Kritika: Vesper (Kristina Buožytė, Bruno Samper) Kritika: Vesper (Kristina Buožytė, Bruno Samper)

Ah, már megint egy posztapokalipszis!

Kristina Buožytė, Bruno Samper: Vesper

ÉRTÉKELD A FILMET!
Vesper
Bruno Samper, Kristina Buozyte
2022

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 10

10

Szerinted?

0

A Vesper által felvázolt világban a mezőgazdaság megszűnt, a föld állatai elpusztultak a különféle biotechnológiákkal való kísérletezéstől.

Gyakran ismételt frázis, hogy nincs új a nap alatt. Személy szerint nem hiszek ebben, inkább a kreativitás határtalansága mellett tenném le a voksomat, nincs „mindent kitaláltak már”-kor (vagy éppenséggel: csak az van), csak éppen nem ismerjük fel a már ismerteket innovatívabban összekapcsolni tudó alkotókat.

Ám a sci-fi mintha minden más formánál nehezebben megújítható, mindennél sablonosabb lenne. Mégpedig azért, mert a művészeti alkotás lelke, azaz a mű és világ viszonya vált sablonná a műfajban. Amióta létezik tudományos fantasztikum, az alkotók azóta használják világképük kifejtésére. Nem is járhatnak el másképp, hiszen a sci-fi (ellentétben más műfajokkal, akár a fantasyvel is) már a kiindulási pontban véleményt formál meg a mi világunkról. Egyetlen képkocka (mondat, hang, másodperc, vagy akármilyen produktum legkisebb egysége) és az adott mű máris viszonyul valahogyan, máris gondolatokat ébreszt, máris sugall.

Kép a Vesper című sci-fiből

Ebből adódóan nincsen gondolatmentes sci-fi. Sci-fi azonban annyi van mint égen a csillag, és így sci-fi-ruhába öntött gondolat is annyi van, mint égen a csillag. Így a sci-fi-ruhába öntött gondolat olyan olcsó, mint a használt ruha, amit kilóra mérnek. A Vesper sci-fi létéből fakadóan a nulladik perctől tartalmaz egy világértelmezést, azonban ezen kívül koherens üzenettel nem nagyon rendelkezik, ahogyan nagyjából semmilyen épkézláb szellemi tartalommal sem.

A Vesper által felvázolt világban a mezőgazdaság megszűnt, a föld állatai elpusztultak a különféle biotechnológiákkal való kísérletezéstől. Ez a fajta apokalipszis két osztályra osztotta az emberiséget: a Citadellában élő gazdagok világos ruhában, hatalmas drónokkal repkedve tengetik mindennapjaikat, míg a plebs a kihalt földeken bányászik hulladékot és férgeket, és a gazdagok által mesterségesen megrongált, „egyszer használatos” magoktól várja a maradék betevőjét. Ebben a világban él Vesper, egy kislány, aki a nagybátyja tanyáján gondozza rokkant, háborús veterán apját. Egy nap a Citadellából származó drón zuhan le a közeli erdőben. A roncsoknál Vesper egy eszméletét vesztett fiatal lányra, Camelliára bukkan, akit hazavisz és gondozni kezd. Camellia azonban nem az, akinek első látásra tűnik.

Kép a Vesper című sci-fiből

Rendkívül érdekes a Vesper világa, a manapság divatos biopunk vonulathoz tartozik: mindenhol növények, ragacsos nyálka, az apukának egy átlátszó tartályban dobog a szíve. A látvány pedig maradéktalanul kiszolgálja ezt az egyedien kinéző univerzumot: ahol tudtak, eredeti díszleteket használtak, ám a CGI is olyannyira kifogástalan lett, hogy díszlet és az animáció közötti határ elmosódni látszik. Egyrészt a „természet és ember”-szál, másrészt a kislány főszereplő archetípusa miatt a fő referenciapont Mijazaki lenne, ám hiába, ha az pusztán külsőségekben nyilvánul meg, és a lelket nem sikerül átvenni (vagy egy új lélekkel feltölteni).

A film nem a világgal és annak történelmével, hanem sokkal inkább karaktereivel foglalkozik, egy kevés szereplőt felvonultató, a karakterek drámai interakcióin alapuló alkotás. Mivel hagyományos hatásmechanizmussal akar dolgozni (azaz van egy főszereplő és az ő drámai sorsa egy bizonyos ívvel), egy hagyományos (azaz magát komolyan vevő, drámai) nyelvvel, így én is a hagyományos kritériumrendszer alapján nyilvánítok véleményt. Ennek elsődleges aspektusa a szerethető hős(ök). Filmünkben talán két főszereplőről (Vesper és az apja), és további egy pozitív (?) karakterről (Camellia) beszélhetünk. Ezek közül mindegyik unszimpatikus, vagy azzá válik a film előrehaladtával.

Kép a Vesper című sci-fiből

Az apuka a készítők szándéka szerint minden bizonnyal egy szenvedésben és ínségben (fizikailag és mentálisan is) megrokkant hős lett volna, csakhogy a silány forgatókönyv miatt inkább egy bunkó és szerethetetlen karakter sikeredett belőle. A bemutatkozó jelenetben tahó módon szól lányához, ahhoz az emberhez, aki egyedüliként tartja életben, táplálja, gondozza; ettől kezdve pedig akárhogy akarja a film kompenzálni, maximum a néző összezavarását idézi elő, mivel ez az első és legfontosabb mozzanat el lett rontva. Camellia kést rejt el a párnája alá, ám mindezt akkor teszi még, amikor még automatikusan negatívnak ítéljük azt a társadalmi csoportot, ahova tartozik, így magát Camelliát is. Vesper pedig a film egyik fordulatában olyan durván reagál Camellia irányába, mintha meg sem történtek volna az (egyébként szintén nem túl kreatív) barátkozós-egymást megszeretős jelenetek. Ezek csak kiragadott példák voltak, a karakterek „léte” en bloc félre lett írva. Így mindegyikük elveszti a néző szimpátiáját, egyúttal érdeklődését is.

Kép a Vesper című sci-fiből

A film tempója lassú, vagy legalábbis lassúnak hat, s ezt nem tudja semmivel kompenzálni, hiszen nincsenek egyedi perspektívái (mert az unszimpátián kívül unalmasak is a karakterek), jó párbeszédei (mert sablonosak), érdekfeszítő filmnyelve (mert konvencionális), pedig ezek a lassú filmek lételemei (hiszen ezek által tartják fent a néző érdeklődését, és/vagy a feszültséget). Pedig van a cselekménynek egy íve, eleje-közepe-vége, csak épp mindez olyan nehézkesen van tálalva, hogy úgy érződik: talán nincs is.

A Vesper összességében izgalmas világgal, és némileg érzékelhető állásfoglalással rendelkezik sci-fiként, ám drámaként tekintve egy alaposan félreírt karaktereket és cselekményt tartalmazó, unalmas munka született.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Vesper

Vesper

Színes kalandfilm, sci-fi, 114 perc, 2022

Rendező: ,
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

10

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat