Címke: oscar 2024

Plágiummal vádolják a Téli álom alkotóit

2024. március 11. – írta

Simon Stephenson forgatókönyvíró állítja, hogy a Téli álom (The Holdowers) feltűnő hasonlóságokat mutat az ő Frisco című, 2013-ban megírt forgatókönyvével, amelyből soha nem készült film.

Traumák, közösségek és emlékezés – A 2024-ben Oscar-díjra jelölt rövidfilmekről

2024. március 7. – írta

Évente csupán néhány filmet jelölnek a megannyi elkészült produkcióból az Amerikai Filmakadémia legrangosabb elismerésére, az Oscar-díjra. Jellemző azonban, hogy a számos kategória közül méltatlanul kevés figyelem övezi a rövidfilmes nevezetteket, noha ezen alkotások korlátozott játékidejük ellenére gyakran épp olyan összetett és magával ragadó, egyedi történeteket mesélnek el, mint egészestés társaik.

Kultúrák, kvóták, traumák – Cord Jefferson: American Fiction

2024. február 13. – írta

Érdekes jelenséget dolgoz fel a Cord Jefferson mozis debütje, az American Fiction. Ami azonban még a cselekménynél is érdekesebb, az a rendezői megközelítés, amit elbeszéléséhez választott. Az Amerikai Filmakadémia által ironikus módon nagyra értékelt film egy olyan problémát dolgoz fel, ami nemcsak az amerikai irodalom vagy filmművészet, de a teljes modern amerikai társadalom sajátja.

A háború nem egy robbanással kezdődik – Mstyslav Chernov: 20 Days in Mariupol / 20 nap Mariupolban

2024. február 1. – írta

Ennek a filmnek a megszületése nemcsak kézenfekvő, hanem fontos és szükséges is volt. Az Associated Press hírügynökség tudósítói végigfilmezték az ukrajnai Mariupol 2022. februári ostromának első húsz napját, a rengeteg anyagból viszont akkor csak töredékeket sikerült eljuttatniuk a Föld túloldalán dolgozó szerkeszőkollégáikhoz. Aki megnézi a filmet, rá fog ismerni olyan képsorokra, amelyek tavalyelőtt bejárták a világsajtót, és most részletesen megismerheti a hátterüket is. Nem könnyed szórakozás.

Nem kapott Oscar-jelölést a 27

2024. január 23. – írta

Az amerikai filmakadémia néhány perce bejelentette az idei Oscar-jelöltek listáját, amelyen több kategóriában visszatérő cím többek közt az Oppenheimer, a Barbie, a The Holdovers és a Szegény párák. Buda Flóra Anna Arany Pálma-díjas animációs filmjének, a 27-nek csak az Oscar-rövidlistáig sikerült eljutnia, de Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszlettervezője Oscar-jelölt lett.

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat