Peter Lord - Nick Park: Chicken Run / Csibefutam Peter Lord - Nick Park: Chicken Run / Csibefutam

Gyurmahorror

Peter Lord - Nick Park: Chicken Run / Csibefutam

ÉRTÉKELD A FILMET!
Csibefutam
Peter Lord, Nick Park
2000

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Ha létezik dolog, aminek a hollywoodi rajzfilmesek híján vannak – miközben dúskálnak a pénzben, a busásan alulfizetett kelet-európai munkaerőben, a gigabájtokban és a tradícióban –, bizonyosan az ízlés az.

Végigtekintve az idei nyár virtuóz animációs filmjein, hogyan is magyarázhatnánk másként a napkitörés színeiben tobzódó Fantázia 2000-t, vagy a teremtésmítoszt a próféciával kíméletlenül összekutyuló Titán – időszámításunk utánt? Az ízlés hiánya ez az, ami az előbbit teletömi rózsaszín felhők között röpködő bálnacsordákkal, az Ötödik szimfónia lehasznált vonósfutamaira összecsapó szoft-nonfiguratív denevérháromszögekkel, az utóbbit pedig gombnyomásra beinduló genezissel. Már-már kezdtem hálát adni az égnek, hogy nincs kisiskolás korú gyermekem, akit légkondicionált mozitermekbe kell menekíteni a szünidei kánikula elől, amikor váratlan fordulatként feltűnt a Csibe futam.

Helyesbítenem kell, a Csibe futam igazából nem érkezett váratlanul. Lehetett már hallani róla ezt-azt, például hogy Amerikában borzasztó siker volt, a Spielberg-Katzenberg-Geffen-trió cégének, a DreamWorksnek legnagyobb animációs sikere, százmillió fölötti bevétellel, pedig a DreamWorks (főleg a Disneytől annak idején a Z, a hangya forgatókönyvével elegánsan lelépett Jeffrey Katzenberg jóvoltából) nem kevés rajzfilmet készített. Ami a Csibe futamot ezektől megkülönbözteti, az az, hogy nem rajzolt, hanem sajátos fordulatként, gyurmából animált munka. A másik fontos dolog egyetlen különös hangzású szó: Aardman. Ez a név az animáció világában úgy cseng, mint az európai művészfilmben Fellinié, vagy a síkfutásban Michael Johnsoné, és egy apró angliai stúdiót fed. Azok a szerencsések, akik ha jól emlékszem, 1996-ban megfordultak a Titanic Fesztiválon, már megtapasztalhattak valamit az Aardman zsenialitásából. Olyan alapművek voltak láthatók akkor, mint a Wallace és Gromit-sorozat két darabja, no meg a végzetesen szellemes Állatállapot. Ezeket a Csibe futam társrendezője, Nick Park készítette, aki tíz év alatt három animációs Oscart és legalább ennyi Oscar-jelölést zsebelt be. Ezek mind gyurmaanimációk, így ez a ritkán látható műfaj (?), technika (?) valóságos védjegyévé vált Aardmannak, hogy olyan videoklip-mérföldkövet ne is említsek, mint Peter Gabriel Sledgehammere (ebben Park nem vett részt cserébe ott voltak a Quay-fivérek). A Csibe futam Aardman első egészestés animációja, de sejthetően nem sokáig lesz ez így – a DreamWorks ugyanis öt filmre szóló szerződést kötött velük, és valószínűtlen az, hogy az első atomsikere után könnyelműen felmondanák azt.

És hogy mi a siker titka? A recept aránylag egyszerű: végy egy első látásra mindenfajta animációs célra teljesen alkalmatlan állatfajtát. Legyen ez az állatfajta a tyúk: formátlan, ellenszenves és kellemetlen baromfi, mely kizárólag leves formájában élvezhető. Fantáziád és kézügyességed segítségével ruházd fel olyan jegyekkel, melyek minden természeti törvény dacára szeretetreméltóvá teszik, és helyezz ezekből egy szekérderéknyit a leglidércesebb munkatábor-díszletek közé. Kanyaríts az egész köré egy nem túl bonyolult menekülés-dramaturgiát, aztán embertelen munka árán, három év alatt, vedd fel az egészet kockáról kockára. A végeredmény túlzás nélkül lenyűgöző.

A Csibe futam az az animációnak, ami Korda Sándor Rembrandtja volt a harmincas évek filmgyártásának: az aprólékos, már-már manufakturális kézimunka dicsérete, a mesterség tekintélyének visszaállítása. Nem utolérhetetlen csúcs, nem kimagasló orom, de... a Rembrandtot sem emlegetjük mindennap, ám jóleső elégedettséggel nézhetjük végig. A Csibe futamon is látszik a munka, a szakma, az anyag imádata. Olyan film, amitől gyermektelen fiatalemberek sajnálni kezdik, hogy nem vihetik el rá kisiskolás csemetéjüket.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Csibefutam

Csibefutam

Színes animációs film, vígjáték, családi, 84 perc, 2000

Rendező: ,
Szereplők: , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat