Több mint 700 taggal bővült az Európai Filmakadémia Több mint 700 taggal bővült az Európai Filmakadémia

Több mint 700 taggal bővült az Európai Filmakadémia

11 magyar és 23 romániai filmes is csatlakozott az országokon átívelő intézményhez – utóbbiak között van Biró Boróka operatőr és Skovrán Tünde színésznő, rendező is.

Rekordszámú, 709 új taggal bővült ma az Európai Filmakadémia. A Romániából csatlakozottak között van a csíkszeredai születésű, a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult, és jelenleg Bukarestben élő Biró Boróka, tucatnyi kisjátékfilm operatőre, aki több mint tíz éve, különféle feladatkörökben dolgozik román és nemzetközi mozifilmek és filmsorozatok operatőri csapatában (RockerCând se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism, Sieranevada, 6,9 a Richter-skálán, Tokyo Vampire Hotel, Nu mă atinge-mă, Monștri., Adventures of a Mathematician, Tata mută munții, Wednesday, Run Raven Run, Familiar). 2015-ben fiatal tehetségként Gopo-díjra méltónak ítélt a hazai filmszakma.

Szintén Erdélyből – Barótról – indult Skovrán Tünde is, csakhogy az ő pályája Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron és Bukaresten át Los Angelesbe és Dél-Afrikába vezetett. Who I Am Not című, saját rendezésű dokumentumfilmjét a South By Soutwest filmfesztiválon mutatta be; a filmet díjazták többek közt Krakkóban, Szalonikiben, Barcelonában, San Franciscóban és Bilbaóban is. Színészként a Hatházi András rendezte Tetemrehívásban debütált 2002-ben, legutóbb a Moldovai Katalin rendezte, Torontóban bemutatott, Elfogy a levegő című drámában láthatta a közönség.

Az Európai Filmakadémia új romániai tagjai között van további nyolc rendező (Eugen Jebeleanu, Paul-Răzvan Macovei, Claudiu Mitcu, Bogdan Theodor Olteanu, Vlad Petri, Tudor Platon, Cristi Puiu, Ion Ioachim Stroe), öt producer (Irina Malcea-Candea, Anca Puiu, Radu Stancu, Daria Trifu, Andrei Zincă), Carmen Tofeni operatőr, négy hangmester (Alexandru Dumitru, Ioan Filip, Marius Leftărache, Dan-Ștefan Rucăreanu), Dragoș Apetri vágó, Katia Pascariu színésznő, valamint Monica Felea filmforgalmazó.

Magyarországról csatlakozott az Európai Filmakadémiához Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta, a Műanyag égbolt két rendezője, Buda Flóra Anna, aki a 27-tel nyert Cannes-ban és Annecyban is (mindkét alkotást jelölték az Európai Filmdíjra), és Szakonyi Noémi Veronika, a Hat hét rendezője. Szavazhat mostantól az Európai Filmdíjra Berkes Juli producer, Csepeli Eszter és Kovács Klaudia operatőr,  Czakó Judit és Rudas Marianna vágó, valamint Farkas Franciska és Osvárt Andrea színésznő is.

Az Egyesült Királyság színeit erősíti Fekete Mátyás magyarországi vágó.

Az új tagok nagyjából fele (49%-a) nő, 50%-a férfi, 1%-uk nonbinárisként határozza meg magát. 44 országot képviselnek, legtöbben, 114-en közülük Németországban, 58-an Olaszországban, 50-en Görögországban és ugyanennyien az Egyesült Királyságban élnek. 23%-uk 36 évesnél fiatalabb.

Ausztrál-brit „színekben” csatlakozott Cate Blanchett, de filmakadémia-tag lett az olasz Matteo Garrone, az észt Anna Hints, a francia David Thion és Marie-Ange Luciani, a finn Hanna Bergholm, a német Jasmin Tabatabai, a görög Sofia Exarchou, az ír Kate McCullough, és a sort hosszan folytathatnánk: az új tagok teljes listája itt böngészhető.

Az Európai Filmakadémia évente egyszer, a május 9-i Európa-napon bővíti a tagságát, amely jelenleg 52 országban élő több mint 5000 filmes szakemberből áll. Az akadémiát 1988-ben alapították elismert európai filmesek, köztük Ingmar Bergman, Pedro Almodóvar, Liliana Cavani, Claude Chabrol, Federico Fellini, Isabelle Huppert, Krzysztof Kieslowski, Giulietta Masina, Marcello Mastrioianni, David Puttnam, Hanna Schygulla, Szabó István, Liv Ullmann és Wim Wenders. Az akadémia jelenlegi elnöke Juliette Binoche francia színésznő, aki Agnieszka Hollandtól vette át a stafétát 2024. május 1-jén.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat