Todd Phillips: Road Trip / Cool túra Todd Phillips: Road Trip / Cool túra

A nyurga, a zömök, a vigyorgó és a kába

Todd Phillips: Road Trip / Cool túra

ÉRTÉKELD A FILMET!
Cool túra
Todd Phillips
2000

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Minek ez az egész?! – szegezem magamnak a költői kérdést. Persze pontosan tudom az okát. Kell, mert a Road Trip és a hozzá hasonló darabok borzalmasan olcsón legyárthatók, s a marketingköltségeket hozzászámolva sem terhelik meg jobban gyártójuk költségvetését, mint teszem azt, egyetlen jónevű színész szerződtetése. (A Road Trip, mint befektetés a maga 65 millió dolláros bevételével már Amerikában sokszorosan megtérült, újabb dicsőséget szerezve a Gladiátorral, a Csibefutammal és az új Woody Allen-filmmel busásan jövedelmező nyarat záró Dreamworks-nek).

Felrémlik az ismert forgatókönyvíró, William Goldman elhíresült mondása: „in Hollywood nobody knows anything" – azaz Hollywoodban senki nem tud semmit. Egy tinédzserfilm esetében – és a Road Trip ebből az áramlatból való – a siker foka igenis előre tudható: filmünk nem hozhat olyan keveset, hogy végül ne termeljen egy kis extraprofitot. Igaz is, akkor minek az alkotói fantázia, az empatikus karakterábrázolás – egyáltalán bármi, ami elütne a csontsovány sémától.

Mindez csak összezavarná a hatékony képletet, így okoskodhattak a Road Trip készítői is (köztük a filmet producerként jegyző Ivan Reitman, a szórakoztató Szellemirtók és az Ikrek rendezője), s valóban, a Road Trip híján is van mindezen „fölöslegnek". A tavalyi Amerikai pite már frissen is izzadságszagú gegjeit recikláló college-komédiában négy, csupán külső jegyeik alapján megkülönböztethető fiatal (a nyurga, a zömök, a vigyorgó, a kába) cross county-kirándulásra indul. Ritka önironikus pillanat: a társaság hátramaradt, ötödik tagja (egyben a történet mesélője) aki szülővárosán kívül sehol sem járt még a kontinensnyi országban, nem tart társaival, nehogy megtörje e jellegzetesen amerikai hagyományt.

Az útra kelt négyes célja: megelőzni egy véletlenül postára adott videókazettát, melyen hősünk, a „zömök" (neve nem érdekes, személyisége nincs) félreérthetetlen helyzetben, akció közben látható. A címzett persze a zömök hűségesnek hitt barátnője egy távoli college-ben. A Road Trip tehát road-movie-ba oltott önfelfedező túra, melynek során kötelező módon előkerülnek a testnedvek, jelen lehetünk egy gumikesztyűben végrehajtott prosztatamasszírozásnál, lezajlik egy első éjszaka, felrobban apuka autója stb. Új viccet ezúttal sem sikerült kitalálni – azt hiszem, ez túlzott elvárás is volna – a régiek viszont nem működnek, s ez viszont súlyos hiba. Ha a filmkészítők nem is ismerik filmjük szereplőit (egyedül arra hajlandók visszaemlékezni a felelevenített életkorból, hogy ez az az idő, amikor mindenki „arra" hajt), legalább a viccmesélés mesterségét kitanulhatták volna. Nemegyszer már az előkészítés során biztosan megtippelhető, melyik irányból várható a csattanó.

Mi jöhet még ezután? A tini-horror az utolsókat rúgja (koporsójában a Rémségek könyve 2 lehet az utolsó szög), a tinirománc sem hoz már több babért Freddy Prinze Jr.-nak (bizonyítja ezt a Pasik és Csajok és a Rád vagyok kattanva kedvezőtlen fogadtatása), Shakespeare is kitántorgott a tanteremből, s úgy tűnik már a testnedvek se tudnak összetartani egy másfélórás mozifilmet. Temessük a műfajt? Ezt feltétlenül. Holott korántsem érdektelen, mi játszódik le egy tizen-huszonéves fiatalember fejében, környezetében. Ennek bemutatására azonban szakavatott mesélők kellenek, akik a bevételi görbéken kívül, szereplőiket is ismerik.

George Lucas számára nemcsak látványos, üres díszlet volt az American Graffiti görkorcsolyás hamburgerpalotája, s Barry Levinson sem ismerősök történeteire vagy újsághírekre hagyatkozott, amikor baltimore-i ifjúságáról mesélt a Dinerben. A szex, a szüzesség elvesztése az ő filmjeikben is mindenek előtt álló téma, a tinédzserálmok netovábbja volt. A különbség csak annyi, hogy míg a Richard Dreyfuss és Mickey Rourke alakította éretlenekre tíz év távlatából is emlékszem, egy napomba se került, hogy Josh, El, Rubin és Kyle, azaz a Road Trip főszereplőinek arcai végzetesen összemosódjanak emlékezetemben. Lehet, hogy bennem van a hiba, de én mindössze egy óriáskígyóra emlékszem az egészből.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna