A melodráma műfajtörténete 3/3. A melodráma műfajtörténete 3/3.

Konzervatívak és újítók

A melodráma műfajtörténete 3/3.

A melodráma műfajtörténetét tárgyaló sorozat utolsó részében napjainkig tekintjük át a zsáner fejlődésének újabb állomásait – ez idő alatt a műfaj jó néhány atavisztikus darabot szülve részben hű maradt hagyományaihoz, részben azonban a megújulás utáni vágyát jelezve, érzékenyen reagált a társadalmi változásokra, a nemi szerepek átalakulására és a szexuális forradalomra.

Értelem és érzelem

A modern amerikai dráma nagy korszaka az 50-es években a filmtörténetre is igen komoly hatást gyakorolt – a filmesek nagy kedvence Tennessee Williams lett. 1950-ben az író Üvegfigurák c. drámájából készített Irving Rapper érzelmes melodrámát, A vágy villamosa c. darabjából 1951-ben született klasszikus filmfeldolgozás Elia Kazan rendezésében. 1958-ban a Macska a forró bádogtetőn c. színművét adaptálta Richard Brooks, 1959-ben Joseph L. Mankiewicz rendezte meg a Múlt nyáron, hirtelen (1959) c. drámájának filmváltozatát és ugyanebben az évben elkészült az Orfeusz alászáll Sidney Lumet rendezésében is. A Williams-adaptációk még a 60-as évekre is átnyúltak, az Ifjúság édes madarából Richard Brooks 1962-ben forgatott filmet. 1951-ben Benedek László rendezésében megszületett Arthur Miller drámájának, Az ügynök halálának első filmadaptációja is. A drámaadaptációk nagy hullámának lezárása 1966-ban következett be, amikor is Edward Albee Nem félünk a farkastól c. színműve került vászonra.

Hogy a melodráma miért is dolgozza fel előszeretettel a modern amerikai dráma nagy klasszikusait, nyilvánvalónak tetszik – Williams, Miller, Albee és az előfutár Eugene O’Neill színműveinek alapszituációi melodramatikus helyzetek, melyek középpontjában a család és annak elfojtott konfliktusai állnak: szenvedő, a házasság, a szerelem súlya alatt nyögő asszonyi sorsok, az alkohol, a kábítószer hatása alatt álló férfiak kínlódásai, egyszóval a magánélet válságai. Ezek a melodrámák abban mutatnak túl elődeiken, hogy a szereplőket sújtó válságokat nem felszínesen ábrázolják, a színművek és ezek filmadaptációinak mindegyike egy O’Neill parafrázissal élve, utazás az éjszakába, a lélek sötét bugyraiba tett kirándulás. Mialatt egy-egy családi titok, eltemetett konfliktus feltárul, a hősök mélyanalízisen mennek keresztül, megismerik az utat a saját és egymás tudattalanjába. A melodráma ezekkel a filmadaptációkkal jut a legközelebb a (lélektani) realizmushoz – azok a konfliktusok, emberi drámák, melyek eddig is a műfaj kiindulópontjai voltak, most már nem csupán a néző érzelmeire, de az értelemére is hatni képesek, a filmeket nézve mindannyian egy pszichoterápiás folyamat részeseivé válunk.

A Múlt nyáron, hirtelen (1959) főszerepét alakító Elizabeth Taylor valódi analízisen megy keresztül, amikor egy pszichiáter szorongásai igazi okát tárja fel – a lány egy Spanyolországban tett kirándulás során szemtanújává válik annak, ahogyan homoszexuális kuzinja gyilkosság áldozatává lett. A fiú Taylor bájait használta fel arra, hogy alkalmi partnerekre tegyen szert, egy ilyen légyott során gyilkolták és gyalázták meg feldühödött ifjak a testét.

A vágy villamosa c. film főszerepét alakító Blanche (Vivien Leigh) is hasonló traumán ment keresztül, amikor a vőlegényét egy másik férfival kapta rajta, elfojtott animalitásának sógora, Stanley Kowalsky (Marlon Brando) a megtestesítője, aki pedig Blanche személyében a saját faragatlanságával, önzésével kénytelen szembesülni. A Macska a forró bádogtetőn c. filmadaptációban az alkoholizmus, a megromlott házasság és a szeretetmentes apa-fiú kapcsolat kusza szálait kénytelen a néző a szereplőkkel együtt kibogozni.

Miközben a melodráma a modern amerikai drámák filmfeldolgozásaival egyértelműen a műfaj megújítását célozza, a hagyományos melodrámáknak is jut hely a mozikban. Erre az időszakra, vagyis az 50-es évekre esik az egyik legnépszerűbb melodráma-rendező, Douglas Sirk munkássága is, aki a hagyományokhoz hű mozikat rendezve valódi világsztárrá avatja a később AIDS-ben elhunyt Rock Hudsont, olyan filmek főszerepében, mint a Az ég nem bánja (1955), a Szélbe írva (1956), vagy a The Tarnished Angels (1957). Hatását tekintve a gazdag életműből a Szélbe írva emelkedik ki, mely jól mutatja a műfajtörténet első részében már említett tendenciát, nevesen, hogy a melodráma zsánere idővel a televíziós sorozatokban, a szappanoperákban él tovább. A film főszerepeit alakító texasi illetőségű olajmágnások mindennapjaiban, intrikáiban, családi bonyodalmaiban nem nehéz ráismernünk a Dallas és a Dinasztia c. népszerű sorozatokra, melyeknek egyik közvetlen előzménye ez, a Lauren Bacall és Rock Hudson főszereplésével forgatott mozi volt.

Csillag születik

Az 50-es évek közepétől a cenzúra szigora enyhült – már a fent említett filmekben szabadabb az erkölcs, a 30-40-es évek puritán melodramatikus sirámai után könnyelmű(bb) nőcskék, céltudatos(abb) feleségek, önálló(bb) hajadonok jelennek meg a vásznon. Ezen „modern” nők egyik legpregnánsabb megtestesítője a színésznő – a korszak nem egy, a show-business világában játszódó melodrámával örvendezteti meg a nézőt (Mindent Éváról –1950, Alkony sugárút –1950, A szörnyeteg és a szépség –1952, Csillag születik –1954).

A sikeres színésznővé érés, a sztárrá válás történetei a melodrámák fejlődésének egy újabb fordulatáról számolnak be – az önállóvá váló nő, akinek már nincs szüksége sem anyagi, sem pedig társadalmi értelemben egy mellette álló férfira, hirtelen felborítja a férfi és nő között eddig megszokott szerepjátékot. A Csillag születik valódi tragédiáját már a hollywoodi sztár (Judy Garland) férje (James Manson) éli át, aki felesége sikereinek árnyékában ivásra adja a fejét, és sikertelen színészként kénytelen asszisztálni neje felemelkedéséhez. A szörnyeteg és a szépség történetében Lana Turnerből ugyan a kegyetlen producer, Kirk Douglas farag sztárt, de a nő csillaga szakításuk után is ugyanolyan fényesen ragyog. A Mindent Éváról c. filmben a siker elérésének érdekében a színésznő férfias tulajdonságokat is magára vesz, mindenre képessé válik, akár riválisa bukását is kiprovokálja, csakhogy a helyébe léphessen.

A showbusiness világában játszódó melodrámák nyíltan beszélnek annak árnyoldalairól, a szenvedélybetegségekről is: a promiszkuitásról, a munkamániáról, az alkoholfüggőségről. A szexualitás problémái már a modern amerikai drámák adaptációiban is megjelennek, de egy melodráma sem tárgyalja őket annyira nyíltan, és a hősök sorsának központi kérdéseként, mint az 1961-ben született Elia Kazan rendezte Ragyogás a fűben c. mozi Natalie Wood és Warren Beatty főszereplésével, mely olyan, a szexualitás romboló hatást bemutató filmek előzménye volt, mint Az utolsó tangó Párizsban (1972) vagy Az érzékek birodalma (1976). A film egy fiatal pár sorsán keresztül mutatja be a „rosszlány” / „jó lány” évszázados sztereotípiáját – a szerelmesek, bár mindketten vágynak rá, nem mernek egymással szexuális kapcsolatra lépni. A pár fejét telebeszéli környezetük, mondván, a „jó lányok” nem élvezik a szexet, kizárólag a gyermeknemzés szent célja érdekében áldozzák fel testüket a férfi kéjvágyának. Az összezavarodott, hormonjai által megkínzott szerelmespár története végül tragédiába torkollik, Beatty egy „rosszlány” karjaiban keres megnyugvást, amivel érzékeny szerelmét olyannyira megbántja, hogy a lány elmegyógyintézetbe kerül, ahol gyógykezelése alatt megismerkedik leendőbelijével, és bár nem érez iránta szerelmet, feleségül megy hozzá.

Hattyúdalok

A 60-as évek közepe táján kezdődik az a mélyrepülés, mely a hetvenes években a műfaj tetszhalálát eredményezi, és amely lényegében azóta is eltart. A korszak lezárásaként két nagy könnyfakasztó szerelmi történet születik, az egyik Európában, 1966-ban, Claude Lelouch rendezi meg az Egy férfi és egy nő c. mozit, a másik pedig Amerikában, a Love Story (1969) c. film, melyet Arthur Hiller dirigál. A megrázó, a közönséget felkavaró, de már az új kor elvárásainak megfelelő szerelmi tragédia megjelenésére azonban a 80-as évekig kell várni, amikor is Jean-Jacques Beineix Franciaországban elkészíti a Betty Blue-t.

A 70-es évek nem kedvez a melodrámáknak, ebben az évtizedben a közönség mintha megfeledkezni látszana a magánélet gondjairól, a filmszínházak olyan látványos, kalandos, misztikus történetekkel vonzzák a telt házakat, mint a Csillagok háborúja, A cápa, a Harmadik típusú találkozások, a Superman, az Ördögűző vagy a korszak népszerű új műfaja, a katasztrófafilm.

A férfi és a női nemi szerepek társadalmi átalakulása, az erősödő emancipációs folyamatok természetesen a zsánerre is hatást gyakorolnak – a műfaj lassú, de annál biztosabb újabb fordulata, hogy a vásznon megjelennek a férfiakról szóló melodrámák. Amennyiben a néző eddig csak a nőket sajnálta volna sanyarú sorsukért, magánéleti tragédiáikért, mostantól szomorú férfisorsokon is kesereghet. A nagy átalakulást a megözvegyült, gyermekét egyedül nevelő, elvált férfi alakjának felbukkanásától datálhatjuk – olyan alapművek születnek a témában, mint a Love Story folytatása, a John Korty rendezte Oliver története, melyben Oliver újrakezdését, gyászával való megbirkózását követhetjük nyomon; a Franco Zeffirelli rendezte A bajnok (1979), melyben Jon Voight egyedül neveli a kisfiát, és mindent megtesz azért, hogy a gyermekét elvált felesége ne szerezhesse vissza, vagy az ugyanebben az évben születő Kramer kontra Kramer, mely nyíltan beszél a társadalmi nemi szerepek megváltozásáról.

Ted Kramert, a sikeres reklámszakembert (Dustin Hoffman), elhagyja a felesége (Meryl Streep), aki elunva a hagyományos női szerepeket (anya, feleség), saját magát szeretné megvalósítani. A férfi kénytelen beletanulni a gyermeknevelésbe, és fiáért még a karrierjét is feláldozni. A film, jóllehet egyértelműen az apai önfeláldozást állítja középpontjába, és a családját elhagyó feleséget negatív színben tünteti fel, szándékai ellenére, a hagyományos nemi szerepek kritikája is egyben, melyben a férfi, ha a családi élet jól funkcionál, alig-alig veszi ki a részét a gyermeknevelésből, és melyben a nő számára elég kell(ene), hogy legyen az otthon melege.

A 80-as éveket főként a betegségek körül bonyolódó melodrámák jellemzik – nagy sikert arat a Becéző szavak 1983-ból, melyben az öregedő szépasszony, Shirley MacLaine nem csupán a nagymama szerepkörrel kénytelen szembenézni, de lánya halálával is. Peter Bogdanovich filmje, a Maszk (1984), mely az előző filmhez hasonlóan egy anya (Cher) önfeláldozásáról szól, valamint torz külsejű csemetéjének szomorúan rövid, szenvedésekkel teli életéről, az Esőember (1988), mely az autizmussal ismerteti meg a nézőket egy testvérpár (Dustin Hoffman, Tom Cruise) életén keresztül, vagy már a 90-es évek elejéről a Philadelphia – Az érinthetetlen, mely az egyik első, nagy sikert aratott, Tom Hanks által megformált, AIDS-ben elhunyt homoszexuális hőst középpontjába állító melodráma.

Az első részben ismertetett műfaji sajátosság, mely szerint a melodráma színészfilm, a mai napig változatlan. A 60-as évektől korábbi rangjából veszítő zsáner rendszeresen hoz Oscar-jelöléseket, díjakat az aktoroknak, akik élnek is a műfaj adta lehetőséggel. A melodrámákat a kezdetektől a színész viszi a vállán, az ő erős érzelmi hatások kiváltására alkalmas egyénisége (Sophie választása – 1982, Acélmagnóliák – 1989, Távol Afrikától – 1985, Ghost – 1990, Az angol beteg – 1996, Egy kapcsolat vége – 1999). Ebben rejlik annak a kényes ellentmondásnak a magyarázata, hogy miért is érzi a modern filmnyelv ismeretében a nézők egyik fele gyakorta giccsesnek, elavultnak, túlhaladottnak a zsánert, a másik fele pedig miért rajong érte, hogyan lehet az, hogy a zsáner rendezői, operatőri díjakat is kap, uram bocs’ elnyeri a legjobb filmnek járó Oscart, jóllehet konzervatív ízlésvilágot tükröz a javából. A rendezői filmek, legyenek mégoly banális történetek is, a formanyelv átértelmezésére, egyéni színészvezetésre törekszenek, a melodráma azonban a mai napig ragaszkodik a jól bevált recepthez – egy sikeres, karizmatikus színésszel és színésznővel, egy könnyes szerelmi történettel a siker évtizedek óta garantált, a „tiszta formájában” egyre ritkábban jelentkező műfaj a reveláció erejével hat(hat).

Ezért a zsáner olyan hattyúdala, mint Az angol beteg világraszóló sikere ne tévesszen meg senkit – a melodráma hatását mutató filmek legtöbbje mára már más műfajokba integrálódik, kultikus rendezők egyéni látásmódjának „esik áldozatául” (Pedro Almodóvar, Leos Carax, Bernardo Bertolucci). A filmtörténetre gyakorolt hatása azonban vitathatatlan: a mai napig nem létezik, nem létezhet film melodramatikus szál nélkül.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

 • Mindent Éváról

  Fekete-fehér filmdráma, filmszatíra, 138 perc, 1950

  Rendező: Joseph L. Mankiewicz

 • Alkony sugárút

  Fekete-fehér filmdráma, film noir, 110 perc, 1950

  Rendező: Billy Wilder

 • Betty Blue

  Színes filmdráma, romantikus, 120 perc, 1986

  Rendező: Jean-Jacques Beineix

 • Múlt nyáron, hirtelen

  Színes filmdráma, horror, thriller, 114 perc, 1959

  Rendező: Joseph L. Mankiewicz

 • A vágy villamosa

  Fekete-fehér filmdráma, 122 perc, 1951

  Rendező: Elia Kazan

 • Szélbe írva

  Színes filmdráma, romantikus, 99 perc, 1956

  Rendező: Douglas Sirk

 • A szörnyeteg és a szépség

  Fekete-fehér filmdráma, romantikus, 118 perc, 1952

  Rendező: Vincente Minnelli

 • Ragyogás a fűben

  Színes filmdráma, romantikus, 124 perc, 1961

  Rendező: Elia Kazan

 • Kramer kontra Kramer

  Színes filmdráma, 105 perc, 1979

  Rendező: Robert Benton

 • Esőember

  Színes filmdráma, 133 perc, 1988

  Rendező: Barry Levinson

 • Az angol beteg

  Színes filmdráma, háborús, romantikus, 162 perc, 1996

  Rendező: Anthony Minghella

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg