Kritika | Michael Herbig: Ballon / A hőlégballon Kritika | Michael Herbig: Ballon / A hőlégballon

Alul a vasfüggöny, felül a tarka hőlégballon

Michael Herbig: Ballon / A hőlégballon

ÉRTÉKELD A FILMET!
A hőlégballon
Michael Herbig
2018

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Sok-sok év után végre a németek is megcsinálták a saját filmjüket a legendás szökésről, mert hát amikor két család egy színes-szagos hőlégballonnal készül kirepülni az NDK-ból a Stasi emberei fölött, azért az filmért kiált.

Kiáltott már 1982-ben is, amikor a Disney meglátta a fantáziát a két család igaz történetében, akik nagy titokban hőlégballonokat tákoltak, mert csak egy ilyen nonszensz ötletben látták a kiutat a kelet-német reménytelenségből. Az 1979-ben történt csodás szökés azonnal megragadta Disney-ék fantáziáját, és 1982-re kész is lett az Éjszakai átkelés (Night Crossing), amelyben John Hurt játszotta az egyik főszerepet. A szökést végrehajtó két család, Strelzykék és a Wetzelék elmondása szerint elégedetlen voltak az alkotással, hisz már megint az amerikaiak csináltak hollywodi filmet arról, amiről a legtöbb amerikai nézőnek fogalma sincs. Éppen ezért fogadta mindkét család nagy örömmel, mikor egy német rendező, Michael Herbig kezdett élénken érdeklődni a hőlégballon iránt. Herbig Németországban komoly névnek számít, bár leginkább a paródia műfajában van otthon: leghíresebb alkotását mind ismerjük, ez a Manitu bocskora (Der Schuh des Manitu), amely a látogatók számát tekintve minden idők legsikeresebb hazai filmje volt Németországban. Fekete autókból előbukkanó indiánokra és Stasi-karikatúrára azonban senki ne számítson, ehhez a témához Herbig természetesen a legnagyobb tisztelettel és komolysággal nyúlt, inkább thrillerelemekkel tűzdelt drámaként interpretálta a történetet.

Herbig számára ez igazi szerelemprojekt volt: olyan filmet akart csinálni a csodás szökésről, amelyre maguk a valódi szereplők is rábólintanak. Ennek érdekében már a kezdetektől szorosan összedolgozott a Strelzyk és a Wetzel családdal, akik maximálisan meg voltak elégedve a végeredménnyel: végre egy német csinált filmet a nagy német szökésről. Herbig a forgatókönyv megírásához még a Stasi aktáiban is elmerült: 2000 oldalnyi jelentést bogarászott át az esetről.

A szökés történetét pedig mintha tényleg egy ügyeskezű, némi romantikus fantáziával megáldott forgatókönyvíró írta volna: a Pößneck nevű türingiai kisvárosban két családnak lesz olyannyira elege az elnyomásból, hogy végső elkeseredésükben a szökésen gondolkoznak. A dolog reménytelenségét jól mutatja, hogy egyetlen kiutat látnak, azt pedig az ég irányába, így különféle magazinok által inspirálva nekilátnak a titkos hőlégballon-varrásnak és a szökés aprólékos megtervezésének.

Míg a valóságban három hőlégbalon is készült, a film ebből kettőt mutat be. Ennyi áldozat a valósághűség oltárán igazán belefért, hisz a két ballon jól foglalja keretbe a történetet: mikor az elsővel felszállnak, még senki sem sejti mire készülnek, azonban miután a sikertelen repülést követően a Stasi emberei megtalálják a nem épp feltűnésmentes bűnjelet a hőlégballon képében, azonnal elindul a hajsza. A két családnak villámgyorsan kell cselekednie, hogy még azelőtt dobbanthassanak, hogy kopogtatnának náluk a kabátos úriemberek.

Ahogy közeledünk a nagy szökéshez, úgy gyorsulnak fel az események, és lesz mind a narratíva, mint a vágás terén egyre thrilleresebb a film. Ezzel olyan feszültség keletkezik a vásznon, hogy hiába tudjuk jól, mi lesz a vége, mégis lehet izgulni főhőseink szabadságáért. Mindemellé remek apró gesztusokkal mutatja be, hogyan nyomta rá a bélyegét az elnyomás egy kisváros mindennapjaira: hogyan lesz egy teljesen ártatlan kérdésből az óvodában vagy egy gyanúsabb bevásárlásból komplett családok életét eldöntő mozzanat.

Ettől függetlenül nem valószínű, hogy megfosztja a Manitu bocskorát a hazai nézettségi listákon: az égvilágon semmi formabontó nincsen benne, tisztességesen mondja fel a leckét és ágyazza be jó érzékkel a megtörtént esetet egy izgalmas keretbe. Emellett a színészek és játéka is átlagos, a Stasi emberei kicsit egysíkúak, és van benne néhány furcsán üresnek ható szál is.

A hőlégballon tipikusan az a film, amelyre szívesen visznek el lelkes történelemtanárok egész osztályokat moziba, mert óvatos, mégis izgalmas darab: apró gesztusokban és hangulatában jeleníti meg az akkori Kelet-Németországot, mégsem gázol bele térdig a rendszer boncolgatásába. Míg a lényeg egyértelműen azon az akción van, hogyan kivitelezik a lehetetlennek tűnő szökést, mégsem csak holmi díszlet a kor, hanem a körülmények valódi mozgatórugója. Nem nehéz történelmi film, hanem egy izgalmas, mégis korrekt alkotás, amely nem váltja meg és nem is akarja megváltani a világot, ebben a műfajban pedig ilyet nehéz találni.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A hőlégballon

A hőlégballon

Színes filmdráma, történelmi, thriller, 125 perc, 2018

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat