David O. Russell: Three Kings / Sivatagi cápák David O. Russell: Three Kings / Sivatagi cápák

Cinikusok háborúja

David O. Russell: Three Kings / Sivatagi cápák

ÉRTÉKELD A FILMET!
Sivatagi cápák
David O. Russell
1999

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A film olyan nyugodt tempóval kezdődik, hogy még véletlenül se derüljön ki: az éppen ábrázolt sivatagban háború dúl, vagy legalábbis dúlt. (A ritmus később úgy megváltozik, hogy szinte húsba vág. A jól megrendezett, profin adagolt csatajelenetek provokatívak, a videoklipjelleg bélyeget nyom, majd kezet fog az alternatívval – valljuk be, ez rettentően jól megy ehhez a mozihoz.)

Katonák unatkoznak az árnyékban, fegyverek helyett élces poénok sülnek el, miközben a nap barnít, csak barnít; szép juhászbojtáros kép lenne, ha nem viselne mindenki álltól bokáig high-tech fegyverszerszámokat. „Most lövünk, vagy nem lövünk?" – kérdi tanácstalanul az első jelenet kiemelt katonája, és ezzel a film be is fészkelte magát egy tréfás dilemma melegágyába: jók vagy rosszak-e ezek a rongyos emberek ott a távolban?

De ne mélázzunk el túlságosan a kezdőképen, illetve azon az egyből felismert tényálláson, hogy az Öböl-háborúban a kezdettől fogva volt valami cinikusan tragikomikus. Ennek jegyében a kezdőkép folytatásában az amerikai katonák lelőnek egy báván integető arabot, és amikor a vértől rosszulét kapja el őket, már nyilvánvaló: erről a háborúról annak idején valaki nagyon félretudósított. (A filmet végigkíséri egy sokszorosan Emmy-díjas riporternő fémszálas acsarkodása. Komikus!) Ezek a katonák még nem lőttek semmire és senkire, teheneket robbantanak, unalomból C-4-essel töltött labdácskákra lógyakorlatoznak, és heccből a fejükön hordják az éjszakai harcot megkönnyítő infravörös technikai bigyókat. Dolgukat leegyszerűsíti, hogy egyetlen szerepük van: sivatagba importálni a politikai korrektséget (A film egyik jelenetében az öntudatos feketebőrű tiltakozni próbál az arabok pejoratív megszólítása ellen.)

Maga a történet annyira velős és egyszerű, hogy különleges tehetségre vall, hogy mégis sikerült belezsúfolni több-kevesebb világpolitikát, médiaszatírát, háborúellenes cinizmust, egy nagy adag világfájdalmat és fokozódó hazafiasságot. A film ugyanakkor egyikre se nagyon épít, és talán ebből kifolyólag a film: jó. Amikor a hadtest térképet talál egy bunkerről, mely feltehetőleg Saddam Hussein Kuwaitból lopott aranyát rejti, a négy katona rádöbben, az Amerikai Egyesült Államok zsoldja még háború idején is meglepően kevés, és útnak indulnak megszerezni azt az aranyat.

(A cool-movie vonzatának megfelelően választotta Russell és Siegel azt a három színészt, aki jelenleg a „laza" kategória élmezőnyében lelend: George Clooney-t, aki annyira napbarnított, hogy bármikor lehetne statiszta-arab; Mark Wahlberget, a volt rapper-sztárt, aki valamikor félmeztelen alsótestével hívta fel magára a figyelmet, azóta lebukott az egészen jó színészet színvonalára; Ice Cube-ot, aki szintén nagyon júl mutat fegyverrel a kezében, nem is fogjuk őt soha családregényben látni; és a negyedik, Spike Jonze, aki azért szerepel a filmben, hogy nem-lazaságával ellensúlyozzon, amúgy ki gondolta volna, magánéletében olyan filmeket rendez, mint a Being John Malkovich.)

Ezt a történetet igazán részletezni se kell, a fiúk megtalálják az aranyat, mellé egy csomó kétségbeesett iraki civilt meg katonát, és kiderül, hogy Saddam Husseint nem mindenhol és nem mindenki imádja. Ellenállás nincs, mindenki konfúz, a tűzszünet megkötve, s mintha az iraki katonákat se zavarná igazán, hogy viszik előlük az aranyrudakat: igaz is, mit csinálnának velük a sivatagban? Tüzet? A négy amerikainak döntenie kell: továbbhajtanak az aranyért, vagy pedig csatlakoznak a rebellisekhez, harcolnak egy picit a szabadságért, minekutána humanitárius könnycseppeket hullajtva átlopják friss barátaikait egy biztonságosabb zónába. És mivelhogy az amerikai erkölcsnek megfelelően cselekszenek, ebben a pillanatban nyilvánvalóvá válik, merre halad a cselekmény, és a film: esik.

Hopp, egy pillanat! Klisé!

Kár.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Sivatagi cápák

Sivatagi cápák

Színes akciófilm, kalandfilm, vígjáték, filmdráma, történelmi, háborús, 114 perc, 1999

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat