Anthony Minghella: The English Patient / Az angol beteg, 1996 Anthony Minghella: The English Patient / Az angol beteg, 1996

Mert a szív lángzó szerv

Anthony Minghella: The English Patient / Az angol beteg, 1996

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az angol beteg
Anthony Minghella
1996

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

„Az árulások a háborúban gyermetegek a békeidőben elkövetett árulásainkhoz képest”* – írja a sivatagkutató Almásy László egy karácsonyi bonbon papírjára, míg a szeretőjére vár – és egyben meg is fogalmazza Az angol beteg egyik tételmondatát.

Anthony Minghella (A tehetséges Mr. Ripley, Hideghegy) 1996-os vegytiszta melodrámája 12 jelölésből 9 díjat vitt haza a 69. Oscar-gálán. Köztük szobor járt a rendező mellett az Amadeust is jegyző Saul Zaentz producernek a legjobb filmért, Juliette Binoche-nak a legjobb női mellékszereplőként, illetve John Seale operatőrnek, aki olyan emlékezetes filmeket fényképezett, mint az Esőember, a Holt költők társasága, a Lorenzo olaja, A tehetséges Mr. Ripley vagy éppen a Mad Max: Fury Road. De ezek mellett az Akadémia jutalmazta a vágást, a látványt, a jelmezt, a hangot és a zenét is. (Utóbbi hozzátesz Az angol beteg magyar vonatkozásaihoz: a filmben elhangzó, Szerelem, szerelem című magyar népdalt Sebestyén Márta énekli.)

A film megítélése éppen olyan megosztó, mint magáé a melodrámáé: a tömény, érzelgős giccstől a lenyűgözően megkomponált, magával ragadó műalkotásig sokféle jelzővel illetik. Ami vitathatatlan, hogy kortárs képviselőként azonnal felzárkózott a műfaj klasszikusaihoz, nem egy kritikus egyenesen a Casablancával együtt emlegeti. A Kertész Mihály legendás filmjéhez való hasonlítgatás nem véletlen, hiszen részben azonos témák kerülnek elő itt is: a második világháború árnyékában kibontakozó szenvedélyes szerelem története, amiben összefonódik a személyes és a politikai árulás, önzés és a belőle fakadó veszteség fájdalma. Az angol beteg gyakorlatilag eggyel továbblépve azt mutatja meg, mi történik, ha Rick és Ilsa mégis egymást választja, ha Rick a nagyobb (politikai) célt és a morált félresöpörve a maga vágyaira koncentrál.

A Srí Lanka-i születésű, kanadai Michael Ondaatje azonos című regényéből készült film viszont nem marad meg a szerelemben-háborúban tematikánál, annál szélesebbre nyitja a fókuszát. A jelen, a múlt és a régmúlt idősíkjait egymásba szőve vizsgálja, hogyan kapcsolódnak össze és válnak el az emberek. Milyen belső, zsigeri (mint a szerelem, a hűség, a hazugság) vagy éppen külső, konstruált erők (mint a nemzeti identitások és határok esetlegessége) hozzák össze és szakítják szét őket. A múltban az egyiptomi sivatagi kutatóexpedícióhoz csatlakozó házaspár, Katherine (Kristin Scott-Thomas) és Geoffrey Clifton (Colin Firth), érkezése zavarja össze a mizantróp térképkészítő gróf Almásy László (Ralph Fiennes) nyugalmát. Mrs. Clifton és Almásy a melodramatikus sorsszerűség és a véletlenek játékának köszönhetően feltartóztathatatlanul zuhan a házasságtörő kapcsolatba, ami mindkettejük vesztét okozza. A jelenben a haldokló, összeégett Almásyt egy romos toszkán kolostorban ápolja a fiatal kanadai ápolónő, Hana. Hozzájuk csatlakozik a szintén kanadai megcsonkított tolvaj, Caravaggio, és a bombákat hatástalanító tűzszerészekkel érkező indiai szikh Kip.

Ondaatje regénye egymásba átjátszó tematikus töredékek és a szereplők személyes benyomásainak kaleidoszkópja, ezért Minghella dolga koránt sem volt egyszerű a forgatókönyv megírásakor (20 tervezet készült). A film ugyan a két szerelmi történetet (Katherine és Almásy, Hana és Kip) emelte a figyelme középpontjába, a vásznon megjelentek további motívumok is, amelyek a regényben az érzelmekkel egyenrangúan erősek. Így a háború embereket nemzetiségükre degradáló kataklizmájára a multikulturális közösségek felelnek az expedíción és a kolostorban. A szöveget minden ízében átható szenzualitás pedig a moziban sem merül ki a vágytól felforrósult érintésekben, de benne van a szilva ízében, a bazár zsivajában, a Szahara hullámzásában. Ahogy a szereplők kapcsolatot találnak és megismerik egymást az érzékelésben, úgy fedezi fel Almásy a sivatagot, amelyben egy dűne lankái épp úgy előrevetítik Katherine hátának ívét, mint később a férfi összeégett bőrét. Almásy térképet rajzol a sivataghoz, Hana pedig őt térképezi fel a Hérodotosz-kötetből kihulló fotók, jegyzetek és a fájdalmakat enyhítő gondoskodás által.

Ez a dialogikus szerkezet építi fel a film cselekményét. A múltat Almásy ragadozó tekintete teszi magáévá, a jelent Hana gyöngédsége. Almásy a tragédiák okozója, Hana a test és a szív sebeinek gyógyítója. Almásyé és Katherine-é a kiszikkadt tenger emléke a sivatagban, Hanáé és Kipé az újra termőre fordított kert. Katherine az Úszók barlangjában a történelem előtti ember sok ezer éves rajzait csodálja, Hana a reneszánsz civilizált freskóit. Almásyék sorsa a lángoló szenvedélyükhöz mért pusztulás, Hana és Kip „kisebb” szerelmén a melodrámákat irányító Sors véletlenjei megkönyörülnek, így túlélhet. Minghella filmje így egyszerre a műfaj jellemző sablonjaival operáló főhajtás a 40-es évek legendás melodrámái előtt, illetve kortárs reflexió is ugyanezekre. A történelem világégésében fellobbanó abszolút szenvedély önmagát emészti el; míg a háború öröksége a sokk, a gyász, az idézőjelbe tett eszmék és a megfáradt szív – a kisember józansága. A tiszta melodráma a maga túlzó szenvedélyeivel öncélúnak és idejét múltnak tűnik, gyakran gúny és vita tárgya a kortárs néző számára – a melodramatikus elemek viszont beszivárogtak a ma felkapott műfajokba, és a katarzis biztosítékai lettek.

* “Betrayals in war are childlike compared with our betrayals during peace.”

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Az angol beteg

Az angol beteg

Színes filmdráma, háborús, romantikus, 162 perc, 1996

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat