Mihalek Zsuzsa Oscar-díjat nyert Mihalek Zsuzsa Oscar-díjat nyert

Mihalek Zsuzsa Oscar-díjat nyert

A legtöbb kategória díját az Oppenheimer vitte el a néhány órája véget ért Oscar-gálán. 

A Szegény párák (Poor Things) alkotója, Mihalek Zsuzsa elnyerte a legjobb látványterv díját a ma hajnalban véget ért Oscar-gálán. A díjat James Price-szal és Shona Heath-tal megosztva kapta. Az amerikai filmakadémia két éve ugyanebben a kategóriában díjazta Sipos Zsuzsannát, a Dűne berendezőjét.

A Szegény párák az est második legtöbb Oscar-díját nyerte el: a látványterven kívül elhozta a legjobb jelmez (Holly Waddington), valamint a legjobb smink és frizura (Mark Coulier, Nadia Stacey, Josh Weston), valamint a legjobb női főszereplő (Emme Stone) díját. A legjobb női mellékszereplő – ahogy az Oscart megelőző hollywoodi díjátadók már előrejelezték – Da’Vine Joy Randolph lett a Téli szünetben (The Holdovers) nyújtott alakításáért.  

Az est nagy nyertese az Oppenheimer lett: az életrajzi-történelmi filmdrámát jelölték idén a legtöbb, 13 díjra, ebből hetet elnyert. Az Oppenheimer lett az elmúlt év legjobb filmje, és rendezője, Christopher Nolan megkapta érte az első Oscar-díját. A férfi főszerepet, illetve mellékszerepet alakító Cillian Murphy, illetve Robert Downey Jr. is először lett Oscar-díjas, de operatőre, Hoyte van Hoytema, vágója, Jennifer Lame és a film zenéjét jegyző Ludwig Göransson is Oscart nyert az éjjel.

A tűzzel játszani – Christopher Nolan: Oppenheimer

2023. július 21.

Az Oppenheimer ugyanazt jelenti a 2020-as években, amit Oliver Stone Nixonja három dekáddal korábban: Christopher Nolan tizenkettedik nagyjátékfilmje elbűvölően nagyszabású röntgenkép az erkölcsileg megrendült hidegháborús Amerikáról – és még azt sem bánjuk különösebben, hogy e kép a szemünk előtt törik szilánkosra.

Olvasd tovább  

A „barbenheimer” másik fele ezúttal lemaradt: bár a Barbie nyolc jelölést kapott, mindössze egyet, az eredeti filmdal szobrocskáját sikerült megszereznie (Billie Eilish, Finneas: What Was I Made for? – és ez Eilish második Oscarja a 2022-es No Time To Die után). 

Wes Anderson is megkapta élete első Oscar-díját – nyolc jelölés után –, de nem egy nagyjátékfilmért: a The Wonderful Story of Henry Sugar nyerte a rövidfilmes kategória díját.

A 2001-ben létrehozott önálló, egészestés animációs film kategóriában másodszor nyert kézi rajzzal készült animációs film: Hajao Mijazaki A fiú és a szürke géme – az első is Mijazaki-film volt: a a Chichiro szellemországban 21 évvel ezelőtt. Egyúttal a 83 éves Mijazaki a legidősebb rendező, aki megnyeri ezt a kategóriát (bár ezúttal sem ment el a gálára), és Ez ez az első, Amerikában 13 éves korhatárral vetített animációs alkotás, amely itt díjat kapott (a korábban Oscart nyert animációs filmek korhatár nélkül megtekinthetőek vagy szülői felügyelettel megtekinthetőek – azaz G vagy PG besorolásúak – voltak).

Az Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest) csak két díjat nyert el – igaz, az a legjobb nemzetközi produkció címe és a legjobb filmhang volt –, az Egy zuhanás anatómiája (Anatomie d'une chute) megkapta a legjobb eredeti forgatókönyv díját, a legjobb dokumentumfilm pedig a 20 nap Mariupolban (20 Days in Mariupol) lett – ezzel megszületett a legelső ukrán Oscar-díj.

A háború nem egy robbanással kezdődik – Mstyslav Chernov: 20 Days in Mariupol / 20 nap Mariupolban

2024. február 1.

Ennek a filmnek a megszületése nemcsak kézenfekvő, hanem fontos és szükséges is volt. Az Associated Press hírügynökség tudósítói végigfilmezték az ukrajnai Mariupol 2022. februári ostromának első húsz napját, a rengeteg anyagból viszont akkor csak töredékeket sikerült eljuttatniuk a Föld túloldalán dolgozó szerkeszőkollégáikhoz. Aki megnézi a filmet, rá fog ismerni olyan képsorokra, amelyek tavalyelőtt bejárták a világsajtót, és most részletesen megismerheti a hátterüket is. Nem könnyed szórakozás.

Olvasd tovább  

A gála nagy vesztese Martin Scorsese Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) című drámája és Bradley Cooper Maestrója: előbbit tíz, utóbbit hét kategóriában jelölték díjra, de egyet sem nyert meg végül.

Az idén Oscar-díjra jelölt filmekről írott összes kritikánk elérhető itt, a jelöltek teljes listája pedig itt böngészhető.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat