Trivia | Csapón kívül 21.: Joseph L. Mankiewicz: Cleopatra / Kleopátra (1963) Trivia | Csapón kívül 21.: Joseph L. Mankiewicz: Cleopatra / Kleopátra (1963)

Cézár, Kleopátra és a tengeri

Csapón kívül 21.: Joseph L. Mankiewicz: Cleopatra / Kleopátra (1963)

ÉRTÉKELD A FILMET!
Kleopátra
Joseph L. Mankiewicz
1963

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 9 (1)

9
(1)

Szerinted?

0

Két filmnek indult, egy lett belőle, szerény költsgvetést kapott, aztán minden idők legnagyobb költségvetésű produkciójává hízott. Főszereplője szinte meghalt a forgatás közben, a stáb menet közben országot váltott, a kellékeket szétlopkodták: július 31-én múlt 54 éve, hogy mozikba került a Kleopátra.

  • A Kleopátra két filmnek készült: Joseph L. Mankiewicz egy Cézár és Kleopátra és egy Antóniusz és Kleopátra című, egyenként 3 órás produkciót tervezett, a 20th Century Fox azonban felülírta a tervet, így lett a végeredmény egy szinte 4 órás szuperprodukció, amit a stúdió még egyszer újravágatott, s az eredmény már alig haladta meg a 3 órát. A végső változatról Elizabeth Taylor azt mondta: „Kivágták a film szívét, a lényegét, a motivációit, a lelkét, és hozzátették azt a sok csatajelenetet. Három nagy emberről kellett volna szólnia, de hiányzik belőle a valóság és a szenvedély. Én vulgárisnak találom.” Talán egyszer bemutatják a „director’s cut” verziót is…
  • A Kleopátra szinte csődbe vitte a stúdiót: szerény, 2 milliós költségvetéssel vágtak neki egy B-produkciónak, ami aztán minden idők legdrágább filmje lett: 44 millió (a 2016-os árfolyamra átszámítva 344 millió) dollárból készült el, mostanig csak A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken körözte le a maga 378,5 millió dolláros költségvetésével. A költségvetés felduzzadása többek közt annak volt tulajdonítható, hogy a bonyolult díszletet kétszer kellett megépíteni, Elizabeth Taylor betegsége miatt ugyanis mindent átköltöztettek Londonból Rómába. A késlekedés 7 millióval dobta meg a produkció költségvetését, emellett elenyésző a színésznő rekordnak számító 1 millió dolláros gázsija. A költségvetés az aprólékosan kidolgozott jelmezek és a rengeteg, szintén korhű jelmezbe bujtatott statiszta miatt is tovább nőtt, ráadásul Spanyolországban pótforgatást kellett tartani. Állítólag csak ásványvízre 250 000 dollárt költöttek.
  • Taylor egy „máltai láz”-nak is nevezett, bruscellózis nevű fertőzést kapott el. Sürgősségileg szállították kórházba, kómába esett, életét gégemetszéssel mentették meg – a heg több későbbi filmjében is látható a nyakán. Úgy tűnt, nem fog talpra állni, és Audrey Hepburnnel akarták helyettesíteni.  Végül az éghajlat kedvezőbb volta miatt az egész stáb átköltözött Olaszországba.
  • Mankiewicz Elizabeth Taylornek köszönhette, hogy a filmet ő rendezte. Eredetileg Rouben Mamoulian lett volna a rendező, de a producer, Darryl F. Zanuck kirúgta a londoni forgatás végén. Taylor szerződése kikötötte, hogy ő választhat rendezőt, neki pedig két ötlete volt: Joseph L. Mankiewicz és George Stevens. Mivel utóbbi A világ legszebb története – A Biblia című, nem kisebb lélegzetű produkció előkészítésén dolgozott, nem vállalhatta a filmet. Mankiewicz megcsinálta ugyan, de sosem volt rá igazán büszke, egyszer le is akarta vetetni a nevét a stáblistáról.
  • A költözés után világítási problémák adódtak, ami további hónapokra akasztotta meg a forgatást. A gyerekszínész, aki Kleopátra négyéves kisfiát alakította volna, időközben annyira megnőtt, hogy egy helyi  gyereket kellett keresni a helyére.
  • Taylor számára 65 teljes jelmezt készítettek – soha ennyi kosztümöt nem kapott színész egy film kedvéért. A rekord csupán 1986-ban dőlt meg: Joan Collins számára 85 jelmez készült a Sins című televíziós minisorozat forgatására. 1996-ban az Evita apropóján Madonna kapott még 85 jelmezt.
  • Kleopátra hajóhadának köszönhetően azzal viccelődtek, hogy a Fox birtokolja a világ harmadik legnagyobb tengeri flottáját.
  • A forgatókönyv olyan vastag volt, mint a Beverly Hills-is telefonkönyv.
  • Rossz reklám volt a filmnek az Elizabeth Taylor és Richard Burton közötti románc: mindketten házasok voltak, amikor a forgatáson megismerkedtek.
  • A Kleopátrát tartják a kardos-szandálos olasz műfaj megszűnése egyik okának: az olasz szakmabeli szolgáltatók annyira megnövelték az áraikat, kihasználva a Fox-produkciót, hogy az olasz gyártók számára azok elérhetetlenekké váltak.
  • A film jórésze Egyiptomban forgott, a helyi hatóságok pedig eleinte élénken tiltakoztak amiatt, hogy a főszerepet egy zsidó színésznő alakítja. Szerencsére a pénz beszél: idejében rájöttek arra, hogy a produkció igen jelentős anyagi hasznot fog nekik termelni.
  • Mankiewicz alig bírt csendet teremteni a setben: a forgatáson végig dolgoztak a helyi ácsok, a rendező órákig magyarázta az olasz stábnak, hogy csendre van szüksége, nem mint az olasz filmeknek, amelyeket rendszeresen utószinkronizáltak abban az időben.
  • A Kleopátrát 9 kategóriában jelölték Oscar-díjra, de a szobrocskák csak a színes filmes operatőri munka, a látványtervezés, színes filmes jelmez és a speciális effektek kategóriában jöttek össze. A film Golden Globe-ot sem kapott, pedig 4 kategóriában volt rá esélyes.
  • A csillagászati honoráriumok ellenére a főszereplők alakítása nem döntött tehát rekordokat, s a filmben szép számmal akadnak bakik, igazi szarvashibák is: Kleopátra például átsétál egy diadalív alatt, amit halála után legalább 300 évvel építettek; Cézár és Kleopátra kukoricáról beszél, holott ez a közép-amerikai növényfaj csupán a 15–16. században terjedt el világszerte; Marcus Antonius fürdővizén sárga műanyag szivacs lebeg; a római parádé toples táncosnőjének barna bőrén pedig szépen látszik a bikini csíkja, és még bőven sorolhatnánk.
Támogass egy kávé árával!
 
Kleopátra

Kleopátra

Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, romantikus, 320 perc, 1963

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

9 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat