Chris Columbus: Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve Chris Columbus: Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve

Mágikus realizmus

Chris Columbus: Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve

ÉRTÉKELD A FILMET!
Harry Potter és a bölcsek köve
Chris Columbus
2001
Harry Potter és a bölcsek köve

Harry Potter és a bölcsek köve

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 7

7

Szerinted?

0

Mire a Harry Potter regényciklus első köteteiből forgatott filmadaptáció a mozikba került, számos tévéműsor, pszichológiai tanulmány boncolgatta már a Titkot, buzgó egyházfik hirdették a kötet a gyermeki pszichére gyakorolt káros hatását, könyvégetések és a fekete mágia elleni kirohanások zajlottak szerte a világon. A média és az egyház ingyenes reklámkampánya még kívánatosabbá tette a tiltott gyümölcsöt a gyerkőcök és a gyermeklelkületű felnőtt rajongók körében: a Warner Bros filmje már megszületése előtt sikerre kárhoztatott.

És hogy mi végre e népszerűség?

Innen is egy kicsi, onnan is egy kicsi, lehetne az opusz jelmondata; Joanne K. Rowling, az írónő igazi posztmodern művet alkotott, melyben a literatúra számos műfaja keveredik az ifjúsági regénytől kezdve, a krimin át, a fejlődésregényen keresztül egészen a kalandregényig, a tündérmesével bezárólag.

A szegény kis árva Harry története igazi könnyfacsaró dickensi felütéssel indul (a fiú számkivetettként a szuterénban lakik, lelkét gonosz gyámjai és mostohatestvére nyomorgatják), hogy egyszerre csak „az utolsókból lesznek az elsők” igazságát megtapasztalva, Alízként egy varázslóiskolában, a háromfejű kutyák, az unikornisok Csodaországában találja magát, ahol barátaival, Hermionével és Ronnal Sherlock Holmes-féle nyomozásba kezd a Bölcsek kövének fellelési helyét illetően.

A kötetben a gyermeki lélekre jellemző mágikus gondolkodás – mely mindannyiunk jellemfejlődésének egyik fontos állomása – egy bentlakásos iskola életszagú mindennapjaival, szigorú szabályaival, a tanár-diák viszonnyal, a csínytevések és az intrikák világával keveredik, mágikussá téve ezzel a realizmust, realizmust csempészve a mágiába.

A filmadaptáció maratoni hosszúságú, hiszen az első két kötetet sűríti magába, viszont igazi „diákcsemege”: vicces, helyenként ironikus, fordulatos családi mozi, mely mind a rajongók, mind pedig a történettel először a filmszínházakban találkozó szkeptikus nézők számára önfeledt szórakozást nyújt, és meggyőző választ ad népszerűsége okára.

A rendezés jogát hosszas huzavona után végül Chris Columbus (Mrs. Doubtfire, Reszkessetek betörők! stb.) nyerte el, jóllehet a „futottak még” kategóriában olyan direktorok neve is felbukkant, mint Steven Spielberg, Ivan Reitman vagy Terry Gilliam. Kolumbusz Kristóf igazodva a regény allúzióktól hemzsegő világához, maga is jó pár klasszikusra utal (a Harry-t kiértesítő „postabagoly” invázió nyíltan Hitchcock mozijára, a Madarakra hajaz, a seprűkön száguldozó diákok quiddittch meccse a Jedi visszatér képeit idézi, míg a főgonosz, Voldemort testbitorlása az Emlékmás képsorait juttathatja eszünkbe).

A casting igazi telitalálat: a három főszereplő gyermekszínész igazi tehetség, a válogatáson a színész-zseni Haley Joel Osmentet (Hatodik érzék, A.I. – Mesterséges értelem) kiütő Daniel Radcliffe ugyanolyan meggyőző alakítást nyújt, mint két fegyverhordozója, a stréber Hermione szerepében Emma Watson, és a Ront megformáló Rupert Grin.

A folytatás előkészületei rohamtempóban folynak, a forgatásban végig aktív szerepet vállaló írónő már nekilátott az eredetileg hét kötetesre tervezett regényfolyam utolsó három részének megíráshoz, hiszen nem csupán a kasszagép, de a gyerkőcök biológiai órája is ketyeg.

Hollywood a nézők kegyeiért mostanság folytatásokkal száll harcba, a Harry Potter sikerével vetekedő A Gyűrük ura, a Potter-filmhez hasonlatosan a suspense-nél szakad félbe, átmentve ezzel az idáig csak a képernyőkről ismert serialek dramaturgiai, nézőcsalogató technikai fogását az egészestés mozifilmekbe is.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Harry Potter és a bölcsek köve

Harry Potter és a bölcsek köve

Színes kalandfilm, családi, fantasy, 152 perc, 2001

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

7

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat