Hegyi Damján

Írásai a Filmtetten (11)

Szerelmem, Elektra – Herman Nitsch, Jancsó Miklós és a folk-horror

2023. április 18.

2022. április 18-án halt meg Hermann Nitsch, a huszadik század egyik legellentmondásosabb művésze. Magnum opusa az Orgia Misztérium Színház című performansz-sorozata, melyeket többszáz fős, napokon vagy akár egy teljes héten keresztül tartó hatalmas fesztiválokként, „orgiákként” lehet azonosítani. Ezeket a hatvanas évek óta rendezi (rendezte) meg időről időre, s nem volt rest buzgón dokumentálni fotóval, videóval, begyűjtött tárgyi maradványokkal, hogy aztán kiállításokat rendezzen belőlük.

A bennünk lakó gengszter – John Patton Ford: Emily the Criminal

2022. október 18.

A cím valami feszült thrillert sejtet: „the criminal” – ezzel a jelzővel reprezentálódik „Emily”, a film főszereplője: egyből sejtjük, hogy itt Emily bűnözői léte tematizálódik, azaz valamifajta (egzisztenciális? etikai? fizikai?) mozgás fog történni a „bűnözőség”, a bűn viszonylatában. Emily azzá válik? Esetleg kiszabadul belőle? Meg lesz bélyegezve, és a „bűnöző" jelzőt a világ teszi rá?

A filmművészet gyónása a sorozatok felett – Olivier Assayas: Irma Vep

2022. augusztus 23.

A sorozatok korát éljük – hallatszik a mind gyakrabban pufogtatott frázis. Tény, manapság aki híres sztár (és mém) akar lenni, az fényre érzékeny molyként rárepül egy sorozatra, és szerepel benne, rendezi, írja, operatőrködi stb. Ám a rendszer látványos zakatolása mellett nem árt néha lelassítani és megvizsgálni, hogy a sorozatiparnak milyen hatása van a nézőkre, a digitális kultúrára, és nem utolsó sorban a filmre, mint művészeti ágra.

SoHo, AIDS, siker – Lin-Manuel Miranda: Tick, Tick... Boom!

2022. március 1.

A musicalek világában otthonosan mozgó Lin-Manuel Miranda megrendezte a Rent című Broadway-musical írójának, Jonathan Larson életének azon korszakát, amikor az még a világhírnév előtt a szárnyait bontogatta. Larson a saját felnövéstörténetét is dalcsokorba szedte Tick, Tick... Boom! címmel, mely alapjául szolgált Miranda filmjéhez. Az eredmény: két órányi Élet.

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat