James Gunn: Super James Gunn: Super

Frank D’Arbo a világ ellen

James Gunn: Super

ÉRTÉKELD A FILMET!
Super
James Gunn
2010

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Elavult képzetnek tűnik, hogy a szuperhős nem lehet más, csak kigyúrt testű és mélyen elhivatott polgárőr. Míg Hollywood a nagybecsű történetek drámai gyökereit nyiszálja, és igyekszik gyermekbaráttá tenni marcona igazságosztóit, addig a függetlenek világában már a kockásinges-bakancsos kisember ölti magára házilag varrt maskaráját, hogy önös érdekből üzenjen hadat a szervezett bűnözésnek. 

Miközben továbbra sem hűl a szuperhősfilmek körüli láz, az is egyre világosabban látszik, mennyire betokosodtak mára a műfaj főbb szabályai. Az álomgyáriak számára a fokozott eszképizmus és a fantasy-elemekkel gazdagon átszőtt univerzumok (Thor, Zöld Lámpás) bemutatása nyújt átmeneti védőernyőt a rohamosan növekvő szellemi válsággal szemben, míg a függetlenek rendre merészebb vizekre eveznek, és a sémarendszer belső rendjét ingatják meg. A véderővel (Defendor) hajtott ki a zsáner azon mellékága, melyben sebezhető átlagemberek bújnak latexgöncbe, és az ő földhözragadt szemszögükön átszűrve melegítődik újra az egész tematika. Míg az a film eklektikus modorral állt elő (ártatlan komédiaként indult, majd a zárlatra hirtelen elkomorodott), addig a HA/VER, a Scott Pilgrim a világ ellen és a Zöld Darázs csak ugródeszkának használták, avagy teljesen le is faragták a pátoszos stílust, és a hősfilm egyfajta revizionista mutációiként kínálták magukat – mind színészileg, mind történetformálás terén érzékelhetően alapozva az Apatow-garnitúrára is. James Gunn tavalyi alkotása, a Super viszont inkább A véderő kései párdarabja lehetne, amennyiben szintúgy szembemegy a nézői elvárásokkal – ám sajnos kevéssé elegánsan teszi mindezt.

Kép a Super című filmből

Párhuzam már csak azért is vonható a két mozi között, mert egyik sem papírsírjából támasztotta fel, hanem – a szintén provokatív hátszelű Hancockhoz hasonlóan – saját kútfőből merítette a maga héroszát, így biztosítva be a kellő narratív szabadságot. Gunn pedig nem idegen tájékra kalandozik, hiszen már előző munkája, a Slither is ingerküszöböt feszegető zsánerparódia volt, melyben a Cronenberg-féle testhorror és a zombifilm mémjei keveredtek gátlástalan akasztófahumorral és nyers brutalitással. Most sem kell a szomszédba mennie egy idétlen fabuláért: a Super megtekintése előtt az egyszeri mozibajáró akár le is adhatja az agyát a ruhatárban.

Kép a Super című filmből

Az alapszituáció szerint a melegszívű Frank D’Arbo (Rainn Wilson) narkófüggő hitvesét (Liv Tyler) a helyi drogüzér (Kevin Bacon) karmaiból kimentendő utcai dílerekre szakosodott polgárőrré vedlik. A recept persze változatlan az eddigi produkciókhoz képest, és a történet ezúttal is inkább az egész hősadaptálási őrület kaján torzképe akar lenni: a hétköznapokba beleszürkült, pocakos igavonó nem milliók helyett, csakis a saját érdekében, valami elmebajjal határos önigazolási roham jegyében cselekszik, harctudása a nulla felé konvergál, és hadászati csúcsfegyverek helyett egy fészerből kölcsönzött csavarkulccsal lékeli a bűnözői koponyákat. Crimson Bolt tehát nem lóg ki az ügyetlen igazságosztók egyre bővülő önképzőköréből, őt is a vágybeteljesítés motiválja, neki sem okoz gondot, hogy – ázott hörcsögre emlékeztető fizikuma ellenére – hiánytalanul rendet vágjon a maga mocskos betondzsungelében, és esztelen missziója végeztével természetesen ő is elfogadja önmagát olyannak, amilyen. De ezúttal sem ez a lényeg, hanem maga a kivitelezés.

Kép a Super című filmből

A kötelező járulékok – az egyéb hősökre tett utalásokon keresztül egészen az akciójelenetek mögé rajzolt, csatazajt imitáló, képregényes inzertekig – hiánytalanul fellelhetők a cselekményben, amelynek kifejezetten jót tesz a hisztérikus tinilány alakjában feltűnő sidekick (Ellen Page) is, sőt, az ilyenkor szokásos akciódarálás valójában az ő érkezésétől, az általa képviselt torz megszállottságtól nyer kellemes varázst. A gyíkarcú Wilson és a még mindig kamaszküllemű Page tökéletesen alakítják a két, lelki nyavalyáktól sújtott geek-et, közös jeleneteik valódi kincsei a filmnek, csak az a kár, hogy kapcsolatukat főként gyermeteg vizuális poénok, sokszor az öncélú obszcenitás irányába hajló gegek (improvizált szex hőskosztümben), és nem a dialógusok árnyalják – noha azokból is akad pár emlékezetes. A fővonal mégis megállja a helyét, ám maga a forgatókönyv hullámzó minőségű. A tésztaképű helyi zsaru például csak azért került a képbe, hogy a játékidő felénél fejbe durrantsák a rosszfiúk – az ő szcénái helyett Kevin Bacon roggyant idegzetű kiskirályának kellett volna több teret biztosítani, mert a maga vékony tíz percével nem igazán tud kibontakozni a figura, a briliáns színészi játék ellenére sem. Gunn hasonlóan keveset áldoz Tyler tudatmódosító szereken vegetáló feleségalakjára, és amikor a karakter előéletét monokróm flashback-ben akarja elregélni, akkor is inkább csak felesleges és elvarratlan elemeket erőltet az egyébként is eléggé széttagolt narratívába.

Kép a Super című filmből

A fő probléma viszont az, hogy a fináléban hirtelen megizmosodik a narráció által már korábban is sejtetett tragikus hangvétel. Libby sokkszerű halála (a szétroncsolt koponyát mutató snitt mélyen beleégeti magát nézőjébe), majd a dühödt önbíráskodásba fulladó végső leszámolás is megszakítja az oldott hangulatú cselekményvilágot, hogy a zárókép egy pálfordulással már a magányról és a veszteségről szóljon. Ezzel az elő nem vezetett, átgondolatlan, anyagidegen lépéssel Gunn mintha önmagát hatálytalanítaná (vagy rögtönzött gesztusváltásával is „csak” incselkedni akarna), de a befogadó gyomra ezt már kiveti magából. Korunk szuperhősfilmjének esetlenül is szeretetreméltó bajazzóját – zokogjon bár legbelül egész lelkével – sosem kényszerítheti térdre az élet.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Super

Super

Színes akciófilm, vígjáték, filmdráma, 96 perc, 2010

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat