Gabriele Muccino: Playing for Keeps / Kispályás szerelem Gabriele Muccino: Playing for Keeps / Kispályás szerelem

Irány az öltöző

Gabriele Muccino: Playing for Keeps / Kispályás szerelem

ÉRTÉKELD A FILMET!
Kispályás szerelem
Gabriele Muccino
2012
Kispályás szerelem

Kispályás szerelem

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 3 10 1

3

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Végignézni a filmet olyan volt, mint találkozni egy exszel: jó látni, hogy még rajta van a térképen, furcsamód a szíved azt súgja, többet kellene érezz iránta, de a vonzalom már nincs meg, és végső soron örülsz, hogy túl vagy rajta. A Kispályás szerelemben Gerard Butler lecsúszott focisztárt játszik, aki fia futballcsapatának edzőjeként próbálja visszaszerezni családját és megelégedni a csendes élet örömeivel – a moziból kijövet úgy tűnik, talán ideje lenne a színésznek is így döntenie.

De hát mire számított az a néző, aki Gabriele Muccino legújabb filmjére ült be? A limonádék nagypályása komoly iparos, aki tudja, mivel lehet legjobban meghatni a női szíveket, ahogy már a Hét élet című keserédes Mikulás-sztoriban és A boldogság nyomában című könnyes felemelkedés-történetben is bebizonyította. Sírás itt is lesz bőven, bár az előzetes ezúttal romantikus vígjátékot ígér, de félúton meggondolja magát – valószínűleg akkor, amikor kiderül, semmi humorosat sem képes felmutatni.

Kép a Kispályás szerelem (Playing for Keeps) című filmből

A tehetséget csillogó sztárstátusra beváltó színész Will Smith helyett ezúttal Gerard Butler, aki marcona külsejét akciófilmekben, érzelmes lelkét pedig románcokban edzette tökéletesre. De hol vagyunk már a Spíler (RocknRolla) sármos keményfiújától, aki tervez, cselekszik, törtet és csak azután fogadja el a lába elé hulló nőket! A producerek ugyanis nem elégedtek meg a két főszereplő (Jessica Biel, az exnej) celeb voltának közönségvonzó erejével, hanem olyan hírességekkel telepítették be a képzeletbeli kertvárost, mint Catherine Zeta-Jones és Uma Thurman, akik a házassági elkötelezettség különböző fokain állva sorra próbálják meg elcsábítani vonakodó hősünket. „Nem te vagy az egyedüli, aki valamikor volt valaki” – mondja az egyik focianyuka, mely kijelentés nem csak a filmbéli dicsőség múlandóságára utal, hanem sajnos a feltűnően öregedő szereplőgárda szavatosságát is megkérdőjelezi. Hogy hattyúdalnak ilyen egydimenziós alakításokkal kelljen beérniük, az csupán egyike a kegyetlen valóság azon tényeinek, amiről mit sem tud a reális problémákat még képeslapról sem ismerő film.

Kép a Kispályás szerelem (Playing for Keeps) című filmből

Az említett nőáradaton kívül ugyanis a megoldandó feladatok a következők: bebizonyítani a kisfiúnak, hogy számíthat apucira – ami a sulis focicsapat elvállalásával és egy kölcsön-Ferrarin történő vezetés-oktatással le is van tudva; feleleveníteni a régi szép időket a volt feleségnek, aki ugyan már kész újra férjhez menni, de pár esti beszélgetés, valamint egy közös asztalihokis játék hatására minden sérelmét hajlandó elfeledni. Megy ez, mint a kapura rúgás. Nem sértő viszont, hogy még egy ennyire csajos műfajban is kizárólag háttérképnek, dekorációnak használják a női szereplőket, akiknek egyetlen céljuk kidomborítani a teremtés koronájának férfias vonásait, és mindegyik hiszékeny, izgatott csitrivé válik, ahogy a borostás, valamikori él-(vagy ál-)sportoló rájuk pillant?

Problémafelvetés tehát... akad, de megoldásai sekélyesek, klisészerűek, valamint újdonsült gazdag barátok deus ex machina-fellépésének köszönhetően intéződnek el. A film leginkább a történetre éleződik ki, ami, valljuk be, senkinek sem fog meglepetéssel szolgálni. A plakát alapján parádés comeback-re számítunk, de a nagy nevek egy-két viccesre szánt, de be nem váltott jelenetnél többet nem kapnak, azt is olyan párbeszédekkel kifejezve, amelyet még a híres skót akcentus sem ment meg. (Pedig az a kialvatlan arc és mosatlan haj után a következő szexepil, amire a botfülűek kedvéért minden második szereplő reflektál, sőt még egy ellenpéldát is kapunk a pakisztáni pasas (Iqbal Theba alakításában) fura beszédmódjában, megjegyezve, hogy az ő akcentusára bezzeg senki sem bukik.)

Kép a Kispályás szerelem (Playing for Keeps) című filmből

A film megnézése előtt azt gondolhatná az ember, hogy Amerikában azért nem töltötte meg a mozikat, mert a fociról szól. Vagy mert romkom, bár az ilyenkor a karácsony előtti időkben jobban fogy, mint az akciós csokimikulás. A stáb pedig mindent elkövetett azért, hogy blockbuster legyen, az eredetiség pedig máskor sem volt kizáró tényező. A Kispályás szerelem ennek ellenére unalmasabb, mint egy másodosztályú focimeccs, noha jóval kevesebb a verekedés benne. A felvételek is ezt a párhuzamot erősítik, ugyanis a meccsek filmezése után néha elfelejtették visszatenni a kamerát az állványra, ilyenkor pedig az imbolygás szédülés érzetét kelti a nézőben. De ezt a kicsiny kellemetlenséget már igazán kibírjuk, hiszen a nagy tét a hollywoodi „bajnokság”, ahol bevallott kárörömmel szurkolhatunk a csapatnak: mikor esnek ki, úgy végleg, az egész szezonra?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Kispályás szerelem

Kispályás szerelem

Színes vígjáték, romantikus, 106 perc, 2012

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

3

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat