Trivia | Csapón kívül 56.: Kelly' Heroes / Kelly hősei, 1970 Trivia | Csapón kívül 56.: Kelly' Heroes / Kelly hősei, 1970

Az aranycsapat

Csapón kívül 56.: Kelly' Heroes / Kelly hősei, 1970

ÉRTÉKELD A FILMET!
Kelly hősei
Brian G. Hutton
1970

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A nácikincs-vadászok (nem náci kincsvadászok!) aknamezőkön-frontvonalokon keresztül bukdácsolós, tesztoszteronszagú közönségkedvenc kalandja ötvenéves lett, és egy időre ismét a magyarországi mozik műsorára került. Íme, pár érdekesség a háborús kulisszák mögül.

 • A forgatókönyvet egy brit szerző, Troy Kennedy Martin írta (érdekesség, hogy ő írta a szintén aranyrablásos Az olasz meló könyvét is) egy megtörtént eset alapján. A hatvanas évekbéli Guinness Rekordok Könyvében úgy szerepel az eset, mint a világ legnagyobb rablása („greatest robbery on record”), és valahogy úgy hangzik, hogy 1945-ben egy pár amerikai tiszt német civilek segítségével elrabolta a bajorországi német aranytartalékot, de igazából vajmi keveset lehetett tudni az esetről. Amikor az MGM forgatókönyvírást segítő kutatórészlege levelet írt a Guinnessnek, egy lerázós választ kaptak, miszerint a dokumentumok titkosítottak, és amíg le nem jár a titkosítás vagy a résztvevők meg nem halnak, addig keveset lehet megtudni a rablásról, és minden, a sztorit feldolgozó film „romantizált história lesz, nem történelem”. 1975-ben Ian Sayer újságíró-hadtörténész egy hatalmas, kilenc évig tartó nyomozásba kezdett, és nagyon sok mocskos dolgot derített ki volt Wehrmacht-katonák és amerikai tisztek szövetségéről, amit az amerikai kormány megpróbált eltussolni. 1984-ben jelent meg a könyve Nazi Gold – The Sensational Story of the World’s Greatest Robbery – and the Greatest Criminal Cover-Up címmel. Még jó, hogy a Kelly hősei elkészült a nyomozás előtt....
 • A Kelly hősei stáblistáját vizsgálva feltűnhet, hogy a film amerikai-jugoszláv koprodukció. Többek között azért, mert a film nagyrészét tényleg Jugoszláviában forgatták. Nem lehetett volna ugyanis hitelesen második világháborús környezetet teremteni az akkor igen elterjedt amerikai Sherman- és német Tiger-tankok nélkül, Jugoszláviában pedig még az ’60-as évek legvégén is egy csomó ilyen tankot használtak. Várjunk csak, miért voltak a jugóknak amcsi tankjai? Nos, Roosevelt elnöknek volt egy úgynevezett kölcsönbérleti kezdeményezése (lend-lease), amely lehetővé tette, hogy az Egyesült Államok különféle európai szövetségeseinek (így a Szovjetuniónak és Jugoszláviának is) nyers- és hadianyagot, fegyvert, járműveket, így tehát tankokat is szállítson. (A filmhez egyáltalán nem kapcsolódó érdekesség: a britek egészen 2006-ig fizetgették vissza ezt a hadikölcsönt, amíg végre teljesen sikerült törleszteni, a szovjetek, mitadisten, megtagadták a törlesztést. Hidegháború volt, na.)
 • Donald Sutherlandhoz (Oddball / Csodabogár) nagyon sok anekdota fűződik. Az egyik szerint annyira beteg lett a forgatás alatt, hogy sürgönyöztek a nejének: jöjjön azonnal – noha lehetséges, hogy hiába jön, mert Donald már halott lesz addigra. Egy másik sürgönyös történet szerint Eastwood maga figyelmeztette Sutherlandot, hogy a neje, Shirley Douglas otthon az Államokban egy álruhás FBI-ügynöktől kézigránátokat akart vásárolni a radikális polgárjogi mozgalom, a Black Panthers számára. Személyes csekkel. Persze, hogy letartóztatták. Eastwood nem tudta röhögés nélkül előadni a személyesen aláírt csekkes részt, leesett a székről jókedvében. Furamódon ahogy az asszony sem jött Jugoszláviába, úgy Sutherland sem akadt ki teljesen a letartóztatás hírére: mire a filmet bemutatták, el is váltak.
 • A film elején Telly Savalas (Big Joe / Bazi Joe) a legjobb Nancy-béli vendéglőt keresi egy Michelin turistakalauz-könyvecske segítségével. Viccesnek tűnik, de nem teljesen az: mivel az amerikai hadseregnek nem voltak naprakész térképei a térségről, a katonák a legutolsó, 1939-es Michelin-könyvecskében található térképek alapján tájékozódtak a normandiai partraszálláskor.
 • 1990-ben néhány túllelkesült svéd amatőr történész megpróbálta rekreálni – 1:72 kicsinyítésben – a városkát, ahol a film klimaktikus rablás-nagyjelenete játszódik. El is indultak Horvátországba, Vižinada falucskába, hogy alapos tervrajzot készítsenek, de amikor légifotókat próbáltak csinálni egy repülőből, a frissen függetlenedett, és még mindig elég gyanakvó horvát hatóságok azt hitték, hogy kémek. Le is tartóztatták őket pár órára.
 • A filmet gyártó MGM és James T. Aubrey stúdiófőnök a bemutató előtt megváltoztatta a film címét és kivágott mintegy húsz percet a filmből. Eredetileg The Warriors lett volna, aztán Kelly’s Warriors lett, majd csak ezután kapta meg mai címét. Clint Eastwood például roppantul sajnálta a stúdió mészárlását, szerinte a karakterek több mélységet kaptak volna. Tudtunkkal a filmből nem létezik rendezői vagy másféle változat, az IMDb-n viszont meg lehet nézni, hogy pontosan milyen jeleneteket is vágtak ki: ide kell kattintani.
 • Clint Eastwood (Kelly) eredetileg csak azért vállalta el ezt a filmet, mert úgy volt, hogy Don Siegel rendezi, akivel jó barátságban volt és nagyszerű rendezőnek tartotta (mi is). Siegel viszont nem tudta idejében befejezni előző, szintén Eastwood főszereplésével készült filmjét, a Két öszvért Sara nővérnek-et (ami nemcsak Eastwood miatt tűnik Amerika válaszának a spagettiwesternekre, hanem Morricone zenéje miatt is), így végül Brian G. Hutton került a rendezői székbe, Eastwood pedig már nem tudott volna kilépni szerződésszegés nélkül. Apropó spagetti: a filmvégi tankos szembenállásban egy-az-egyben megidézik A Jó, a Rossz és a Csúf hasonló már akkor is kultikus jelenetét.
 • Kelly hősei között lett volna egy nő is, a szerepet Ingrid Pitt játszotta volna. Már-már készen volt felülni a Jugoszláviába tartó repülőre, amikor kiderült, hogy teljesen kivágták a forgatókönyvből. Ezt ma már nem lehetne így megúszni.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Kelly hősei

Kelly hősei

Színes akciófilm, vígjáték, bűnügyi, háborús, 144 perc, 1970

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu