Rowan Woods: Little Fish / Kis hal Rowan Woods: Little Fish / Kis hal

Mint a hal a vízben

Rowan Woods: Little Fish / Kis hal

ÉRTÉKELD A FILMET!
Kis hal
Rowan Woods
2005

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Vajon az aranyhalnak ki teljesíti a három kívánságát? És mit kívánna, ha egyszer rajta lenne a sor, kivételesen?

Ezzel a filmmel is valahogy úgy járok, mint a halászattal. Mesélhetnék hosszan az üldögélés és várakozás örömeiről, és a kapásról, de akik nem halásznak, nem fogják elhinni, és unják majd. Az egyedüli átélhető izgalom számukra valamilyen nagy vagy ritka példány megszerzése. Számomra az izgalom a kis halak visszadobálása. És az, hogy halászat közben nem kell történeteket hallgatnom, nem kell stratégiákat kiagyalnom, versenyeznem, bizonyítanom, találós kérdéseket és egyéb rejtvényeket fejtegetnem ahhoz, hogy bennmaradhassak a játékban.

Rowan Woods: Little Fish / Kis hal

Ezúttal a halkedvelők és horgászok örömére Ausztrália partvidékéről származó, ritka példány akadt horogra: nem gyorsétkezdés Fishmac, és nem félkész halpaprikás. A nagy kézikönyv szerint a thriller műfajából – a besorolás hálistennek megtévesztő, legalább annyira, amennyire semmitmondó a film szlogenje („Everybody is hiding something”) és plakátja. A nagyétkű fogyasztóknak szóló prezentálás számlájára írható, hogy az aranyhalat is csak panírban tudják elképzelni, szálka nélkül. A nagy halas és nagy hantás szakmabeliek közt, egy apró és szinte szégyenlősen szerény filmet láthatunk, minimális történettel, szimbolikus történéssel. A film egyéb műfaji vonatkozását (dráma, krimi) minden helyzetben felülírja a lélektani megjelenítés, a szereplők közti kapcsolatok kusza miértjeinek érzékeny és nagyon kifejező megmutatása. De az apró lépések és a wu wei technikájával építkező film mégis leköti túltevékeny agyunkat. Első sorban aussie all-stars, old school színészi játék, nosztalgikus és tömegfilmek által nem korrumpált minőségben.

Rowan Woods: Little Fish / Kis hal

Cate Blanchettől nem meglepő módon csodálatosan egyszerű és hihető változatát kapjuk a „kiskirálylány”, „shiny-shiny little girlnek”, míg Sam Neiltől meglepő módon kemény és gusztustalan a maga-is-drogos góré szerepében. Mégis Hugo Weaving ex-fotballsztár, aktuális függő, majd „legszebb halott a parton” alakítása az, ami légüres teret hagy maga után, mellbeverő őszinteséggel és intenzitással állítva elénk a szeretet és kiszolgáltatottság közt vergődő férfi kínlódását.Találunk még a színészet magasiskolája mellett a szimbólumok és visszatérő ritmusok kedvelőinek bőven megjelölt és következetesen végigvezetett jelképrendszert, operatőri szabadfoglalkozást (mélységélesség, fények és kézikamerázás témában), és felejthetetlen, a filmen végig- sőt utána is csilingelő zenét. És olyan fényképezést, ami képenként megérdemli, hogy kimerevítsük. „Dogmatikus” helyszínelés és cinema verite követés ellenpontozza a rengeteg premier plánt, kiváncsi de empatikus várakozást, amivel az arcok és válaszok vizsgálásába bocsátkozunk. Olyan hallgatáshoz szoktat a film, ahol nem szükséges ajtóknak vagy kerekeknek csikorognia, ahhoz, hogy feszültséget teremtsen várakozásunkhoz.

Rowan Woods: Little Fish / Kis hal

A történet lassan, ingadozó lépésekkel és zavaros képélességel halad előre, türelmet és időt kérve a „halászoktól”, ahogy azt a nagy kapások tudják csak. A szereplők sehova nem érkező sétákkal és befejezetlen mondatokkal teszik meg köreiket, nem sok magyarázatot vagy beavató információt szolgáltatva a tapogatózó nézőnek. Vízalatti világban járunk, más világon, ahol a gravitáció, a beszéd és emberi életünk egyéb átkai, nem érvényesítik mindent felülíró hatalmukat, tompák a fények és a hangok, a mozdulatok lassítva működnek.

Rowan Woods: Little Fish / Kis hal

A film a drogfüggőséget vagy -függetlenséget sem felvilágosító, sem elrettentő, sem pszichologizáló vagy empatikus formában nem kezeli. A szereplők nem emlékeznek látványosan, nem őrjöngenek, nem vallanak és nem magyarázkodnak. Nem kívánnak megmutatkozni, sem egymásnak, sem maguknak, sem a nézőknek. Heroin, kokain, elvonókúra, álmok és rémek, mostohaapák és balesetben féllábbal maradt testvérek. Tracy élete nem mesébe illő, és ehhez mérten nem is mesél róla. Nem elhallgatásról van szó, de a film végig úgymond titokzatos marad. Pour les connaisseurs. Van valami, amit tapasztalattal nem rendelkezők nem tudnak megérteni, valami idegen, zavaró elem. Mintha valamit elhallgatnának. Nem annyira lényeges, hogy a történet e nélkül ne állna össze, de elég ahhoz, hogy a minden lében kanál és mindenlátó néző kényelmét elrontsa. A film nem titoktartó, de végtelenül diszkrét.

Rowan Woods: Little Fish / Kis hal

A vízalatti világból jövőnek sem könnyebb a szárazon. Tracy 32 éves, Sidney Little Saigon negyedében igazgat egy videotékát, az anyjával lakik, és az elmúlt négy évben négyszer volt heroin- és kokainfüggőség miatt elvonókúrán. Az újra és újra megadott esély, és „tiszta lap”-jellegű bátorító közhelyek hazugságát bizonyítva, a „tiszta” társadalom szabályainak hiába próbál megfelelni, és szófogadóan, jókislányként élni, mert kívánsága nem teljesül: többszöri nekifutás után sem sikerül megszereznie az áhított bankkölcsönt. A szeretet és az egymástól függés sokszorosítottan felbontott és árnyalt változatai bukkannak elő a kötelességtől a szükségig, a biztonságtól a biztosításig, az egymást megértő és egymást megvető megkísértettekig.

Rowan Woods: Little Fish / Kis hal

Az elvesztett bizalom és idő problémája a közmondások ellenére nem oldódik meg, a szokások és függőséggé vált mozdulatok pedig észrevétlenül férkőznek testközelbe – újra és újra, s valószínűleg végeláthatatlanul. Az aranyszínekben fürdő, látomásosan homályos zárókép, a csonka, festett, mozdulatlan és ugráló testek tánca és az „angyalkórus” zenéje sikeresen oldja meg a problémás befejezést, valahogy a giccses optimizmus és a már sokszor látott kiégettség közt lavírozva. A horogra akadó, problémát megoldó hal minduntalan amfetaminnal töltött, s még mindig nem arany. Azonban a halászat nem célirányos, hanem körkörös, nem folyamat, hanem állapot. Ezt tudatosítva, a vízbevetődés és vízalatti állapot, ami eddig menekülésnek és a kirekesztettség, a különbözőség szimbólumának tűnt, súlytalan és derűs da capo al fine mozdulat lesz. Talán ez az aranyhal egyedüli teljesíthető kívánsága.

 
Kis hal

Kis hal

Színes bűnügyi, filmdráma, thriller, romantikus, 114 perc, 2005

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat