Kritika: Armageddon Time (James Gray) Kritika: Armageddon Time (James Gray)

Elveszve New Yorkban

James Gray: Armageddon Time

ÉRTÉKELD A FILMET!
Armageddon Time
James Gray
2022

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Van abban valami elmondhatatlanul szomorú, ha alkonyodik a gyermekévek felett, hiszen egy kicsit nekünk is meg kell halnunk, hogy megszüljük a bennünk készülődő felnőttet. Unalomig ismert tanulság, és az Armageddon Time nem is szeretne ennél többet mondani, csendes melankóliája azonban szívközépig hatol.

Paul Graff (Banks Repeta) emigráns zsidó család sarja: még csak tizenkét éves, de már pompás művészkarrierről álmodozik – teszi mindezt New York meghitten unalmas kertvárosában, 1980 komor őszén. Mindeközben az egész világ az amerikai elnökválasztási kampányra figyel: egy valamikori hollywoodi színész méri össze erejét az alaposan megtépázott népszerűségű Jimmy Carterrel – az „ütközet” kimenetele közismert. Pault persze hidegen hagyja a zavaros közélet, s kortársaihoz hasonlóan saját kis csigaházában éldegél. Komisz módon lázad begyöpösödött tanárai ellen, ráadásul nem is egyedül végzi nemes misszióját: a csínytevések közepette igaz barátra lel egy afroamerikai kisfiúban. A virgonc páros végül elveti a sulykot: miután tanáruk lefüleli őket, amint marihuánás cigit szívnak a mosdóban, útjaik szétválnak. Paul rövidesen az amerikai elit „bölcsőjében” találja magát: nyugtalankodó szülei sikkes magániskolába dugják, hogy a fehérgalléros milliomoscsemeték között végre megtanulja a fegyelmet. A fiúcska természetesen ellenszegül a szülői erőszaknak, s újra csatlakozik a társadalom margójára szorult cimborájához. A napfényes Floridába vágynak, céljuk elérése érdekében pedig furmányos tervet szőnek.

Kép az Armageddon Time című filmből

James Gray számára az Armageddon Time ugyanazt jelenti, amit Fellininek az Amarcord, Woody Allennek A rádió aranykora, Tornatorénak a Cinema Paradiso, Sorrentinónak az Isten keze: önéletrajzi eredetű motívumokkal ékesített, nosztalgiában pácolt, bohókás-szomorú felnövéstörténetet. A rendező filmjeinek visszatérő hőstípusa az irányvesztett, önkereső outsider: az Idegen földön korpa közé keveredő ifjú bevándorlóját, a Z: Az elveszett város amazonasi dzsungelben kalandozó felfedezőjét és az Ad Astra – Út a csillagokba apakomplexusos űrhajósát a hiányélmény űzi messzi vidékekre. E színpompás arcképcsarnokot bővíti az Armageddon Time: a tizenéves Paul nem a földgolyót járja be keresztül-kasul, s nem is a kozmoszt hódítja meg, hanem zsenge lelke vaksötétbe burkolózó tájait deríti fel. Van abban valami leírhatatlanul szomorú, ha alkonyodik a gyermekévek felett, hiszen egy kicsit nekünk is meg kell halnunk ahhoz, hogy megszüljük a bennünk készülődő felnőttet, s Gray opusza érzékletesen ábrázolja e fájdalmas, de szükségszerű folyamatot.

Kép az Armageddon Time című filmből

Fiatal főhősünkben épp akkor érlelődik meg a kamaszos kitárulkozás- és szabadságvágy, amikor szembesülni kényszerül a felnőttek társadalmának kijózítanító valóságával: a zsigeri előítéletekkel, az egoizmussal, az intézményesített képmutatással. Gray finom ecsetvonásokkal festi meg a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának fásult Amerikáját: Vietnam traumája még ott kísért a hétköznapokban, a honpolgárok megcsömörlöttek a nagypolitikától, New York pedig a rasszok közötti ellentétek tűzfészke, ahol – emberi jogok ide, progresszív gondolatok oda – a többség még mindig ferde szemmel néz a zsidókra, a feketékre, s általában véve mindenkire, aki nem tud, vagy nem akar betagozódni a kisemberek szürke masszájába. Milyen lehetőségeket kínál e mostoha közeg egy ábrándos művészpalántának? Bár az erőteljes személyesség a film összes képkockáján átdereng, Gray felesleges moralizálás nélkül, óvatos tárgyilagossággal vizsgálja a kérdést. Paul és édesapja utolsó beszélgetése – mely már-már Köves Dini és Bodor presszóbeli dialógusát idézi a Megáll az időből – mindenesetre borús jövőt vetít előre a főhős számára, s az ebből eredő feszültséget csupán a nyitott – épp ezért sokat sejtető – befejezés igyekszik oldani.

Kép az Armageddon Time című filmből

A film alaptónusa ugyanakkor nem egyértelműen pesszimista: eldurran néhány jól időzített poénpetárda is (a Graff-család vacsorajelenetei már-már az Amarcordra hajaznak), Darius Khondji operatőr kékes-szürkés szűrővel „megbolondított” képein pedig egy minden ridegsége és felszínessége ellenére is szívfacsaróan szép New York körvonalai bomlanak ki. Ezek után kifejezetten sajnálatos, hogy a rendező olykor elvéti az ütemet: középtájon bosszantóan sok üresjárat ékelődik a cselekménybe, de szerencsére a zseniális színészi alakítások minden holtponton átlendítik a filmet. Banks Repeta eszköztelenül, szinte pókerarccal alakítja a főszerepet, veleszületett természetességével, karizmájával mégis lekenyerezi a nézőt. Anne Hathaway aggodalmaskodó anyukaként, Anthony Hopkins pedig bölcs nagypapaként okoz emlékezetes pillanatokat, de Jessica Chastain cameója is üde színfolt. Az Armageddon Time egyszerű vonalvezetésű, letisztult, „kézműves érzékenységgel” készített coming-of-age mozi. Cseppet sem originális darab, de nem is próbál annak látszani – Gray sokadszorra bizonyítja, hogy a hogyanról még mindig van mit mondania.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Armageddon Time

Armageddon Time

Színes filmdráma, történelmi, 114 perc, 2022

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat