John Hillcoat: Lawless / Fékezhetetlen John Hillcoat: Lawless / Fékezhetetlen

Gengszterkorzó

John Hillcoat: Lawless / Fékezhetetlen

ÉRTÉKELD A FILMET!
Fékezhetetlen
John Hillcoat
2012

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az idei Arany Pálmáért versenyző Fékezhetetlen Nick Cave és John Hillcoat negyedik közös mozija. Az ausztrál alkotópáros gengszterfilmje nem éri el Az ajánlat szintjét, de szégyenben sem maradnak.

A saját bandája mellett filmzeneszerzőként, forgatókönyvíróként és színészként is tevékenykedő Cave és az író-rendező Hillcoat 1988-ban dolgozott együtt először a Ghosts... of the Civil Dead című, igaz történeten alapuló börtönfilm alkalmával. 17 évvel később szintén közösen készítették Az ajánlatot, az évtized egyik legjobb westernjét. Cave a kötelező hangulatos soundtrack mellé egészen lírai, muzikális szüzsét szerkesztett, Hillcoat pedig gyönyörű képeket festett hozzá, isteni égboltoktól szétlőtt koponyákig. E művészfilmbe forduló western után következett a Cormac McCarthy sikerregényéből készült Az út, melyben Hillcoat csak rendezőként, Cave pedig zeneszerzőként vett részt. Nem is lett meggyőző a végeredmény: Hillcoat rendezése ugyan szuggesztív, de Az út adaptációként öncélú, művészfilmnek kevés, zsánermoziként antifilm. Az új Cave-Hillcoat-projekt is regényen alapul: Matt Bondurant 2008-ban megjelent The Wettest Country in the World című könyvében nagyapja történetét írta meg.

Kép a Lawless/Fékezhetetlen című filmből

A Fékezhetetlen protagonistái az szesztilalom viharos évei alatt alkoholcsempészetbe fogó Bondurant-testvérek: a vezéregyéniség kvázi-családfő Forest (Tom Hardy sokadjára az erősebb kutya szerepében), a szintén szálas, de kevésbé agyafúrt Howard (Jason Clarke) és az ambiciózus legkisebb fiú, Jack (Shia LaBeouf). A srácokról az a hír járja, hogy sebezhetetlenek, számos életveszélyes kalamajkából verekedték már ki sértetlenül magukat. Egészen addig prosperálnak, amíg új seriff nem érkezik a városba. Charlie Rakes különleges ügynök (Guy Pearce Az ajánlat után ismét) egy korrupt és deviáns piperkőc, aki szeret visszaélni törvény adta erőszakmonopóliumával. Amint fülébe jut a Bondurant-testvérek legendája, fejébe veszi, hogy megtöri őket. A Bondurantok viszont nem hajolnak meg senki előtt.

Kép a Lawless/Fékezhetetlen című filmből

Nehéz nem észrevenni a hasonlóságot Az ajánlat és a Fékezhetetlen története között: mindkét mozi egy-egy törvényenkívüli testvérhármasról szól. Jack Bondurant egy új Charlie Burns (Guy Pearce alakította), Forest és Rakes ügynök a legidősebb testvér, az állatias Arthur Burns (Danny Huston játszotta) megfelelői, még a gyengécske Mikey Burns is kipipálható a Bondurant-testvérek által felkarolt sánta autószerelő, Cricket Pate személyében. A felállás tehát szinte ugyanaz, csak a műfaj változott. Ezek alapján olyan gengszterfilmre számíthattunk, mint A sebhelyesarcú, az Aki legyőzte Al Caponét, a New York királya vagy a Nagymenők, de a Fékezhetetlenből hiányzik az, ami Az ajánlatot kiemelkedő filmmé tette.

Nick Cave forgatókönyve olyan, mintha nem is lenne, de ha van, akkor sem a forgatókönyvírás szabályai szerint íródott. Ez még önmagában nem jelentene rossz filmet, de úgy tűnik, az alkotók megelégedtek az igaz történeten alapuló regény adta hitelesség erejével. Pedig a Bondurantok korántsem olyan legendás karakterek, hogy a nézőt különösebben érdekelje a sorsuk, legfeljebb az adhat némi suspense-t, hogy állóképességükről híres, tűzzel játszó (anti)hőseink kihúzzák-e élve a történet végéig (ami természetesen a műfaj egyik erőssége). Az is kérdéses, hogy van-e bármiféle mondanivalója a filmnek, sokkal inkább úgy tűnik, Hillcoat csak alibit keresett egy stílusos és erőszakos zsánerfilmhez.

Kép a Lawless/Fékezhetetlen című filmből

Ha viszont csak egy hangulatos retró-gengsztersztorit várunk a Fékezhetetlentől, nem csalódunk. Én például nem tudok betelni a történelmi múltban játszódó gengszterfilmek látványvilágával, a régi nagyvárosi amerikai miliőtől a tommy gun torkolattüzéig, az már teljesen mindegy, hogy a 30-as évek fekete-fehér klasszikusairól van szó, vagy a Fekete Dáliáról. A Fékezhetetlen olyan gyönyörűen mutat a vásznon, mint egy tisztes büdzsét kapott de Palma-film, Hillcoat ráadásul ezúttal sem volt rest már-már túlzó precizitással megeffektezni gore-jeleneteit. Erőszakábrázolásán fel lehet háborodni, de különösebb értelme nincs: az erőszakmentes gengszterfilm olyan, mint az eltussolt bűntény, a film sokkoló jelenetei ráadásul egészen biztosan nem csinálnak kedvet a bűnözéshez.

Kép a Lawless/Fékezhetetlen című filmből

Az i-re a pontot a színészgárda teszi fel. Hardy és Pearce uralják a vásznat, egyedül a két jelenet erejéig feltűnő, de régi formájában játszó Gary Oldman tudja róluk elvonni a figyelmet. A Fékezhetetlen tehát nem a Cannes-kategória, de nem járunk rosszul akkor sem, ha a Hillcoat-Cave páros csak ilyen kellemes műfajfilmeket készít a továbbiakban.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Fékezhetetlen

Fékezhetetlen

Színes bűnügyi, filmdráma, western, 115 perc, 2012

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat