A Kojot négy lelkét indítja idén Magyarország az Oscar-versenyben A Kojot négy lelkét indítja idén Magyarország az Oscar-versenyben

A Kojot négy lelkét indítja idén Magyarország az Oscar-versenyben

Döntött az Oscar-nevező bizottság: Gauder Áron számos nemzetközi díjjal elismert indián teremtéstörténete képviseli Magyarországot az idei Oscar-versenyben.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, Lukácsy György, valamint Bereczki Csaba, az NFI nemzetközi értékesítési igazgatója, Tősér Ádám filmrendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke vett részt – közölte ma délután az NFI. A bizottság 19 egészestés mozifilm közül választotta ki a Kojot négy lelkét.

Gauder Áron tíz éven át készült második filmje, a Nyócker!-t követőn kiemelkedő sikerekkel szerepel a nemzetközi fesztiválokon világszerte: nyár elején, Annecyban elnyerte a zsűri díját, ezzel egyidőben a sanghaji fesztiválról elhozta a legjobb animációs filmnek járó trófeát, és azóta több mint 30 fesztiválra kapott meghívást.

Az indián kultúra Gauder Áront gyerekkora óta inspirálja, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja, s egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történetek feldolgozására vállalkozott a Kojot négy lelke című animációs filmjével. A filmben szereplő zeneszámokat kortárs indián előadók, míg a külföldön vetített, angol szinkronos verzióhoz a szereplők hangját indián művészek adták.

A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő. „Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk” – idézi Gauder Áront a közlemény.

Az amerikai filmakadémia 2023. október 2-áig várja a nemzetközi nevezéseket. A legjobb idegen nyelvű film díjáért 2022. december 1-je és 2023. október 31-e között bemutatott alkotások versenyezhetnek a versenyszabályzatnak megfelelően. A rövidlistát december 21-én, a jelöltlistát 2024. január 23-án teszik majd közzé. A 96. Oscar-gálát 2024. március 10-én szervezik meg.

 

Címkék
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat