Damián Szifrón: Relatos salvajes / Wild Tales / Eszeveszett mesék Damián Szifrón: Relatos salvajes / Wild Tales / Eszeveszett mesék

Ha egyszer borul a bili

Damián Szifrón: Relatos salvajes / Wild Tales / Eszeveszett mesék

ÉRTÉKELD A FILMET!
Eszeveszett mesék
Damián Szifrón
2014

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Kiskorom óta szeretem a békességet, sőt, sokak szerint konfliktuskerülő típus vagyok. Mégsem tudok szórakoztatóbb dolgot elképzelni, mint amikor Tom egy baltával üldözi azt a genyó kis Jerryt, aki persze végül úgyis mindig elgáncsolja a túlbuzgó macsekot. Nyilván ezért szerettem bele első látásra az Eszeveszett mesékbe is. Damián Szifrón szkeccsfilmje ugyanis nem más, mint Tom és Jerry felnőtteknek – veszettül szórakoztató és tempósan előadott történetfüzér a pillanatok alatt elszabaduló konfliktusokról. Nem éri meg kihagyni.

Az Eszeveszett mesékben persze nem holmi macskáról és egérről van szó, hanem egy igazi csúcsragadozóról: az emberről. Efelől már a főcím sem hagy kétséget, melynek során az argentin rendező valódi vadállatok képeiből tart színes diavetítést nekünk. A látszólag teljesen funkciótlan montázs megerősíti az ébredező gyanút, hogy valójában természetfilmet nézünk, még akkor is, ha nem áll ott David Attenborough, hogy brit eleganciájával levonja nekünk a tanulságot.

Merthogy itt nincs mit levonni. Ebben a természetfilmben ugyanis nem létezik semmiféle morális tanulság, amit zsebre vágva hazavihetnénk magunkkal, csakis a vérre menő összecsapások tűpontos és szenvtelen bemutatása az, ami van. Szifrón nem értelmezi, pusztán hidegen tálalja a történteket, és ennek során persze semmit sem bíz a véletlenre.

Kép az Eszeveszett mesék című argentin filmből

Hiszen mire a főcímig eljutunk, már kilóra megvett minket a röpke, ám annál hatásosabb felütéssel, melynek során egy repülőjárat trécselő utasai bukkannak rá egy sötét és baljós titokra múltjukban. A gyors lefolyású és fergeteges nyitány egy szempillantás alatt magával rántja a nézőt a hétköznapok biztonságos világából az abszurd feneketlen szakadékába.

Az igazán lenyűgöző teljesítmény persze épp az, hogy fél lábbal mindvégig a hétköznapok szintjén maradunk. Hiába sorjáznak a teljesen kiszámíthatatlan, groteszk fordulatok, mégiscsak átlagos élethelyzetekből indulunk, melyekből jól ismert frusztrációk billentik ki a szereplőket. A hat történet közös pontját épp annak a vékonyka kis határnak az átlépése jelenti, mely a normalitás és az abszurd cselekvés között húzódik. Arról a varázslatos és bizsergető pillanatról van itt szó, amikor betelik az a bizonyos pohár, pattan a húr és borul a bili. Mikor hirtelen lehullik rólunk az a rém civilizált jelmez, melyet nap mint nap viselünk, és minden racionális megfontolást sutba dobva, kéjesen átadjuk magunkat a legelemibb ösztönünket: a bosszúvágynak.

Kép az Eszeveszett mesék című argentin filmből

A rövidfilmek amúgy is szeretik az efféle a határhelyzeteket, de Szifrónnál átfogó koncepcióvá szilárdul az egyszerre felszabadító és romba döntő ugrás. A szereplőkben fortyogó kollektív düh olyan eleganciával fűzi fel egy laza fonálra az egymástól egyébként teljesen független sztorikat, akárcsak Jarmush kávéja és cigarettája tette annak idején. Így kap közös keretet a balul elsült esküvői lagzi, a túlzottan felheccelt bombaszakértő, a családja romba döntését megbosszuló bisztrótulajdonos, az eltussolni próbált cserbenhagyásos gázolás, vagy az egyszerű parasztkodásból kirobbanó országúti párbaj története. A színvonal ráadásul végig egyenletesen magas – ami meglehetősen szokatlan egy szkeccsfilm esetében. Vannak persze emlékezetesebb és feledhetőbb pillanatok, de üresjárat egy szál se. Tele vannak szenvedéllyel, érzelmekkel és szociális feszültséggel, de tökéletesen mentesek a pátosztól és az üres moralizálástól.

Kép az Eszeveszett mesék című argentin filmből

Nem meglepő tehát, hogy az Eszeveszett mesék volt a tavalyi év legnézettebb filmje Argentínában, ahogy az sem, hogy producerként még a nagy Almodóvar is felkarolta a projektet. Azt már csak remélhetjük, hogy a spanyol mozi fenegyereke mellett hamarosan még egy friss-ropogós Oscar-díj is egyengetni fogja a film útját a minél szélesebb közönség felé. A Tom és Jerry óta kevés alkotás érdemelte meg ennyire… 

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Eszeveszett mesék

Eszeveszett mesék

Színes vígjáték, filmdráma, thriller, 122 perc, 2014

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller