Gárdos Péter: Tréfa Gárdos Péter: Tréfa

Rossz nevetés

Gárdos Péter: Tréfa

ÉRTÉKELD A FILMET!
Tréfa
Gárdos Péter
2009

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Gárdos nagyon ért a gyerekekhez. Szinte minden filmjébe jut is néhány belőlük a Szamárköhögéstől a A porcelánbabán és Az igazi Mikuláson át az idei szemlén bemutatott Tréfáig. A gondosan kiválogatott és – ahogy a rendező fogalmazott – „ezer százalékig autentikus” gyerekszereplők önmagukban elviszik a balhét.

Gárdos Péter: Tréfa

Az elbeszélő művészet egyik leghálásabb helyszíne, az iskolai környezet, a történet hátteréül szolgáló Kosztolányi-novella köré megidézett 1912-es esztendő hangulata és a szemgyönyörködtetően pontos képi világ a legnagyobb természetességgel olvad össze a kamaszok önfeledt és vérfagyasztó játékával. Mi minden kavarog ebben a kesernyés ízű „Kosztolányi-turmixban”! A Tréfa című nyolcoldalas elbeszélés csak kiindulópont, néhány jelenet vázlatos kidolgozását és a nélkülözhetetlen alaphangulatot tartalmazza, de elég beledugni a nyelvünket ebbe a tömény századfordulós szirupba, s máris ismerős ízvilágokkal találkozunk. Miközben a film minden kockája kosztolányis, és az Aranysárkánytól az Édes Annáig számos elem felbukkan az író más műveiből is, rögtön felidéződik Kosztolányi tragikus sorsú unokatestvérének, Csáth Gézának a novelláiból kikevert, vértől iszamós koktél, a Witman-fiúk is. Szász János szintén az egyre kegyetlenebb tréfák dramaturgiájára fűzte fel filmjét, s a piros lámpás ház mindkét történetben a kamasz fiúk végromlásának szimbolikus színtere. Aztán az osztály eminens lúzerje, a szemüveges Szebeni sorsa mintha a kis Nemecsek hősies és A legyek ura Röfijének rettenetes halálából lenne összegyúrva. Még egy csipetnyi Törless, egy leheletnyi Rossz nevelés Almodóvártól ebbe az elátkozott turmixba, hogy elképzelhessük az elfojtott vágyak és a vad, tiltott tréfálkozások teréül szolgáló kisvárosi felekezeti iskolát.

Gárdos Péter: Tréfa

A forgatókönyvíró Bíró Zsuzsa azonban semmit nem bízott a véletlenre: nem elégedett meg a vibrálóan feszült irodalmi alapanyaggal, az iskolai szívatás-dramaturgia sikerreceptjével, hanem két tanáregyéniség, két elv ütköztetésének áldozataivá tette a világháború árnyékában vergődő fiatalokat. Az újonnan érkező testneveléstanár, a humortalan és vaskalapos Weigl atya száll szembe a hetedikesek osztályfőnökével, Zoltán atyával és annak liberálisabb nézeteivel, aki az egyre inkább elfajuló eseményekben csak diákcsínyt lát. Zoltán atyát azonban elvakítja saját tragikus sorsának fájdalma: mivel ragaszkodott bokszoló fivérének bostoni fülműtétjéhez, magát okolja azért, hogy a Titanicon utazó öcs a jégtáblák közt lelte halálát. Az önmagával meghasonló pap képtelen megvédeni osztályát a rivális zsarnokoskodásától, a két tanár igazi tusája (sajnos) elmarad, és az erkölcsi támasz nélkül hagyott kamaszok között Weigl aljas eszközökkel egyre vadabb indulatokat szít, melyek szükségszerűen tragédiába torkollnak.

Gárdos Péter: Tréfa

A két főkolompos, Rácz és Géczy menekülőre fogja a dolgot. Végtelenített rohanásuk a Négyszáz csapás zárójelenetét fogalmazza újra sajátos filmnyelvi eszközzel, a filmkorszak előtti varázsdoboz-technika vizuális megidézésével, amely a gyermeki álmodozások ábrázolásaként végigvonul a filmen. A kezdődő moziőrület is központi szimbóluma a kamaszok tiltott vágyainak, s a soványka szerelmi szál is a kisváros kezdetleges mozijának pénztároskisasszonyához köthető. De a múltidézés az életszerűen megírt szövegkönyvön túl a látvány minden elemére kiterjed, amelyben nagy szerepe volt a zsámbéki Zichy-kastélynak. Ez a magánkézbe került épület ugyanis a novella eredeti helyszíne, s az alkotók szerencséjére a tulajdonos producerként beszállt a filmbe, így jöhetett létre az eredetileg tévéfilmnek szánt produkció moziváltozata.

Gárdos Péter: Tréfa

A film legnagyobb erőssége kétségkívül a túlnyomórészt amatőr szereplők lélegzetelállító összhangja. Gárdos Péter a Porcelánbabában már bebizonyította, hogy képes tucatnyi privát szereplőt mozgatni, ezt a képességét a Tréfában tökélyre fejlesztette. A Damián atyát alakító Kovács Mihályra például a törökbálinti Cora hentespultja mögött akadt rá a rendező, s a film legmulatságosabb, egyben legmeghittebb pillanataiért ő a felelős. A gyerekszereplőkkel pedig heteken át a budapesti Pinceszínházban darabszerűen próbálta a jeleneteket, hogy minél otthonosabban mozogjanak a Tréfa régimódi története ellenére nagyon is aktuális világában.

A végeredmény önmagáért beszél. Ezek a srácok együtt lélegeznek és együtt gyilkolnak, egyszerre hagyja el torkukat a harsány, borzalommal teli, rossz nevetés.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Tréfa

Tréfa

Színes filmdráma, 94 perc, 2009

Rendező:
Szereplők: , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat