Jeff Nichols: Take Shelter Jeff Nichols: Take Shelter

Mielőtt a világvége rádtalál

Jeff Nichols: Take Shelter

ÉRTÉKELD A FILMET!
Take Shelter
Jeff Nichols
2011

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Ha úgy ültem volna be a moziba, hogy nem tudom, ki a film rendezője, a vetítés után pedig valaki megkérdi, hogy szerintem ki írta és rendezte a filmet, akkor valószínűleg szemöldököm felvonva flegmán odavetem, hogy ki más lehetne, mint M. Night Shyamalan, az átverések nagy mestere, aki mindig trükkösen eljátszik a néző és a józan ész elvárásaival.

De nagyot tévedtem volna. A film rendezője és forgatókönyvírója, Jeff Nichols viszonylag újoncnak számít a filmiparban, bár tavaly rengeteg rangos filmfesztiválon (Cannes, Sundance, Toronto, New York) megmutatkozott, neve – még – nem sokat nyom a latban. Így a Take Shelter legfőbb vonzóereje a főszereplő Michael Shannon volt – a rendező pedig pont ezt használta ki.

Kép a Take Shelter című filmből

Curtis (Michael Shannon) egy átlagos középosztálybeli családapa, aki kemény munkával harcol megélhetéséért – felesége, Samantha (Jessica Chastain) szerelméért és kislányuk, a süket-néma Hannah (Tova Stewart) egészségéért. Curtis kitartó munkája ellenére a hétköznapokat rémálmok és látomások tömkelege árnyékolja be, melyeknek során a férfi teljesen valósnak tűnő, apokaliptikus víziókat él meg (nem csoda, a világvégék szezonját éljük). Helyzetén a józan ébrenlét sem segít, megrögzötten hisz abban, hogy hamarosan eljön a „nagy idő”, ami elől senki nem menekülhet, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy tünetei javarészt megegyeznek a skizofrénia első jeleivel, amiben ráadásul saját anyja is szenved. Hiába kezd nyugtatókat szedni, a félelemvágy és a tévképzetek nem akarnak szűnni, az emberek elidegenednek tőle, mindenki kezd ferde szemmel nézni rá, felesége pedig kétségbeesetten keresi a választ viselkedésére – főleg miután Curtis feltúrja a kertet, hogy minden létszükségleti aprósággal felszerelt földalatti bunkert alakítson ki számukra.

Kép a Take Shelter című filmből

A film lassú hömpölygése alatt, melynek során újra és újra szemtanúi lehetünk a férfi látomásainak, a rendező kitűnően elszórakozik azzal, hogy a néző szemszögéből tekintve végül is bármi kisülhet a történetből – az is lehet, hogy Curtis képzelgései valósak, de azzal is be kell érnünk, ha tényleg csak skizofréniáról van szó. A rendezőt nyilvánvalóan nem az érdekelte, hogy bármit is kihozzon a helyenként teljesen abszurdba forduló cselekményszálból, a film sikere érdekében csupán két dologba kapaszkodott. Az egyik mentőöve maga a főszereplő, Michael Shannon, akinek már komoly priusza van az elmeháborodott karakterek megformálásában (lásd Boardwalk Empire, A szabadság útjai, My Son, My Son, What Have Ye Done). Karakteres arca olyan erőteljesen tölti be a vásznat, hogy igazából semmi egyébnek nem kell történnie, a néző azzal is beéri, ha rezzenéstelenül figyelheti végig, milyen változások mennek végbe kifürkészhetetlen vonásainak térképén.

Kép a Take Shelter című filmből

Mivel legtöbbet Shannon arcát látjuk premier plánban, ezért a második mentőöv csak rásegít az első kiélvezésére: a Terrence Malick-féle tálalás, az a tipikusan erőteljes vizualitás, ami bekebelezi a lényeget, üresen hagyja a formát. Néhány szemet gyönyörködtető ohiói panoráma valóban átértelmezi a mozivásznon látottakat, és ügyesen eltussolja, legalábbis ideiglenesen meggátolja a nézőt az eseményeken való további gondolkodásban. Egyszóval: parasztvakítás.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Take Shelter

Take Shelter

Színes filmdráma, thriller, 120 perc, 2011

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat