Az Egy zuhanás anatómiája nyerte a legjobb film Európai Filmdíját Az Egy zuhanás anatómiája nyerte a legjobb film Európai Filmdíját

Az Egy zuhanás anatómiája nyerte a legjobb film Európai Filmdíját

Tarr Béla átvette az Európai Filmakadémia tiszteletdíját (Honorary Award), Borbély Alexandra pedig a legjobb dokumentumfilm díját kihirdetni lépett színpadra tegnap este Berlinben.

A legjobb európai filmeket 36. alkalommal díjazta tegnap esti gáláján az Európai Filmakadémia. Justine Triet Arany Pálma-díjas alkotása, az Egy zuhanás anatómiája (Anatomie d'une chutte) elvitte az elmúlt év legjobb filmjének járó trófeát, emellett a forgatókönyvírói, rendezői és női főszereplői kategória fődíját is. Utóbbi Sandra Hüller kezébe került, aki az Érdekvédelmi területért (The Zone of Interest) is jelölést kapott.

Egy házasság élveboncolása – Justine Triet: Anatomie d'une chute / Anatomy of a Fall / Egy zuhanás anatómiája

2023. július 13.

A kritikusok és a közönség szívét egyaránt elnyerte Cannes-ban, mégis mindenkit meglepett az Egy zuhanás anatómiájának Arany Pálma-diadala. A szakmai közönség által nem várt, ugyanakkor korántsem érdemtelen elismerést ezúttal egy rendkívül jól megírt, feszültséggel és fordulatokkal teli, több műfajt ötvöző és remek színészi alakításokat felvonultató dráma kapta. A francia Justine Triet így immár a harmadik rendezőnő, aki a rangos filmfesztivál fődíjával büszkélkedhet.

Olvasd tovább  

A legjobb film Európai Filmdíjára idén Aki Kaurismäki Hulló levelek (Kuolleet lehdet / Fallen Leaves), Jonathan Glazer Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest), Agnieszka Holland Zöld határ (Zielona granica / The Green Border) és Matteo Garrone Én vagyok a kapitány (Io capitan / Me Captain) című filmjei is jelölést kaptak.

A legjobb férfi főszereplőként Mads Mikkelsen neve csendült fel. A fattyú (Bastarden / The Promised Land, r. Nikolaj Arcel) főszerepéért kitüntetett művész online jelentkezett be a ceremóniára, ahogy az életműdíjat élő közvetítésben, a lányától, a szintén színésznő Joely Richardsontól átvevő Vanessa Redgrave színésznő is.

A 2023-as év debütdíja a FIPRESCI-tagok szavazatai alapján a Hogyan szexeljünk (How to Have Sex) című filmé lett. A legjobb dokumentumfilm a Smoke Sauna Sisterhood, a legjobb egészestés animációs film díját pedig a Robot Dreams vitte el többek közt a Műanyag égbolt elől. Bár a legjobb animációs rövid film kategóriájában is lehetett magyarnak szurkolni – az elsőként Cannes-ban díjazott 27-nek –, a jelöltek közül a Hardly Working kapott végül szobrocskát.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat