A Kojot négy lelke és az Aki nem vagyok az amerikai filmakadémia listáján A Kojot négy lelke és az Aki nem vagyok az amerikai filmakadémia listáján

A Kojot négy lelke és az Aki nem vagyok az amerikai filmakadémia listáján

Az amerikai filmakadémia közzétette az Oscar-versenybe elfogadott nevezéseket a három egészestés – animációs, dokumentumfilmes és a nemzetközi filmes – versenykategóriában.

A dokumentumfilmes mezőnyben idén 167 alkotás áll rajthoz, köztük a Skovrán Tünde rendezte Who I Am Not, amelyet Aki nem vagyok címmel láthatott a közelmúltban a Verzió közönsége.

A nemzetközi filmes verseny díjáért országonként egy-egy alkotást lehet nevezni; Magyarországot idén Gauder Áron animációs filmje, a Kojot négy lelke című indiánmeséje képviseli. 87 vetélytársa lesz, köztük olyan filmek, mint a finn Hulló levelek, az izlandi Isten földje, a román Nu aștepta prea mult de la sfârsitul lumii (Do Not Expect Too Much from the End of the World), a török Elszáradt füvekről vagy az angol Érdekvédelmi terület, hogy csak (igazságtalanul) keveset említsünk.

Az ukrán 20 Days in Mariupol mindkét fenti kategóriában versenyez.

Az egészestés animációs filmek mezőnyét idén 33 film alkotja. Köztük van Hayao Mijazaki új filmje, A fiú és a szürke gém, az Elemi című Pixar-film, a Netflixen a napokban debütált Leo és a 100 éves Disney-nél készült Kívánság is. A teljes lista elérhető itt.

Az Oscar-jelöléseket január 23-án teszik közzé, a 96. díjátadót pedig március 10-én tartják Los Angelesben.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat