem: „Végeredményben ez egy jó film!”

1A klingon egy, a Star Trek sorozatból ismert, csillagközi birodalommal rendelkező harcias faj.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat