Kritika | Abdellatif Kechiche: Mektoub, My Love: Intermezzo (Canto due) Kritika | Abdellatif Kechiche: Mektoub, My Love: Intermezzo (Canto due)

Unalompornó

Abdellatif Kechiche: Mektoub, My Love: Intermezzo (Canto due)

ÉRTÉKELD A FILMET!
Mektoub, My Love: Intermezzo
Abdellatif Kechiche
2019
Mektoub, My Love: Intermezzo

Mektoub, My Love: Intermezzo

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 4 10 1

4

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Kechiche minden eddiginél jobban próbára teszi fiatal színészei bevállalósságát és a nézők tűrőképességét, fékevesztett öncélúsága azonban ezúttal Arany Pálma helyett inkább Arany Málnát érdemelne.

Abdellatif Kechiche 2017-ben rendezte meg François Bégaudeau – Az osztály című cannes-i Arany Pálma-nyertes alkotás színész/rendező/forgatókönyvírójának – regényét, a Mektoub, My Love: Canto Unót. Kechiche már akkor sem rejtette véka alá, hogy az 1994 hosszú, forró nyárutóján játszódó, a fiatalok szerelmi életével foglalkozó történetét trilógiává kívánja növeszteni. A második rész, Mektoub, My Love: Intermezzo címen idén debütált Cannes-ban.

A Tunéziából származó rendezőt már az első nagyjátékfilmjében, a Kitérésben (L’esquive) is egy csapat fiatal, azon belül is a közöttük szövődő szerelmeknek és kusza viszonyoknak az egész csoport dinamikájára gyakorolt hatása érdekelte, de visszatérő témája az osztálykülönbségek ábrázolása is, ahogy azt például az Adèle élete – 1-2. fejezet című filmjében is láthattuk. A rendező védjegyévé vált a lassan kibontakozó cselekmény, a jelenetek többnyire valós időben történő kibontása, a hosszúra nyúló, hétköznapi dialógusok és a fiatal testeket a lehető legközelebbről szemlélő kameraállások, ahogyan a határokat feszegető erotikus jelenetek is. Ugyanezek a motívumok köszönnek vissza a Mektoub, My Love: Intermezzóban is, de ezúttal Kechiche minden tekintetben messzebbre merészkedik.

A trilógiának szánt történet középső részének a cselekménye a tengerparton kezdődik, Dél-Franciaországban, 1994 forró szeptemberének elején. Az előző részből már megismert Charlotte-ot (Alexia Chardard) fotózó Amin (Shaïn Boumedine) intim kettőséről, hamarosan a tengerpart és a vízben fürdőző lányok egy csapatára váltunk, akiken ugyanúgy hosszan időz a kamera, mielőtt az őket a partról figyelő, a strandolók közül szőkeségével és világos bőrével is kitűnő Marie testét (Marie Bernard) pásztázná ráérős szemlélődéssel. Marie hófehér bőre és a kezében lévő könyv egyből elárulja: turista csak, aki a helybelieknek is feltűnik. Két fiatal férfi (Salim Kechiouche és Roméo de Lacour) azonnal szóba is elegyednek vele, és meginvitálják a lányt a családi- és baráti társaságukhoz, melynek lánytagjait korábban a vízben láthattuk. A szüleivel a környék elegáns szállodájában vendégeskedő párizsi egyetemista Marie-t bőrszíne, műveltsége és a beszédében is megmutatkozó iskolázottsága is jól elkülöníti a helybeli, arab származású fiataloktól, ez viszont nem lesz akadálya annak, hogy ne velük töltse az éjszakát egy szórakozóhelyen, ahol aztán a film kétharmada játszódik. A táncoló lányok teste ugyanúgy feltárul Kechiche intim zónát nem ismerő kamerája előtt, ahogy az életről, a párkapcsolatokról és a szerelemről való vélekedésük. A klub fülledt atmoszférájához a 90-es évek dance floor slágerei adják az aláfestést. Ahogy fogynak az italok, forrósodik a hangulat, oldódnak a gátlások és lazulnak az erkölcsök egyre jobban kirajzolódik a társaságot jellemző viszonyrendszer, de árnyalódnak – bár ugyancsak felszínesen – a jellemek is. Kechiche filmjének legnagyobb hibája talán épp ebben a felszínességben rejlik.

Az természetes, hogy ennek a korosztálynak, főleg a nyári szünidő alatt aligha van fontosabb témája, mint a párkapcsolatok. A strand és az éjszakai klub egyaránt csak úgy forr a tomboló hormonoktól és az alig fedett testekből áradó erotikától. Az, hogy Kechiche ezt híven próbálja ábrázolni, aligha kifogásolható, és feltételezem a férfi nézőknek sem lesz sok ellenvetése az ennyire intim módon közelhozott gyönyörű, fiatal női testek láttán. Kidolgozatlan jellemek híján azonban tét nélkül marad a dolog, a szép testek látványának varázsa jóval a játékidő lejárta előtt megkopik.

A rendező ezúttal végképp leragad a kukkoló perspektívánál, valamint az így elkapott felszínes beszélgetéseknél, és meg sem próbál legalább egy minimális drámát vagy feszültséget vinni a történetbe, ahogy azt például az Adèle életében láthattuk a két lány közötti osztálykülönbség szülte feszültségek ábrázolása kapcsán. A Mektoub, My Love: Intermezzóban hiába van meg ugyanez a téma, Kechiche nem kezd vele semmi érdemlegeset, ahogy mással sem. Az általa bemutatott figuráknak hiába látunk bele már-már a testnyílásaikba is, azok többnyire csak tetszetős húsdarabok maradnak, nem válnak igazán hús-vér emberekké. Igaz ugyan, hogy a közeg és az itt ábrázolt kapcsolatok természetéből is adódik mindez, de a vásznon majd teljes három órán át a klubban bömbölő zenére riszáló lányok látványa a közben időnként felhangzó soványka dialógusokkal hamar érdektelenné válik, és legalább olyan fárasztóan hat a nézőre, mint amilyen maga a forgatás lehetett a szereplők számára. Nem véletlen, hogy Cannes-ban a sajtóvetítések alkalmával megkönnyebbült sóhaj és hangos taps tört ki a nézőtéren, amikor az elcsigázott szereplőkkel együtt végre elhagytuk a klubot. Értem én Kechiche elköteleződését a realizmus mellett, és imádtam is például, A kuszkusz titkában, sőt az Adèle életében sem zavart a film hossza, a Mektoub, My Love: Intermezzóban azonban a legjobb esetben sincs több szűk másfél óránál.

A végtelennek tűnő bulijelenet része volt a klub mosdójában, szintén valós időben, közel húszpercen át zajló, a szűk térben közvetlen közelről fotografált szexuális aktus, a társaság királynőjeként pozícionált Ophélie örömére, ami aztán nemcsak a közönség egy részét késztette távozásra, de a díszbemutató kellős közepén Ophélie Bau is felpattant és kiviharzott a teremből. A jelenet explicit jellegét ugyan próbálták azzal finomítani, hogy állítólag testdublőrt használtak, ahogy sok más filmben is (pl. Catherine Breillat A pokol anatómiája vagy Lars von Trier A nimfomániás), a kameraállásoknak és a vágástechnikának köszönhetően az átlag néző ebből vajmi keveset vesz észre. Kechiche esetében, például az Arany Pálma-díjas Adèle életének kapcsán is felmerült már, hogy olyan határokat feszeget, ami végképp kívül esik fiatal színésznői komfortzónáján, akik a vásznon látható végeredményhez nem feltétlen adták korábban beleegyezésüket. A Mektoub, My Love: Intermezzo esetében úgy tűnik, Kechiche-nek sikerült valóban pattanásig feszítenie a húrt.

Abdellatif Kechiche közel négyórás, nemcsak a pornográfia, de az unalom határait is alaposan kikezdő, rendkívül öncélú Mektoub, My Love: Intermezzo című filmje méltán kiérdemelné az „unalompornó” elnevezést. Míg korábbi hasonló kezdeményezéseire, elsősorban A kuszkusz titkára és az Adèle életére vevő volt a közönség és a kritikusok is, a Mektoub, My Love: Intermezzo csak egy sekélyes kísérlet a határok további kitolására, amely leginkább a türelmünket teszi próbára.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Mektoub, My Love: Intermezzo

Mektoub, My Love: Intermezzo

Színes filmdráma, romantikus, erotikus, 212 perc, 2019

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

4

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg