Plágiummal vádolják a Téli álom alkotóit Plágiummal vádolják a Téli álom alkotóit

Plágiummal vádolják a Téli álom alkotóit

Simon Stephenson forgatókönyvíró állítja, hogy a Téli álom (The Holdowers) feltűnő hasonlóságokat mutat az ő Frisco című, 2013-ban megírt forgatókönyvével, amelyből soha nem készült film.

Simon Stephenson – többek közt a Luca című Pixar-rajzfilm és a Paddington 2 forgatókönyvírója – még január 12-én fordult a hollywoodi forgatókönyvíró céh (WGA) vezetőségéhez, meghallgatást kért egy „fontos szerzői jogi kérdés” kapcsán. Az emailváltásról, illetve a vádról a Variety  számolt be éppen az Oscar-gála előtti napon: a Stevenson által bemutatott „bizonyíték, ami szerint a Téli álom forgatókönyvét szóról szóra a Friscóból plagizálták, valóban megdöbbentő – bárki, aki csak a legrövidebb részletet is megnézi, szinte kivétel nélkül a »pofátlan« szót használja”.

Stephenson Frisco című forgatókönyvében egy középkorú gyerekorvos van összezárva 15 éves betegével – a forgatókönyvíróként David Hemingson által jegyzett Téli álomban pedig egy középkorú tanár ragad az iskolában 15 éves diákjával a karácsonyi szünet idejére. A Téli álmot Alexander Payne rendezte, a főszereplőt Paul Giamatti alakította, és a ma éjjel zárult hollywoodi díjszezon egyik nagy kedvence volt, rengeteg jelölése között mindegyre felbukkant a forgatókönyv elismerése is, többek közt Oscar- és BAFTA-jelölés formájában. (A Téli álom promózása során Payne több interjúban és fesztiválos közönségtalálkozón is elmondta, hogy a film forgatókönyvét ő maga alakította, bár egyedül a kizárólag televíziós háttérrel rendelkező Hemingson szerepel a stáblistán forgatókönyvíróként.)

Variety emlékeztet, hogy 2013-ban a Frisco a harmadik helyen állt Franklin Leonard híres fekete listáján, amely évente összegzi a legjobb hollywoodi forgatókönyveket, amelyekből nem készült film.

Stephenson panasza szerint Payne már 2013-ban, majd 2019-ben is – mielőtt Hemingsonnal belevágott volna a Téli álom munkálataiba – elolvasta a Frisco forgatókönyvét, és erről a Variety által elemzett emailek szerint több hollywoodi ügynökség és producer is tudott. 

2013. augusztus 28-án a Verve alapítója, Bryan Besser több embernek – köztük Stephensonnak is elküldött egy e-mailt: „Gyors update: átadtuk a FRISCO-t Alexander Payne producertársának, Jim Burke-nek, akit tegnap meghívtunk ebédelni. Véleményünk szerint egy ideális világban ez a legjobb út a Searchlighthoz.” Négy hónappal később Geoff Morley, a UTA munkatársa utalt arra, hogy Payne olvasta a Friscót: „Nemrég beszéltem közvetlenül Alexander Payne producerével, Jim Burke-kel, és azt mondta, hogy Payne-nek tetszett a film, de nem érdekli a produkció vagy a rendezés.”

2019-ben ismét úgy tűnt, elkészülhet a Frisco; ezúttal A kutya karmai közt két producere, John Woodward és Tanya Seghatchian vette volna kézbe a projektet, amely a Netflixnél forgott volna. December 6-án Woodward emailben számolt be Stephensonnak és Seghatchiannek arról, hogy „sajnos Alexander elolvasta a forgatókönyvet, de ez nem éppen az, amit ő keres”.

Az archív levelezést január óta a WGA több vezető tisztségviselője is elolvasta, mégsem született még érdemi megoldása a helyzetnek. Payne és Hemingson nem reagált a Variety megkeresésére, Stephenson pedig hitelesként azonosította a lap által megszerzett emaileket, de ő sem kommentálta az ügyet.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat