Pedro Almodóvar filmje nyerte az Arany Oroszlánt Pedro Almodóvar filmje nyerte az Arany Oroszlánt

Pedro Almodóvar filmje nyerte az Arany Oroszlánt

Az augusztus 28. és szeptember 7. között lezajlott Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a spanyol rendező szerezte meg a legjobb műnek járó elismerést. Ezüst Oroszlán-díjat nyert a magyar származású építészről szóló, magyar koprodukcióban készült The Brutalist rendezője.

Almodóvar első angol nyelvű filmjét tizennyolc perces álló ovációval díjazta a közönség, a szakmai zsűri pedig az idei verseny legjobb filmjének választotta A szomszéd szobát (The Room Next Door) Julianne Moore és Tilda Swinton főszereplésével. A Horizontok (Orizzonti) szekcióban román sikert ünnepelhetünk, mivel Bogdan Mureșanu Anul Nou care n-a fost/The New Year That Never Came filmje nyerte el a zsűri tetszését, emellett megszerezte saját szekcióján belül a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is.

Az amerikai-angol-magyar együttműködésben született The Brutalist Brady Corbet rendező Ezüst Oroszlánja mellett megszerezte a kritikusok díját is a versenyprogram felhozatalából, emellett a túlnyomórészt Magyarországon forgatott film a Mediterrán Egyetemek Szövetségének kulturális sokszínűségért járó díját is magáénak tudhatja.

A legjobb színésznőnek járó elismerést idén Nicole Kidman szerezte meg a Babygirl (r. Halina Reijn) című filmben nyújtott alakításáért, míg a legjobb színésznek Vincent Lindont választották a The Quiet Sonban (Jour avec le feu, r. Delphine Coulin és Muriel Coulin) való szerepformálásáért.

Beszámolónk az idei fesztiválról ide kattintva olvasható:

 

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat