Kritika: Az árva: Első áldozat (William Brent Bell: Orphan: First Kill) Kritika: Az árva: Első áldozat (William Brent Bell: Orphan: First Kill)

Ép testben nincs lélek

William Brent Bell: Orphan: First Kill / Az árva: Első áldozat

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az árva: Első áldozat
William Brent Bell
2022
Az árva: Első áldozat

Az árva: Első áldozat

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A folytatások, újragondolások és univerzumbővítések korában végül a 2009-ben bemutatott Az árva is megkapta a maga előzményfilmjét, Az árva: Első áldozatot. A rendezői székbe a horrorfilmekben otthonosan mozgó William Brent Bellt ültették.

Frissen kihelyezett művészetterapeuta érkezik egy észt pszichiátriára, a munkakör korábbi betöltője ugyanis már nincs szolgálatba állítható állapotban. Ha ez még nem lenne elég, a semmi közepén található intézményt további baljós jelek lengik körbe: a hóvihar mintha sosem kívánna alább hagyni, a sötét zárkák, a hátborzongató folyosók és egy veszélyes páciens eltűnése mind arra engednek következtetni, hogy ennek bizony nem lesz jó vége. Főleg nem akkor, ha az elkóborolt beteg nem más, mint Esther (Isabelle Fuhrman), a gyermektesttől szabadulni képtelen vérszomjas pszichopata (akit nem mellesleg egy hasonló helyzetű valós személy ihletett).

A gyermeki maskara egy ritka hormonális rendellenességnek köszönhetően került Estherre, melynek következménye, hogy növekedése megakadt, múltban ragadt teste pedig ,,konzerválódott’’. A kislányban levő psziché (vagy legalábbis annak megmaradt része) valójában egy 33 éves felnőtt nőhöz tartozik. A fejét őrületre adó lány betegségéből csakhamar hasznot kovácsol, a megtévesztés és a manipuláció koronázatlan királynőjévé lépve elő. Noha környezete korántsem tökéletes – szabadulása is egy pedofil hajlamú őrnek köszönhető – Esther azért mindig odafigyel, hogy a kegyetlenség képzeletbeli trónusáról még véletlenül se taszíthassa le senki. A lány új identitást barkácsol magának és sikerül beépülnie egy tehetős amerikai családba, régóta elveszett lányuk személyazonosságát magára öltve. Komolyabb erőfeszítés nélkül rázódik bele szerepébe, újdonsült szeretteinek nemigen tűnik fel, hogy egy vadidegent fogadtak be. Mindez talán nem is annyira meglepő, hisz az ,,eltűnt” kislány ,,hazatalálásával’’ visszaállította a gyászba temetkezett kis közösség elveszettnek hitt harmóniáját, férj és feleség között ismét felpezsdülhet a szerelem.

A gyerek figyel bennünket – Jaume Collet-Serra: Orphan / Az árva

2009. október 8.

A horror és thriller műfajok évtizedeik során tetemes játékidőt áldoztak a leendő szülők gyermeknemzéstől, örökbefogadástól vagy bármilyen gyerekek közelébe merészkedéstől való elrettentésére. Hasonló tematikájával e két műfaj határai közé fúrta be magát Az árva című film is, lavírozva az ismert sémák, a szaktudás és az eredetiség között.

Olvasd tovább  

Az első film fordulata után, mely Esther valódi identitásának felfedésére vonatkozott, az alkotógárda ezúttal a család figuráinak múltjával játszadozik el, hogy kiderüljön, időnként még a legelvetemültebb üldözők is válhatnak üldözötté. Az előzményfilmben is az apa, vagyis Allen (Rossif Sutherland) karaktere lesz az, akihez Esther szorosabban fog kötődni, a férfi akarata ellenére válik ,,lánya’’ véres játékának kulcsfigurájává. Az Észtországban kudarcba fulladt művészetterápia az apa műtermében folytatódik tovább: Allen a képzőművészet nagy csodálója, sok időt tölt festéssel, munkáihoz pedig olyan festékanyagot is használ, amely csak egy speciális lámpával bevilágítva válik láthatóvá. A képeknek így mindig lesz egy rejtett felülete, mely kettősség a szereplők lelkének kevésbé szalonképes oldalára hívja fel a néző figyelmét. Esther, akárcsak bibliai névrokona, szintén rejtegeti identitását, de mint az sejthető, a kikényszerített feltárás utáni periódus esetünkben nem végződik annyira felemelően.

Esther, ez a gyerek- és felnőttkor közé kényszerített ártatlan arcú gyilkológép egy bizonytalan létállapotban evickél, a megoldást pedig családok elpusztításában találja meg. Szeretné végre kiérdemelni a felnőttek státuszát, csakhogy betegsége ezt nem igen engedi. Valóságos vonzalmat táplál az apa iránt, féltékeny szemekkel figyeli annak feleségével eltöltött közös perceit. Az egyik jelentben Esther autót vezet és cigarettát szív, egy kis időre legalább eljátszhatja a felnőttet, ennyivel azonban nem éri be, és visszatér ahhoz, amihez igazán ért.

A film legerősebb jelenetei a leleplezés utáni kínos pillanatok, ekkor ugyanis már lekerülnek a gyilkos mosolyt takaró maszkok, az előadásnak mégis folytatódnia kell. Ezekbe a részekbe kellő mennyiségű feszültség szorult, a lepel lerántásának tagadása és semmissé hazudása izgalmas játékperceket varázsolnak a vászonra. Csakhogy Az árva: Első áldozat felszínre kívánkozó hibái mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A film látványvilága valamiért többször is a tíz-tizenöt évvel ezelőtti mozgóképek színvonalára emlékeztet, az Esthert megformáló 25 éves Isabelle Fuhrmant pedig nem sikerült minden jelenetben tizenéves pszichopatává maszkírozni, és ezen a néhol túlságosan is észrevehető CGI és a testdublőrök nem feltétlen kielégítő használata sem segített. Néhol megkérdőjelezhető ok-okozati összefüggéseket találhatunk, az egyik mellékszereplő haláláról pedig mintha egyenesen megfeledkeztek volna. A film elmaradhatatlan leszámolás-jelenetében is találunk néhány nevetséges megoldást, amelyet a tűzben megszülető Esther filmvégi jelenetével próbálnak orvosolni, hogy majd a lángnyalábok közt összekovácsolódó pokolbéli kislány új áldozatok után nézhessen.

Az árva: Első áldozat kisebb kitérőket téve tulajdonképpen újrajátssza az első film gonoszkodásait, kevés teret hagyva ezáltal az újszerűség lehetőségének. Ugyanakkor ezek a kitérők az előzményfilm javára válnak, rávilágítva a tényre, hogy bár Esther vérszomja 2022-ben sem fokozódott tovább, környezete most már korántsem olyan ártatlan, mint 2009-ben volt. Hogy a majd tíz év múlva gyilkolni induló kislány kikkel fogja szembetalálni magát, arra már gondolni sem merek.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Az árva: Első áldozat

Az árva: Első áldozat

Színes bűnügyi, horror, thriller, 99 perc, 2022

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur