Marian Crișan: Rocker Marian Crișan: Rocker

Amíg ez a Föld kerek...

Marian Crișan: Rocker

ÉRTÉKELD A FILMET!
Rocker
Marian Crişan
2012

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Rocker egy szerethető, de nem hibátlan alkotás a szalontai Marian Crișantól. A film egy apa és fia pár napján keresztül mutat rá a mai román társadalom helyzetére.

Crișan három évvel ezelőtt egy egészen korrekt nagyjátékfilmmel debütált, az újhullámosok között egyedüli partiumiként. A Morgen a román-magyar határon játszódott, nem markolt sokat, de azt jól meg sikerült ragadnia. A Rocker szintén határmenti történet, több értelemben is: Nagyváradon játszódik, az előző filmtől pár tíz kilométerre, de ugyanakkor társadalmi rétegek határán is: a szereplőket hajszál választja el a teljes leszegényedéstől, viszont ambícióik egy teljesen más „kaszt” részének hitetik el őket. Crișan olyan figurákat vesz górcső alá, akikkel eddig az újhullám nemigen foglalkozott: Victor egy ötvenéves rocker, aki szintén rocker fiával él együtt, nem túl fényes körülmények között. Nem árt, ha tisztázzuk, mit is fed pontosan a rocker kifejezés a főhőssel kapcsolatban: igazi szakképzetlen melós, aki fiatalságát a lázadó zene és életstílus bűvöletében töltötte el, abból képtelen volt igazán kinőni, pedig nagyon jól tudja, a bőrén érzi, hogy illene felmutatnia valamit. A zenét természetesen nemcsak hallgatják, hanem csinálják is: Victor a fia, Dinte (Fog) zenekarának, az Iguanáknak egyfajta menedzsere, támogatója, roadie-ja, mindenese. A kutyaütő zenekart talán ő veszi a legkomolyabban: a fiatalok próbálnak ugyan, de életüket a kemény drogok vezetik, jobb híján kallódnak. Nagy fellépés várja őket Bukarestben, a film pár napos életszeletet bemutató története az erre való felkészülés jegyében telik: próbák, videoklipkészítés, drogozás, miközben Victorunk próbál egyrészt a rendes munkásember mítoszának is megfelelni (akár a hóban is képes hosszan gyalogolni, hogy eljusson távoli munkahelyére), másrészt egy fiatalabb, kisgyerekes anyának udvarol, akikben talán egy újrakezdés lehetőségét látja.

Kép a Rocker című román filmből

A Rocker a generációk közti határokat is tematizálja: apa és fia kölcsönös függőségben élnek. Az élősködő fiú apján regnál: ha nem kapja meg napi drogadagját, kiakad és tombol. Az apa pedig egyrészt saját maga elszalasztott lehetőségeit próbálja a fiúra álmodni, fiatalságát újraélni, de valamiféle (a film szüzséjében megmagyarázatlan) szomorú lelkiismeretfurdalás miatt is eltartja a gyereket. A film igazán eme viszony tükrében lesz nagyszerű látlelet: akarva-akaratlan arra gondolunk, hogy a mai romániai társadalmat tükrözi. A dolgozni trehány, talán tehetséges, de inkább csak hisztis új generáció otthon lakik, lusta és függő (legyen az drog, ital vagy facebook), a szakképzetlen szülők szárazra szopott emlőin próbál túlélni, miközben a gazdasági helyzet nem kecsegtet semmi jóval. Az apa tartja el a fiút, mert gyáva ahhoz, hogy kilökje a fészekből – de nagypapakorban ki fog dolgozni az országban és mit?

Kép a Rocker című román filmből

A kolozsvári román színház művésze, Dan Chiorean nagyszerűen passzol a vénülő rocker szerepébe. Viselkedése, szomorúan konok, megalázott szerénysége, bőrdzsekijéhez és „zenei hitvallásához” való ragaszkodása egy jobb sorsra érdemes ember képét rajzolják meg, ő maga az elszalasztott lehetőségek szobra. A film legelején ellop egy pár sílécet, amivel aztán utcasarkokon próbál csencselni, hogy legyen pénze a fiának drogra – de amikor később a fiatalok elkezdenek „lőni”, kiderül, hogy ő még ilyen téren is hagyományőrző: neki elég a pia és a cigi, nem kóstolna meg egyebet a világért sem. A szótlanul eltöltött filmnyitány után az első mondat, amit artikulál, egy ima. Az esti félhomályban rekedtesen imádkozó öreg rocker jelenete akkora löketet ad a filmnek, hogy az időnkénti üresjáratokat, lyukakat és bugyuta vicceket (a fia videoklip-készítés közben „poénosan” reagál a román újhullámra mint stilisztikai vonulatra) is megbocsátjuk később a forgatókönyvnek.

Kép a Rocker című román filmből

A filmnek nincs klasszikus dramaturgiai íve, mindössze egy szelet, egy rövidke életkép a nyomor és a remények közt egyensúlyozó karakterekről. Nem ítélkezik, csak bemutat, de a szimpatikus öreg rocker figurájával könnyű a nézőnek empatizálni. Már visszafogottsága miatt sem lesz az év dobbantása, s ha egy egész misét nem is, de néhány akkordot mindenképpen megérdemel. Már csak azért is, mert román filmben Tankcsapdát nemigen fogunk újból hallani egy darabig.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Rocker

Rocker

Színes filmdráma, 90 perc, 2012

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller