Ezeket várjuk 2024 második felében Ezeket várjuk 2024 második felében

Csak bírjuk a jegyárakat 20.

Ezeket az alkotásokat várjuk 2024 második felében

Ridley Scott, Tim Burton, Kevin Costner, A holló – mi ez itt, könyörgöm, a kilencvenes évek???

Horizont: Egy amerikai eposz (Horizon: An American Saga - Chapter 1)

Kevin Costner vadnyugati hőseposzának Cannes-ban debütált első, háromórás (!) fejezete – a hírek szerint négy részből áll majd a monumentális western-saga – ugyan már megérkezett a magyarországi mozikba, de a romániai bemutató dátuma még nem ismert, úgyhogy joggal kap helyet várólistánkon. Costner nemcsak a Farkasokkal táncolóval bizonyította a western (legalábbis annak rendhagyó, revizionista változata) iránti elkötelezettségét, de az idősödő sztár „nagy visszatérése” is a műfajhoz kötődik: a Yellowstone című kortárs westernsorozatban ő alakította a Dutton család pátriárkáját, aki generációkon át örökölt földjét egyszerre igyekszik megóvni az őslakosok (amúgy jogos) követeléseitől és a gátlástalan kaliforniai befektetők kapzsiságától. A Horizont Costner igazi szerelemgyereke, amelyre nemcsak a magánvagyonából áldozott tetemes összeget, hanem – amennyiben hinni lehet a pletykáknak – a tény, hogy a Yellowstone-ból kiszállt az utolsónak szánt ötödik évad háromnegyedénél, összefüggésben áll saját projektjével. Amerika hőskora, 1860-as évek, polgárháború, egy nemzet születése: ezekbe az időkbe kalauzol a Horizont – csak remélni lehet, hogy kicsit hasonló szellemben, mint a Yellowstone egyik csodás előzménysorozata, az 1883. (pazs)

Magyarországi bemutató: június 27., romániai bemutatódátum egyelőre ismeretlen. Kritikánk a hét második felében érkezik.


Borderlands

Ha valaki egy kő alatt szunyókálva töltötte volna az elmúlt évtizedet: hahó, tessék felébredni, most már menő videójáték-adaptációk is készülnek, nem csak Uwe Boll-félék! No, azért nem mindegyik gamer-mozi egyformán vagány, de pl. a Borderlands költségvetése meg stábja azért bizakodásra adhat okot. A 2009-ben indult, azóta elképesztően sok pénzt kaszált játéksorozat abban különbözött a többi looter-shootertől, hogy nem igazán vette magát komolyan, egy nagyon színes-szagos kincskeresős kavalkád volt egy Pandora nevű izgalmas bolygón, ami azért néha nagyon hasonlít Texasra. A szószátyár robotka hangját Jack Black adja, de olyan arcok fognak lövöldözni az űrben, mint Cate Blanchett, Kevin Hart vagy az épp második virágkorát élő Jamie Lee Curtis. A rendező pedig Eli Roth, aki sose riadt vissza pár hektoliter művértől, úgyhogy agyzsibbasztó 100 percnek ígérkezik a film, talán hozva azt az elmebeteg blockbuster-hangulatot, amit a Mad Max Furiosa kissé elszalasztott szezonnyitóként. (jbn)

Magyarországi bemutató: augusztus 8., romániai bemutató egy nappal később.


Alien: Romulus

Nem tudom, hány bőrt lehet még lehúzni az Alien-franchise-ról, de nem eleget ahhoz, hogy ne nézzem meg az éppen aktuális újabb darabot. Márpedig elkerülhetetlenül közeleg az Alien: Romulus, amelynek a rendezői székében a thriller- és horrorműfajban már bizonyított (Vaksötét 1., 2., Gonosz halott) Fede Alvarez ül, és részben emiatt, részben pedig az előzetes okán élhetünk a gyanúperrel, hogy egyfajta visszatérési kísérlet lesz ez a gyökerekhez, pontosabban Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál című sorozatindító klasszikusának komor, egzisztenciális szorongással teli, sűrű atmoszférájú világához, sőt, Scott producerként vesz részt a produkcióban – bár így lenne. Az előzetes konkrét hommage-jelenetet is tartalmaz, amellyel megidézi a ’79-es opuszt, valamint a jól ismert „mottó” is elhangzik: Az űrben senki sem hallja a sikolyod. A jelentős részben Magyarországon forgatott Alien: Romulus cselekménye időben valahol A nyolcadik utas… és A bolygó neve: Halál között játszódik. Fiatal űrkolonizálók egy csoportja egy elhagyatott űrállomásra vetődik – és innentől már sejthetjük, mi következik. Kíváncsian várjuk, hozzá tud-e tenni valami újat és érvényeset az Alien-mitológiához. (pazs)

Magyarországi bemutató: augusztus 15., romániai bemutató: augusztus 16.


A holló (The Crow)

A kereken húsz évvel ezelőtt készült A holló (The Crow) kultikus státusát részben egy morbid eseménynek köszönheti: a forgatáson, máig sem teljesen tisztázott körülmények között, életét vesztette a főszereplőt alakító Brandon Lee, a harcművész-akciósztár Bruce Lee fia, miután elsült egy töltve maradt kellékfegyver. Alex Proyas filmje azonban saját jogán, képregényes-meseszerű látványvilága, egyszerre könyörtelen és sötét, valamint túlvilágiasan éteri atmoszférája miatt is megérdemli a figyelmet. A „túlvilágiasság” nem véletlen, a történet ugyanis dióhéjban úgy foglalható össze, hogy Eric Dravent és barátnőjét, Shelly Webstert kegyetlen alakok meggyilkolják, ő pedig visszatér halottaiból, hogy halomra ölje a gyilkosait. A rendezői székben ezúttal Rupert Sanders ül, az alkotók pedig váltig hangoztatják, hogy ragaszkodnak az eredeti film sajátos, sötét vizualitásához és hangulatához – csak akkor felmerül a kérdés, hogy minek az egész, mi értelme a remake-nek? Kiderül majd – de addig is megnyugodhatunk, hogy a főszerepet ezúttal alakító Bill Skarsgård a jelek szerint nem babonás. (pazs)

Magyarországi bemutató: augusztus 22., romániai bemutató: augusztus 30.


Beetlejuice Beetlejuice

Van valami elképesztően, földbegyökereztetően amerikai abban, hogy elővesznek egy korábbi sikerfilmet 25 év után (az eredeti Beetlejuice 1989-es már – ugye de szörnyű belegondolni?), és mivel restellnék odabiggyeszteni, hogy II. rész, vagy hogy KETTŐ, vagy hogy a folytatás, egyszerűen megduplázzák a címet. Persze, ez azért most az egyszer nem véletlen: ha még egyszer odaírták volna, akkor a címszereplőnek meg kellene jelennie élőben a szerződés szerint. Szóval vigyázni ezekkel a számokkal. Kb. 2004 óta mondogatjuk, de most aztán tényleg hátha újra lálel Burton a modzsójára a sok vérgagyi után – a Wednesday sikere mindenestre erre utal (áthívták onnan Jenna Ortegát), no meg az is, hogy visszatér Michael Keaton is, ráadásul Monica Belluccival az oldalán! (jbn)

Magyarországi bemutató: szeptember 5., romániai bemutató másnap.


Holnap meghalok

Bevalljuk: kissé elfogultak vagyunk a Holnap meghalok-ot illetően. Nem csak azért, mert Cibulya Nikol rendező a Filmtett-tábor visszatérő „alumnusa” (2008-ban és 2014-ban is készített kisfilmet a workshopunkban), hanem azért is, mert mindig aggodalommal vegyes izgalommal figyeljük a magyar műfaji film sorsának alakulását. A Holnap meghalok márpedig a horror-thriller-zsánerzsinóron egyensúlyozik, ami sohasem rizikótlan a posztkommunista, inkább szerzői filmes hagyományokat ápoló országokban. Árulkodó cím: a főszereplő (Kurta Niké) egy erdei nyaralóba vonul vissza, mert az az előérzet kínozza, hogy hamarosan, a 34. születésnapján meg fog halni – pont abban az életkorban, amikor az édesanyja is elhunyt. A feltörekvő fiatal színészekből álló castben a szintén Filmtett-táboros Wrochna Fanni mellett olyanok emelik a színvonalat, mint Makranczi Zalán vagy Piti Emőke. (jbn)

Magyarországi bemutató: szeptember 19.


Joker: Kétszemélyes téboly (Joker: Folie à Deux)

2019 nagy meglepetése volt a Joker, ami kicsit szuperhősös film is volt, de inkább nem; kicsit szerzőieskedő mozi is volt, de azért megpróbálták beleilleszteni a tágabb értelemben vett Batman-franchise-ba is. Hogy ez utóbbi mennyire lehetséges egyáltalán, most hátha kiderül a folytatásból. Gotham legőrültebb bűnözőjének a története folytatódik a hátborzongató (és ha belegondolunk, szomorú) előzménysztori után: az Arkham elmegyógyintézetben összejön Harley Quinnel (Lady Gaga) és együtt kiszabadulnak elszabadítani a poklot a városban. Kíváncsian várjuk, Todd Philips mennyire merészkedik még közelebb egy bűnöző idealizálásához egy olyan filmes korszakban, ahol a sok szuperhős ellenére egy rendes hős sem maradt már, mert szanaszét dekonstruálták őket. (jbn)

Magyarországi bemutató: október 5., romániában másnap kerül mozikba.


Levan Akin: Crossing

Az idei Berlinale Panoráma szekciójának nyitófilmje és a zsűri Teddy-díját elnyerő alkotása, Liát (Mzia Arabuli, a grúz színjátszás nagyasszonya), az eltökélt, de megkeseredett és kicsinyes előítéleteihez ragaszkodó nyugdíjas történelem-tanárnőt követi nyomon, aki elhunyt nővére utolsó kívánságát teljesítendő, unokahúga keresésére indul Isztambulba. A hozzá szegődő fiatal Achi (Lucas Kankava) ebben az útban látja a konzervatív és nincstelen grúz faluból való menekülés egyetlen lehetőségét. A festői szépségű és melankolikus hangulatú road-movie-nak is beillő film a vibráló és állandóan más arcát mutató Isztambul transzneműek által lakott szegénynegyedébe kalauzol, ahol a főhősnek szinte népmesei segítőtársai akadnak, a transzneműeket segítő talpraesett ügyvéd, az utcagyerekek és az idős udvarló személyében. A transz szereplők nagy része saját magát alakítja és bőven akad a grúz származású rendező filmjében dokumentarista módon bemutatott jelenet is, ami műfaji szempontból is finoman egyensúlyoz a dokumentumfilm irányába. A határátlépés a konkrét határátkelés mellett a szereplők belső határainak és előítéleteinek meghaladására, valamint az elfogadás irányába tett lépések is, amiben, Akin előző filmjeihez hasonlóan, a kapcsolódást segítő tánc is fontos szerepet kap, rámutatva arra, hogy a két kultúra, valamint a generációk, a különböző életformák és a (társadalmi) nemek között több a hasonlóság, mint az elsőre nyilvánvalónak tűnő különbség. ()

Romániai bemutató: október 11.


Gladiátor II.

Ridley Scott öt Oscar-díjjal és hét jelöléssel megerősített, monumentális bosszúeposza a 2000-es év második legnagyobb bevételű filmje volt, nagyjából megkilencszerezte a 100 millió dolláros gyártási költségvetését. Ridley Scott nem is adta ki a kezéből a folytatás lehetőségét, és Joaquin Phoenix hajdani antagonistája, Commodus császár unokaöccse történetét bontja most ki parádés szereposztással: a főszereplő Luciust Paul Mescal alakítja, aki körül olyan sztárok fognak nyüzsögni a vásznon, mint Denzel Washington és Pedro Pascal, az első film szereplői közül pedig visszatér Connie Nielsen, Derek Jacobi és Djimon Hounsou. Szurkolunk, hogy ezúttal ne legyen érvényes „az eredeti mindig jobb, mint a folytatás" kezdetű, ősi népi megfigyelés. (bk)

Magyarországi bemutató: november 14., romániai bemutató: november 15.


Sünvadászat

Nincs még premierdátuma, de az év végére várható a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) rendezőjének, Schwechtje Mihálynak a második egészestés alkotása. A tavaly, a San Sebastian-i filmfesztivál szakmai workshopján bemutatkozott thriller története egy tehetséges vidéki lányról szól, aki operaénekesnek tanul Budapesten. Bogi bébiszitterkedik az unokatestvérénél, akinek a házassága éppen válságba került. A legfontosabb, év végi énekvizsgája előtt is vigyáznia kell a gyerekre, és ekkor, a rendkívüli nyomás hatására végzetes hibát követ el – ennyit árultak el korábban az alkotók a sztoriról, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy mi lesz ez a hatalmas baki, és hogyan fog(nak) megküzdeni vele a film szereplő(i). (bk)


Bölöni László – Egy legenda története

Szülővárosában, Marosvásárhelyen és környékén, de tágabban, Románia-szerte is valóban legendának számít Bölöni László. Fogorvosnak készült, de a bukaresti Steaua futballistájaként, később csapatkapitányaként vált híressé, és tarolt itthoni és külföldi mérkőzéseken a 70-es, 80-as években. A korábban felröppent információk szerint a portréfilm alkotói nemcsak Bölönit keresték fel, hanem a nagy sikerű A nemzet aranyai mintájára több magyar és román kollégáját, valamint aktív focisztárokat is megszólaltattak. Helyi kötődésén és a részletes életrajzon túl kíváncsiak vagyunk arra, hogy Kollarik Tamás és Szabó Attila dokumentumfilmje milyen archív felvételekkel idézi meg a rendszerváltás előtti román (futball)világ hangulatát. (bk)


The Franchise (HBO/Max)

Valamikor ősszel jön a The Franchise, ami Armando Iannucci és Sam Mendes új sorozata, és egy fiktív szuperhősös frencsájz készülésébe enged betekintést a szokásosan hasfalszaggatóan iannuccis módon. Arra lehet számítani, hogy könyörtelenül szanaszét cincálják a már lassan csak képregényadaptációról képregényadaptációra élő amerikai mozibizniszt, megmutatva annak minden álságosságát és futószalag-jellegét. Annyit lehet tudni, hogy a főbb szerepekben Billy Magnussen és Jessica Haynes lesznek, de talán a mellékszereplők neve izgalmasabb: Richard E. Grant és Daniel Brühl fogják biztosítani a pörgést. Sajnos, még egy trailert sem bírtak összevágni belőle. (jbn)


Ezek mellett alig várjuk, hogy végre a nagyközönség is megnézhessen pár olyan filmet, amit mi korábban fesztiválokon láttunk: Coppola Megalopoliszát (Magyarországon szeptember 26.-án, Romániában november nyolcadikán kerül a mozikba), Cronenberg The Shrouds című új filmjét (egyelőre nincs bemutatódátuma), Sean Baker aranypálmás Anoráját (Magyarországon november 7.-től lehet moziban megnézni, romániai dátuma még nincs), Lanthimosz agymenését, A kegyelem fajtáit (Romániában szeptember 13., Magyarországon hat nappal később), a német Berlinale-üdvöskét, a Haldoklás, de komédiát (Románia: okt. 11., Magyarország: okt. 17.), vagy épp a Kivérző szerelmet, ami a romániai mozikat pénteken tiszteli meg, Magyarországon pedig 18.-ától lehet megnézni nagyvásznon.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

  • A fattyú

    Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 127 perc, 2023

    Rendező: Nikolaj Arcel

  • Anyai ösztön

    Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

    Rendező: Benoît Delhomme

  • Bad Boys: Mindent vagy többet

    Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

    Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

  • A figyelők

    fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

    Rendező: Ishana Shyamalan

  • Agymanók 2.

    Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

    Rendező: Kelsey Mann

  • Motorosok

    Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

    Rendező: Jeff Nichols

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat

  • A fattyú

    Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 127 perc, 2023

    Rendező: Nikolaj Arcel

  • Anyai ösztön

    Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

    Rendező: Benoît Delhomme

  • Bad Boys: Mindent vagy többet

    Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

    Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

  • A figyelők

    fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

    Rendező: Ishana Shyamalan

  • Agymanók 2.

    Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

    Rendező: Kelsey Mann

  • Motorosok

    Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

    Rendező: Jeff Nichols