Radu Jude filmjét indítja Románia az Oscar-versenyben Radu Jude filmjét indítja Románia az Oscar-versenyben

Radu Jude filmjét indítja Románia az Oscar-versenyben

Radu Jude Nu aștepta prea mult de la sfârsitul lumii (Do Not Expect Too Much of the End of the World, kb. Ne várj el túl sokat a világvégétől) című, moziforgalmazás előtt álló filmjét nevezte az Országos Filmközpont (CNC) az Oscar-hajsza nemzetközi filmes mezőnyébe.

Jude fekete komédiájának bemutatója múlt hónapban, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol Ezüst Leopárdot nyert a zsűri különdíjaként, dicséretet kapott az ökumenikus zsűritől, és elvitte az ifjúsági zsűri első díját. A romániai mozikban október 27-étől vetítik, de addig is folytatja nemzetközi fesztiválköreit New Yorkban, Torontóban, a londoni BFI-n és a Viennalén.

Radu Jude: Nu aștepta prea mult de la sfârsitul lumii / Do Not Expect Too Much of the End of the World

A 163 perces film egy túlhajszolt produkciós asszisztensről szól, akinek be kell járnia Bukarestet, hogy casting videókat vegyen fel egy munkahelyi biztonsági videóhoz, de az egyik interjúalany kijelentései miatt botrányba keveredik. Az alkotás merészen kapcsol egymáshoz fontos témákat – mások kihasználása, fáradtság, halál –, különféle humortípusokat és esztétikai stratégiákat, illetve ötvöz műfajokat – road-movie-t vígjátékkal, a drámával és dokumentumfilmmel.

A főbb szerepeket Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr, Miske László és Nina Hoss alakítja, de van benne egy Uwe Boll-cameo is.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat