Nicholas Stoller: Neighbors / Rossz szomszédság Nicholas Stoller: Neighbors / Rossz szomszédság

Metább, mint a Családos Csóka

Nicholas Stoller: Neighbors / Rossz szomszédság

ÉRTÉKELD A FILMET!
Rossz szomszédság
Nicholas Stoller
2014
Rossz szomszédság

Rossz szomszédság

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Kár, hogy még csak május van, így nem írhatjuk le, hogy a Rossz szomszédság az év vígjátéka. Egyéb meglepetések azért így is akadnak: a tinisztár Zac Efronról kiderül, hogy színészkedni tud és humorérzéke is akad, Seth Rogen pedig a füvesvígjátékok után Louie C.K. útjára lép.

Már annyi alfertályi poént durrantottak el, annyi sperma- és ürülékgeget préseltek ki magukból Hollywoodban, hogy talán azok is ráuntak, akik eddig kétfarpofára zabálták a vulgárvígjátékokat. Mivel a színvonal erősen hullámzott, így véletlenül jól is elsülhettek a tabuhágó próbálkozások, de nem is az a csoda, ha valamelyik véletlenül megröhögtet – hiszen a testnedvhumor manapság olyan, mint a 20-as években a pofára esés: ha elég nagy svunggal csinálod, működik –, hanem ha némi értelem is szorul egy ilyen műremekbe. Márpedig a Rossz szomszédság, hiába tuskóbb a Tapló Télapónál, a sok kőegyszerű partypoénja mellett azért mondani is tud valamit a bulizásba merevedett, céltalan fiatalságról és a harmincas éveikre csak-csak felnövő (kevésbé) fiatalok kötelességvállalásáról.

Kép a Rossz szomszédság című filmből

Seth Rogen a Felkoppintva óta lezserül tud kinőni a sztóner semmítésből, ezúttal azonban nem a megkomolyodással, hanem a szomszédjukba költöző diákszövetséggel akadnak gondjai. Feleségével – a főként horrorszerepeiről ismert Rose Byrne adja meglepően viccesen – még csak most kezdik feldolgozni, hogy Stella megszületésével kimaradnak a bulikból, mikor éjjel-nappali bulifelügyelet nyílik a szomszédban. Mivel a kezdeti erőltetett spanolás – a magukat lazának beállító harmincasok műszlengje óriási – hamar nyílt ellenségeskedésbe fullad, a Rossz szomszédság – ha lehet annak hívni – cselekményét a kölcsönös szívatások szolgáltatják. Már a zsánerindító alapfilmek, a Party zóna vagy A suttyók visszavágnak sem részletesen kidolgozott fordulatain, hanem a kiötlött csesztetések kreativitásán állt vagy bukott, a Rossz szomszédság pedig ezt a trendet viszi el a végletekig. Roppant humoros adok-kapok az egész film, amelyet Nicholas Stoller rendező (Lepattintva, Felhangolva) felturbózott, klipes stílusban ad elő. Úgy pörög ez a vígjáték, mint a Project X című bulifilm, a jeleneteknek idejük sincs lecsengeni, már trappolunk is át a következőn, miközben a poénok zsúfoltabban követik egymást, mint egy Family Guy-epizódban.

Kép a Rossz szomszédság című filmből

A szomszédok humorát szerencsére nem kizárólag a vulgár- és a baba-mama-vígjátékokból pofozták össze. Sőt, akár eltévedt marslakók és Hollywood-kutató szociológusok is tájékozódhatnak majd belőle, hogy mi is számított viccesnek 2014-ben, mivel a Rossz szomszédság majd’ az összes aktuális komédiatrendeket magába sűríti. A gusztustalanság tabusértésére apelláló gross-out humort például sikerül túllendítenie a szimpla sokkértéken, és korábban járatlan terepre terelni: az anyatejviccekből ugyan Adam Sandler már kihozta, amit ki tudott (ld. Nagyfiúk), de a Rossz szomszédság még egy lépéssel továbbmegy. Hogy mégis szerethetővé válik ez a film, azt a nagyon a határon táncoló fejésjelenet lecsengetése is jelzi: mint két igazi ember, Seth Rogenék elkezdenek poénkodni a több mint kínos epizódon, és megpróbálják viccel elvenni a dolgok élét.

Az egy-egy kínos eseményre poénvariációkat gyártó, improvizatív stand-up comedy helyett azonban az egykor posztmodernnek, ma már csak mindennaposnak számító utalásos humor dominálja a filmet. Az elsőfilmes forgatókönyvírók, Andrew J. Cohen és Brendan O'Brien nem titkolt vágya, hogy legalább egy tízessel megverjék az egy percbe passzírozott popkulturális kikacsintások versenyében Seth MacFarlane-t. De nem az a meglepő, hogy pl. az összes fontosabb kortárs tévésorozatra elsütnek egy hivatkozást a Trónok harcától a Breaking Badig, hanem hogy mindegyik vicces – sőt a Ponyvaregény untig koptatott Ezékiel-recitálását vagy a Taxisofőr De Niróját is ütősen tudják kifigurázni. A sok trágárság és az elsőre öncélúnak tűnő utalástűzijáték mögött bujkáló értelemről tanúskodik, ahogy a Family Guyt megidézik Rogenék. Nem Peter Griffin és Seth gömbölyödő pocakja között vonnak párhuzamot, hanem a tömegkultúra által sugallt éretlen férfiképről beszélnek, hiszen a színész is ugyanazzal az infantilis, de szeretnivaló gyerekember karakterrel vált híressé, aminek Peter Griffin a kíméletlen, középkorú paródiája. Sethék egy veszekedés során vágják egymás fejéhez, hogy a férjnek igenis joga van Peternek, vagyis éretlennek és felelőtlennek lennie, a feleségnek pedig az a dolga, hogy eltakarítson utána. Hasonló szerepleosztás persze csak az anarchikus rajzfilmben működik, a „valódi” házasságban nem.

Kép a Rossz szomszédság című filmből

A Rossz szomszédság azért működik a határátlépései ellenére is (amik más filmben rosszindulatúnak mutatnák fel a karaktereket), mert főbb alakjai mögé rendre emberi gyengeséget rajzol. A diákszövetség elnöke például hiába született csajmágnes és hivatalos bulikirály, a történet könnyedén szembesíti semmibe futó céltalanságával és a túlidealizált egyetemi tivornyakultúra ürességével. A korábban geil tinifilmekből ismerhető Zac Efron árnyaltan hozza a tinimacsó paródiáját, ám Adonisz-mellkasa és barátságba vetett hite mögül elővillan magányossága és kétségbeesése. A Rossz szomszédság tehát hiába idéz trashközeli műfajokat, közben rombolja is a játékba hozott zsánermítoszokat: Efron személyében például azt, hogy nincs jobb/fontosabb/coolabb dolog az egyetem alatti dorbézolásnál.

Kép a Rossz szomszédság című filmből

Míg Efron a film legjobb alakítását nyújtja be, addig Seth Rogen rálép a tévésorozatokban Louie C.K. és Lena Dunham által kijelölt útra, vagyis egyre több poént farag saját testének „szépséghibájából”. Ezúttal méretes sörpocakja kerül terítékre, Efron kockahasa mellé helyezve. S a bevállalós Seth menti meg attól is a filmet, hogy szemére hányjuk a sok logikai bakit, amit egy-egy poén kedvéért az írók elkövetnek. Aki akar, könnyebben beleköthet ebbe a Szomszédságba, mint az Itt a vége tudatmódosított Michael Cerájába, de alapvetően nem érdemes ezzel próbálkozni: Stoller filmje egyéni humorérzéktől függően a félév legjobb vígjátéka, amely másfél órájában végig harsányan röhögtet. Nem azért, mert bármiben is újszerű lenne – a burleszket is csak úgy aktualizálja, ahogy a Jackass hatására Hollywoodnak már rég kellett volna –, hanem mert egyszerűen majdnem minden ellőtt vicce vicces. Ez pedig már önmagában műfaji csúcsteljesítmény Amerikában.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat