Roczó-Nagy Zoltán: #Jézus – Apám nevében Roczó-Nagy Zoltán: #Jézus – Apám nevében

Ez még viccnek is rossz

Roczó-Nagy Zoltán: #Jézus – Apám nevében

ÉRTÉKELD A FILMET!
#Jézus - Apám nevében
Roczó-Nagy Zoltán
2016
#Jézus - Apám nevében

#Jézus - Apám nevében

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 1 10 1

1

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Roczó-Nagy Zoltán megpróbálta a fiatalok ízlésére gyúrni Jézus keresztre feszítését rohamrendőrökkel, akciójelentekkel, sci-fi elemekkel, és grafikus erőszakábrázolással, de csúfosan lebőgött. Még ha lett is volna elég pénze és tehetsége egy látványos popkornmozit csinálni a messiás történetéből (nem volt), a szándék nagyon félrement.

A keresztény egyház régóta rájött, hogy csak úgy tud fennmaradni, ha folyamatosan megújul, és valamilyen szinten igazodik a világban általánosan elfogadott nézetekhez. Ha egy vallás ugyanis nem akar őrült szektának tűnni, előbb-utóbb kénytelen alkalmazkodni és kompromisszumokat kötni (vagy egyenesen feladni az elveit) olyan kérdésekben, mint például az abortusz vagy a melegházasság, hisz Isten legyen a talpán, aki képes szembemenni az istent játszó emberiséggel, és győzni. Ettől függetlenül egyre nehezebb dolga van az egyháznak – legalábbis Európában –, mivel nem elég, hogy egyre több konkurens vallással kell megküzdeniük a hívőpiacon (köztük olyan, rohamos tempóban növekvőkkel, mint a Repülő Spagettiszörny Egyháza), az agnoszticizmus is gyarapodik a világban: az európai országok lakosainak kb. harmada nem-hívő. Ha bonckés alá vetjük a számokat, megállapíthatjuk, hogy az erőteljesen változó arányokról leginkább az Y generáció tehet, nem véletlen tehát, hogy a keresztény egyház legújabb megújulási kísérletei is ezt a korosztályt célozzák.

Roczó-Nagy Zoltán beszédes című filmje szintén ezen a vonalon indult el, hatása szempontjából azonban minden bizonnyal az ellenkezőjét sikerül majd elérnie, mint amit óhajtott. A rendező fogta ugyanis Jézus bibliai történetét, és modern környezetbe helyezte, vagyis hogy mégse teljesen, mert meghagyta egyrészről az archaikus-lírai nyelvezetet, valamint minden nevet, kezdve a karakterekétől, a keresztre feszítésben érdekelt népekéig és annak helyszíneiig. Magyarán ahelyett, hogy átemelte volna jelenbe az egészet, napjaink miliőjét emelte át a múltba. De még ez se teljesen igaz, mivel a tárgyi világ gyakran a korunkat is meghaladja (például hologram-tévék által), ám nem olyan következetesen, hogy sci-firől lehessen beszélni. Az eredmény egy igazán bizarr katyvasz kokainszippantó Heródessel, rohamrendőr ruhában szaladgáló rómaiakkal, és jeruzsálemi MOM Parkkal. Ha a cél az volt, hogy a fiatalok jobban tudjanak azonosulni a cselekménnyel (Jézus tudniillik farmert visel és videoblogol), akkor Roczó-Nagy brutálisan mellélőtt: a film hibrid közege elidegenítőbb, mint bármely kosztümös mozié.

Arról nem beszélve, hogy a rendező egyáltalán nem aknázza ki a beemelt miliőben rejlő potenciált: az egyetlen értékelhető momentum a #Jézusban – ahol egy pillanatra felcsillan valamiféle társadalomkritika –, amikor a népnek SMS-ben kell szavaznia, hogy Bara(b)bást vagy Jézust engedjék szabadon. De Jézus nem szelfizik a követőivel, nem tweetel, és még csak lájkokat sem gyűjt. Talán a humortól félt Roczó-Nagy, talán nem volt elég kreatív, vagy csak nem igazán ismeri a kort, amelyben él, mindenesetre így nemcsak félresikerült, de totálisan indokolatlan is lett a modern közeg használata. Pedig sokféleképp lehet frappáns kortárs átiratot kreálni Jézus sztorijának, például mexikói Jesússzal, aki a véres drogháborúban próbál békét teremteni a rendőrség és a kartell között Jeruzsálem helyett Juárezben (a keresztre feszítés korunkbeli latin-amerikai megfelelőjét hadd ne taglaljam). Ám modern párhuzam találása csak egy lehetőség, az igazán tökös rendezők ehelyett ütköztetik a bibliai múltat a jelennel, ahogy Anders Thomas Jensen Oscar-jelölt kisfilmje, az Ernst & lyset is teszi, melyben Jézus kétezer év után visszatér a Földre, hogy azt tapasztalja, az emberiség már nem kíváncsi rá, hiába a csodatételek és miegymás.

A #Jézus ehelyett igazából nem szól senkihez, csak egy nagyon ízléstelen, rendkívül amatőr és konkrétan fájdalmas feldolgozása a messiás eljövetelének. Merthogy van itt minden, amit a rendező szerint a fiatalok falnak – akciójelenetek, sci-fi elemek, vér és erőszak –, mindössze a költségvetés és a filmkészítői talentum hiányzik, hogy ezek ne röhejesen nézzenek ki. Ám a filmet még kinevetni is nehéz: amíg mondjuk az Új esély – egy másik borzalmas magyar kereszténymozi tavalyról – minden percében kínál valami megmosolyogtatóan bénát, Roczó-Nagy Zoltán alkotásán csak ideig-óráig szórakozunk, de a kétórás darab a végére olyan vontatott lesz, hogy teljesen átélhetővé válik a néző számára Jézus kálváriája. Hasonlóan működik ugyanis, mint Mel Gibson Passiója, csak nem a torture porn elemek miatt kínszenvedés nézni, hanem mert annyira pocsék. Persze mindig ki lehet sétálni a teremből. Engem a szakmai elkötelezettség szögezett a székembe, és végignéztem, de az szent, hogy nem térek vissza három nap múlva a moziba.

Jézus azonban visszatér a zárlatban. A majmok bolygója: Lázadást idéző vég fertőzésekkel terjedő vírus helyett megosztásokkal terjedő vírusvideóként ábrázolja a messiás feltámadását, mintha csak Zuckerberg próféta szólott volna: „egy lájk egyenlő eggyel kevesebb afrikai éhezővel”. Roczó-Nagy Zoltán arra azonban nem eszmél rá, hogy a #Jézus esetében a retweetek és reblogok nem őszinte hívők tömegét fogja elhozni, hanem mémgyárak ezreinek fog alapanyagul szolgálni, ha egyszer olyan videobloggerek kezére kerül, mint Dancsó Péter, aki a rosszfilmek felkutatásából, bemutatásából és kifigurázásból csinált YouTube-karriert. Az alkotás azon célja pedig, hogy hidat képezzen az egyház és a tőle elszakadt Y generáció között visszájára sül el: a film csak továbbnöveli a hívők és agnosztikusok között húzódó szakadékot. Ezek után pedig hídmérnök – pontifex – legyen a talpán, aki képes lesz majd ezt a folyamatot visszafordítani.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
#Jézus - Apám nevében

#Jézus - Apám nevében

Színes életrajzi, filmdráma, 117 perc, 2016

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

1

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat