Bogdan Mureșanu debütfilmjét a Cercamon népszerűsíti Bogdan Mureșanu debütfilmjét a Cercamon népszerűsíti

Bogdan Mureșanu debütfilmjét a Cercamon népszerűsíti

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Anul Nou care n-a fost/The New Year That Never Came című film a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (augusztus 28. – szeptember 7.) Horizontok szekciójában fog versenyezni. A nemzetközi értékesítési vállalat világpremier előtt karolta fel Mureșanu első nagyjátékfilmjét.

Az Anul Nou care n-a fost (magyarul kb.: Az új év, amely nem volt) a Cadoul de Crăciun, ugyancsak Bogdan Mureșanu alkotta rövidfilm (amelyet 200 fesztiválra beválogatták és 72 díjat kapott) újrahasználásából és kiegészítéséből jött létre román-szerb koprodukcióban. A történet hat, látszólag párhuzamos élettörténetet követ egy napon, 1989. december 20-án keresztül, „ahogy egy tragikomédia láthatatlan pontjain találkoznak, hogy aztán egy közös megoldáshoz vezessenek: egy világ végéhez és a romániai kommunista rendszer bukásához” – összegzi a Film New Europe portál.

Mureșanu filmje több mint két órás alkotás, operatőrként Biró Boróka és Tudor Platon dolgozott rajta. A rendező a Film New Europe-nak elmondta, a költségvetés több mint egy millió eurót jelentett, részletezte a film elkészítésének, a 2022 novemberében és decemberében 35 napon át tartó forgatásnak a nehézségeit, kiemelve, hogy a legnagyobb feladat szerinte a közöség érdeklődésének fenntartása és a kiszámíthatóság kiküszöbölése egy ilyen módon fragmentált filmben.

A romániai mozikban 2024. szeptember 24-től nézheti meg a közönség az Anul Nou care n-a fostot.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat