Nagy Boglárka

Nagy Boglárka

Nagy Boglárka Kolozsváron végezte tanulmányait a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, Fotóművészet, Média szakán, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Európai Tanulmányok karán mesterizett tanügyi menedzsmentből. 2009 és 2018 között a romániai Francia Intézetnél dolgozott, előbb Kolozsvárt mint az audiovizuális projektek felelőse, majd Bukarestben az Elvire Popesco art mozi műsorfelelőseként, amely 2017-ben elnyerte az Europa Cinemas hálózat legjobb műsoráért járó díját. 2018 augusztusa óta Berlinben él és az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének a titkáraként foglalkozik filmes kultúrpolitikával, mozis képzésprogramokkal és az egyesület projektjeivel.

Független közreműködőként az elmúlt tizenöt évben cikkeket írt filmekről és filmtörténetrő, fesztiválos filmválogatásokon működött közre, gyerekeknek és tinédzsereknek tartott filmműhelyeket, mozigépészeknek és mozimenedzsereknek szervezett képzéseket, pályázatokat írt és ítélt el, zsűrizett, fordított és beszélgetéseket moderált.

Írásai a Filmtetten (105)

Bogaras csehek – Jan Švankmajer: Hmyz / Insect

2018. február 21.

Jan Švankmajer cseh rendező 5-8 évente lepi meg a közönségét egy-egy új animált szürrealista nagyjátékfilmmel. A Hmyz (Bogár) az utolsó a sorban, és annak a fesztiválnak tartotta fenn a világpremier jogát, ami műsorra tűzte az összes filmjét: a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválnak.

Női portré, forma és valóság között – Beszélgetés Arnaud des Pallières rendezővel és Christelle Berthevas forgatókönyvíróval

2017. június 5.

Az Orpheline az elmúlt időszak egyik legbátrabb francia filmje. Egy nő négy különböző életkorában megrajzolt portréja, négy híres színésznő alakításában. Forgatókönyvírója Christelle Berthevas, rendezője Arnaud des Pallières, akiknek a neve a Michael Kohlhaasnak köszönhetően csenghet ismerősen – a film a 2013-as Cannes-i Fesztiválon versenyzett. Az Orpheline-ben kényes témákról beszélnek, az ehhez használt filmnyelv középpontjában pedig a női szemszög áll. A filmet tegnap este vetítette először a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, a fesztiválon rendezője és forgatókönyvírója is részt vesz.

A bolygó fesztivál – 46. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál – 2017. január 25. – február 5.

2017. február 8.

Pár ezer kilométerről nézve, szokatlanul késő visszajelzések és a fesztivál kezdete előtt relatív kevés információ birtokában kételkedve keltem útra a 46. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál felé. Szerencsére a kételyek a helyszínen eloszlottak. Egyértelművé vált, hogy meg kellett szorítani a szíjat, viszont a Bero Beyer, az új igazgató által vezetett csapat sikeresen megtartotta a fesztivál színvonalát.

Elmerült kincsek nyomában – Alekszandr Szokurov: Francofonia / Frankofónia

2016. február 18.

Mire számíthat egy „fesztiváledzett” néző, amikor beül egy Szokurov-filmre? Formai bravúrra, utalásokra, történelemre és legendákra. A Francofonia megfelel ezeknek az elvárásoknak, ugyanakkor formabontóbb az Orosz bárkánál és a Faustnál is. Összefüggő történet helyett személyes hangvételű filmes esszé, elmélkedés. Alekszandr Szokurov kalandozó, játékos gondolatmenetének a leképezése.

Nagy Boglárka

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat