Alex Proyas: Knowing / Képlet Alex Proyas: Knowing / Képlet

Én megmondtam előre

Alex Proyas: Knowing / Képlet

ÉRTÉKELD A FILMET!
Képlet
Alex Proyas
2009

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Vajon véletlen események sorozatának eredménye, vagy egy megkonstruált képlet alapján létezik minden, ami bennünket körülvesz, és minden, ami az életünket befolyásolja? Másképp szólva: alakítható, vagy eleve elrendelt? A református egyház és a Képlet című film az utóbbira teszi le a voksot.

Ki gondolta volna, hogy egy olyan figura, mint az ausztrál Alex Proyas (különösen olyan alkotások után, mint a Holló, a Dark City vagy az Én, a robot), elkészíti korunk „legreformátusabb” filmjét? Meglepő, de legújabb műve, a Képlet valóban a kálvinista vallásfilozófia billentyűin játszik, már ami a determinizmus elméletét illeti. Ez persze még nem azt jelenti, hogy a református lelkészeknek tetszene: sci-fi thrillerként indul, de aztán szép lassan átfordul vallásos fantasybe; nem feltűnően, de a mű második felén ott van Kálvin János érintése. Valószínűleg nem szándékosan.

A nyitójelenet cselekménye 1959-ben történik, amikor is jólnevelt (hajh, régi szép idők!) kisiskolásokat arra kér tanítónőjük, rajzolják le egy lapra, szerintük milyen lesz a világ 50 év múlva. A rajzokat elhelyezik egy időkapszulában, amit elásnak az iskola udvarán, hogy aztán 50 évvel később a majdani diákok kinyithassák, és röhöghessenek rajtuk. Csakhogy az egyik kislány, osztálytársaitól eltérően, nem a Jetson-családot vizionálja a lapra, hanem zsúfolásig telekörmöli számokkal. Persze bolondnak nézik, elvégre nem valószínű, hogy fél évszázad múlva számsorok fognak tülekedni az utcákon.

Kép a Képlet / Knowing című filmből

Aztán átugrunk a jelenbe. A film ezt jelzi is, a „napjainkban” felirattal, mit sem törődve azzal, hogy ha valaki mondjuk 2024-ben nézi majd a Képletet, az nem a film cselekményének „napjaiban” lesz, és semmi esetre sem 50 évvel 1959 után. Azért az megeshet, hogy Nicolas Cage 2024-ben szintén szájtáti, bamba karaktereket alakít, ilyen szempontból tehát helyénvaló lehet a felirat. Tehát a jelenben vagyunk, és az a bizonyos számokkal telefirkált papírlap Cage kezébe jut, persze szinte rögtön bebizonyosodik róla, hogy nem hülyeség. Olyan információkat rejtenek azok a számok, amelyek az emberiség ötvenéves múltját, valamint jelenét és jövőjét írják le. De hogyan láthatta az akkori kislány előre a jövőt, és mit vetítenek előre tulajdonképpen ezek a számjegyek? Ez az egyik nagy rejtély. A másik az, hogy vajon kik azok az alakok, akik leginkább egy nyugatnémet szinti-pop banda tagjaira emlékeztetnek, és állandóan Cage kisfiát zargatják.

Kép a Képlet / Knowing című filmből

Idáig, azaz a film első harmadáig, a Képlet meglehetősen izgalmas alkotás, és ha témájában nem is, de tónusában emlékeztet Proyas korai remekműveire. Sőt, itt láthatjuk a film legemlékezetesebb jelenetét is, amely tényleg mesteri (úgy tűnik, újabban a gyengébb filmek is tartogatnak egy-egy ilyet). Ez egy hosszú snitt, amely a nézőt egy légikatasztrófa kellős közepébe repíti: észre sem vesszük, és máris résztvevői vagyunk az eseménynek, köszönhetően a nagyszerű fényképezésnek (néhány évvel ezelőtt Alfonso Cuarón lepett meg bennünket valami hasonlóan hatásossal Az ember gyermekében). A nézők után Cage és kisfia is az események kellős közepébe kerülnek: az emberiség történetét befolyásoló eseményekébe. Végülis ők keresték a bajt, elég megnézni, milyen házban laknak: a Tales From the Crypt sorozat alkotói is megirigyelhetnék.

Kép a Képlet / Knowing című filmből

De hogy megelőzzük a további spoilereket, térjünk rá inkább a film egyik alapkérdésére, mégpedig arra, amely révén ez a mű közel kerül a kálvinista gondolkodáshoz: determinizmus vagy véletlenszerűség? A kérdést maga Cage (vagyis az általa játszott karakter, John Koestler) teszi fel a diákjainak, merthogy ő ilyesmiket tanít a bolygókról. Minden, ami bennünket körülvesz, és minden, ami az életünket befolyásolja, vajon véletlen események sorozatának eredménye, vagy egy megkonstruált képlet alapján létezik? Másképp szólva: alakítható, vagy eleve elrendelt?

Kép a Képlet / Knowing című filmből

A református egyház és a Képlet című film az utóbbira teszi le a voksot. A legtöbb világvallás úgy véli, Isten keze benne van a dolgokban, nagyjából mindenben, viszont például a bűn létezését és elkövetését nem tudják másként megmagyarázni, mint a szabad akarat létezésével. Az ember szabadon alakítja a sorsát, választhat jó és rossz között. Kálvinék azonban azt mondják, hogy a Fennvaló akaratából van minden, a bűn is, és ha levágod az összes végtagod, és leláncolod magad egy pincébe, akkor is el fogod követni azt a bűnt, ami elől menekülsz, ha egyszer Isten úgy akarja. (Először is, nem tudnád magad leláncolni, ha Ő nem akarná, levágott végtagokkal meg amúgy sem.) A Képlet ugyan nem beszél Istenről, viszont elveti azt a lehetőséget, hogy az embernek beleszólása lenne a dolgok alakulásába. Tragédiák (a film szerint) nem azért történnek, mert rossz bácsik rosszat akarnak a jó bácsiknak és néniknek, hanem mert meg voltak írva, és ebből kifolyólag meg kell történniük – ha tetszik, ha nem.

Kép a Képlet / Knowing című filmből

Vannak kiválasztottak. A Biblia is beszél róluk, és Alex Proyas is. Meg a Mátrix, a Harry Potter és millió hasonló mélyfilozófiai mű. A kálvinizmus szerint Isten előre kiválasztja azokat, akik a mennybe kerülnek, lehetnek bűnösök, gazemberek, de végül ott kötnek ki. Lásd például Balassi Bálintot, aki latorkodásai ellenére jó reformátusként meglehetős magabiztossággal köszönte meg egyik versében az Úrnak, hogy ő ki lett választva. A Képletben is így áll a helyzet: hiába érted meg a dolgok folyását, és hiába érdemelnéd meg a menekülést, ha egyszer nem hozzád jött a szinti-popos Billy Idol-csávó, hogy megsúgja neked az üzenetet, a pokol tüzében fogsz elégni.

Mindezt lehetett volna kevésbé didaktikusan prezentálni, és ha Proyas hanyagolta volna azt a rengeteg klisét, vagy tartotta volna az első félóra színvonalát, ez lehetett volna az év egyik legjobb alkotása. Így viszont a Képlet, ha nem is a pokolban, de valószínűleg a süllyesztőben fogja végezni.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Képlet

Képlet

Színes akciófilm, filmdráma, sci-fi, thriller, 121 perc, 2009

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat