Élet a Marvel- és DC-univerzumokon kívül, avagy miért emeli a társadalmunk piedesztálra a szuperhősöket? Élet a Marvel- és DC-univerzumokon kívül, avagy miért emeli a társadalmunk piedesztálra a szuperhősöket?

Élet a Marvel- és DC-univerzumokon kívül,

avagy miért emeli a társadalmunk piedesztálra a szuperhősöket?

Hogyan vált az évről évre halomszámra érkező Marvel- és DC-filmekből egy társadalmi réteg szentírása?

Baráti társalgásaim sokszor érnek a filmes tematikához, mint a beszélgetés egy fontos állomásához és ilyenkor filmkedvelőként többnyire boldogan veszem tudomásul, hogy a másik fél nyitott elkapni és vissza is ütni a labdát, amit feldobtam. Aztán amikor ezek a beszélgetések nem túlzott gyakorisággal, de óhatatlanul a képregény-adaptációkra terelődnek, akkor muszáj lesz elhallgatnom, hiszen én vagyok az a barát, akinek be kell látnia, hogy kimaradt a Marveles és DC-s őrületből, ami akaratlanul és majdnem teljesen észrevehetetlenül berántotta a kortársaim túlnyomó többségé.

Az írás a Filmtett gyakornoki programjának „záróvizsgája”. A feladat az volt, hogy a gyakornokok egy-egy olyan jelenséggel – rendezővel, műfajjal vagy trenddel – foglalkozzanak, amiről nem szívesen írnak. Az volt a célunk, hogy kimozduljanak a komfortzónájukból, és hogy rájöjjenek: bármely témáról lehet felkészülten és szakszerűen értekezni, személyes preferenciáktól függetlenül. A gyakornoki program összes írása ide kattintva olvasható el.

De hogyan születtek az emberfeletti képességekkel rendelkező hősök és főgonoszok, illetve hogyan vált az évről évre halomszámra érkező Marvel- és DC-filmekből egy társadalmi réteg szentírása, amelynek nem ismerete azonnal könnyű célponttá teszi a „buta” kívülállót?

Ha a mai értelemben ismert képregényekről beszélünk, akkor egészen az 1930-as évek Amerikájáig kell visszamennünk, ahol a rövid, humoros, sokszor megdöbbentő karaktereket felvonultató illusztrációkkal ellátott füzetecskék a tinédzserek és fiatal felnőttek korosztályát megcélozva kezdtek egyre nagyobb ismertséget és rajongótábort szerezni.

Szupertörténet, papíron

Az első ma is ismert szuperhőst, Supermant 1933-ban álmodták meg, viszont hosszú évekig egyetlen kiadó sem akarta befogadni az alkotókat. Az emberfeletti erőkkel rendelkező karakterek ugyanis idegenek voltak a legtöbb képregénykiadó számára, végül viszont a DC Comics igent mondott az ajánlatra, így jelent meg 1938 júniusában az Action Comics első száma, aminek főszereplője a popkultúrát meghódító, valamint a későbbiekben megjelenő szuperhősök archetípusának tekinthető Superman lett.

A hatalmas siker eredményeként – ami a mindaddig ismeretlen képregényhős személyét övezte – rendre jelentek meg újabb hősök és antihősök, 1940-ben már Batman tisztogatta Gothamet a gazemberektől, egy évvel később pedig a DC bemutatta első szuperhősnőjét, Wonder Womant is. A mai hírnevét figyelembe véve a Marvel Comicsnak furamód egészen az 1960-as évekig kellett próbálkoznia, amíg náluk is bekövetkezett a DC-nél tapasztalt siker: Stan Lee és Jack Kirby ekkor alkották meg a Fantasztikus Négyest, amit aztán Pókember, Hulk, Vasember és megannyi társuk követett.

A szuperhősök nagyvásznas térhódítása már viszonylag hamar, a 40-es évek elején elkezdődött a Denevérember viselt dolgait 15 fejezetben feldolgozó seriallal, ami egy komikusabb hangvételű Batman-adaptáció volt – ez a későbbi filmek árnyékában egy harsányan gagyinak nevezhető próbálkozás, de tagadhatatlanul a műfaj egyik korai fecskéje. Később, 44-ben készült egy ugyancsak 15 részes mozis széria Amerika Kapitányról, ez főként az akkori társadalmi körülményekre reflektált, 1966-68 között pedig egy szintén Batmanről szóló tévésorozat három évadon keresztül szórakoztatta a nézőket. A szuperhősfilmek jellegében a változást az első nagyköltségvetésű képregényadaptációnak nevezhető Superman-film hozta el.

Szupertörténet, vásznon

Az 1978-as, Richard Donner rendezte alkotás egy új fejezetet nyitott az emberfeletti képességekkel rendelkező hősök vászonra vitelében. A Superman az addigi műfaji próbálkozásoktól eltérően hatalmas összegből készült, ami aztán sokszorosan megtérült. A mindaddig mondhatni gyerekcipőben járó műfajt új alapokra fektette Donner filmje: nem csak a látványa miatt lenyűgöző, de tele van jól megírt karakterekkel, okos párbeszédekkel és kellő akcióval. A sikerhez hozzájárult az addig ismeretlen Christopher Reeve alakítása, aki a jóképű szuperhős és a kissé ügyetlen Clark Kent esetében egyaránt hibátlan választásnak bizonyult, és amit azóta sem igazán tudtak überelni az elmúlt évek szereposztásai.

A saját folytatásait leszámítva egy jó ideig nem sok hasonló próbálkozás érkezett a Superman után: tíz évet kellett várni rá, de hasonlóan sikeres volt Tim Burton 1989-es első Batman-adaptációja, ami nem csak jócskán jövedelmező volt, de szakmai elismerést is hozott, többek között egy Oscar-díjat, jópár jelölést – és a Jokert megformáló Jack Nicholson számára még nagyobb hírnevet. Bár más képregényfeldolgozások is születtek az évek folyamán, sokáig egyik sem volt képes felülmúlni a fentebb említett két alkotás sikerét és már-már az a benyomás érhette a rajongókat, hogy kedvenceiket nem igazán láthatják többet mozivásznon. Egészen az új évezredig kellett várniuk azoknak, akik újra át szerették volna élni az extázist, amit egy jól megírt szuperhős-történet képes kiváltani az emberből.

A ma hősei

A 2000-es évek olyan szuperhősfilmeket termeltek ki, mint például a 2000-es X-Men, a két évvel később bemutatott, az „új időszámítás szerinti” első Pókember-mozi. A lista tovább bővíthető olyan, sokunk gyerekkorát meghatározó művekkel, mint a DaredevilA Fenegyerek, vagy a 2005-ös Fantasztikus Négyes. 2008 egy fontos év ebben a felsorolásban, hiszen két olyan alkotás látott napvilágot, amelyek teljesen megváltoztatták az addigi elképzeléseinket ezekről a filmekről, és megalapozták az utat a jövő hőseinek.

Christopher Nolan A sötét lovag-trilógiája azóta is az egyik legikonikusabb Batman-feldolgozás, ami nem csak a főhős szerepét adta egy nagyon erős színész kezébe  – Christian Bale személyében  –, de megalkotta minden idők egyik leghitelesebb pszichopatáját is. Heath Ledger Jokerje még a sokat éltetett Jack Nicholson-verziót is képes volt egy magasabb szintre emelni. A sötét lovag mindezek mellett egy sokkal nyomasztóbb és idegenebb valóságot mutatott be, emellett emberibbé téve a karaktereit, valamint hitelesebbé a cselekményt.

Ugyancsak 2008-ban jelent meg a Marvel Studios első saját finanszírozású mozifilmje, A Vasember. A Robert Downey Jr. által megformált karakter azonnal belopta magát a rajongók szívébe, de a kritikusok is nagy vonalakban pozitívan vélekedtek róla, ami pedig a legfontosabb, hogy ezzel a filmmel kezdődött a Marvel szuperhősfilmes térhódítása, ami napjainkig tart – és nagy valószínűséggel még hosszú ideig folytatódni is fog. A Marvel-moziuniverzum a világ egyik legjövedelmezőbb filmes franchise-aként funkcionál és bár sokan odavannak az egyre nagyobb költségvetésű, kifogástalan látványvilággal rendelkező blockbuster-filmekért, amelyeket éves szinten ont magából Hollywood, néhányunkat elkerülte ez a szuperhős-láz.

De miért?

Az az érzésem, hogy a mennyiség a minőség rovására megy, hiszen bár értem, mi húzódik meg ezeknek a filmeknek – és még inkább ezeknek a karaktereknek – a szeretete mögött, összességében nem hiszem, hogy egy Bosszúállók bármennyivel is értékesebb üzenettel vagy művészi értékkel rendelkezne, mint egy akármilyen, feleakkora költségvetésű coming of age-sztori. Szeretünk azonosulni olyan szereplőkkel, akikről tudjuk, hogy mindenre képesek, és jó is néha a mindennapi gondok elől egy képzelt világba menekülni, de a kiszámíthatóság és az a fajta hatásvadász-jelleg, aminek célja csak még jobban beszippantania a nézőt, már majdnem teljesen rátelepszik ezekre a filmekre. Bár vannak kivételek és érdekes – akár parodisztikus – próbálkozások a műfaj továbbgondolására (pl. Super, Deadpool, stb), mégis azt tapasztalom, hogy az újabb szuperhősfilmek rendezői nem próbálnak semmi újat mutatni szakmai téren, ahogy egy művészi „hitvallás” és állásfoglalás is elmarad, hiszen a hollywoodi húzónevek, az ő játékuk és a néha naiv gyermeki ártatlansággal moziba vonuló rajongók majd úgyis a hátukon cipelik az alkotást a biztos siker fele.

Hiszen a Marvel- és DC-filmek egyik legnagyobb erőssége a nosztalgiaérzet, amit képesek foggal és körömmel kihúzni a nézőközönségből. Felmérések szerint az Egyesült Államokban a moziba járók túlnyomó többsége 25-39 év közötti, ami azt jelenti, hogy ez a korosztály már feltehetőleg szuperhősadaptációkon nőtt fel, ez pedig a legnyomósabb ok, amiért görcsösen meg fogja venni a jegyet újra és újra, akár a sokadik Marvel-produkcióra is abban az évben. Emellett a legnagyobb értékű jegyvásárlások a 12-24 éves férfi korosztály körére jellemzőek, akik talán még nem is rendelkeznek teljesen kiforrott ízléssel: esetükben akár arról is beszélhetünk, hogy valaki egyenesen „szuperhős-rajongó családba” születik bele.

Az évek alatt Hollywood is átformálódott, de nemcsak a filmkészítés, hanem a közönség is megváltozott, akinek készülnek ezek az alkotások. A szuperhősfilmek is magukra vették az Akadémia, meg úgy általában véve az egész amerikai filmipar álláspontját a szereplőgárda diverzitását illetően – így született meg Fekete Párduc (Black Panther) és így lett az új Batman Macskanője biszexuális. Mindezek erkölcsileg elvárt lépések, csakhogy megkérdőjelezik az őszinte alkotói munkát. Valóban ez volt a rendező vagy forgatókönyvíró ötlete, vagy csak eleget akartak tenni az amerikai filmfogyasztók ki nem mondott elvárásainak? És ezzel alapjáraton semmi gond nincs: a reprezentáció fontossága megkérdőjelezhetetlen, de annak eszközként való felhasználása sokaknak – számomra is – érzékeny pont. A legnagyobb gond azzal van, hogy a szuperhősfilmek egy olyan társadalmi réteg aduászává váltak az utóbbi időben, amely nem képes elfogadni a tényt, hogy vannak emberek, akik ezen a buborékon kívül esnek, és akik objektíven, akár kritikusan képesek viszonyulni mindahhoz a promóciós és marketingfolyamathoz, amit a nagy stúdiók (kétségtelenül hatékonyan) végeznek.

Másféle hősök

Az utóbbi évek egyik legjobb képregényes háttérrel rendelkező filmje (bár a forgatókönyv nem konkrétan képregényadaptáció, a DC- és Batman-rajongók minden nehézség nélkül felismerhetik azt, hogy ez a Joker „az a Joker”, csakhogy egy teljesen más, alternatív filmes univerzumban), ami próbált picit új megközelítésben viszonyulni a karakteréhez, az a 2019-es Joker – Todd Philips munkája azonban semmiképp sem szuperhősfilm. Előszöris főszereplője egy antihős, de ezen túl is annyira mellőzi azokat a kliséket, amelyekkel műfajbéli társai operálnak, hogy akkor is megállna a saját lábán, ha nem tudnánk a karakter háttértörténetéről semmit. És meg is áll. Az, hogy a Joker nem tekinthető szuperhősfilmnek, nem az önnön hibája, hanem a pl. Marvel-univerzumé, ami bár rendelkezik diverzitással, energiával és kreativitással, talán csak a kellő bátorsággal nem rendelkezik, hogy a karakterei annyira emberiek és sebezhetőek legyenek, mint a Joaquin Phoenix által életre keltett Joker.

Hasonló helyzetben van a 2022-es Batman-mozi is (The Batman), ami a Jokerrel ellentétben tagadhatatlanul szuperhősfilm. A helyszín – Gotham – adott, a Denevérembert életrekeltő képregények ikonikus karakterei is megjelennek, csupán egy kissé modernebb és sötétebb formájukban. Matt Reeves-nek sikerült az, ami hiányzik a műfaj legtöbbjéből: képes volt megtartani azokat a jól ismert szuperhősfilmes jegyeket, amiket a műfaj megkövetel és ezt úgy tette, hogy a cselekmény sem monoton, sem pedig kiszámítható nem lett, ahogy annak szereplői sem. Főként a főhös, Batman (Robert Pattinson) karakterizációja lépett egy magasabb szintre: a város megmentője nem egy semmiből hőssé avanzsált pátoszi szimbólum, hanem egy nagyon is hús-vér, fájdalommal és dühvel teli fiatal férfi, aki nem csak szuperhős, de eredettörténetéhez híven (DC – Detective Comics) egyfajta detektív is. Bár elődei még mindig a legjobb szuperhősfilmek listájának előkelő helyein állnak, a The Batman az utóbbi évek egyik kellemes meglepetése.

A fenti felsorolás tehát bizonyítja, hogy vannak értékes és valóban szórakoztató szuperhősfilmek, amiket a teljes filmes univerzum ismerete nélkül is élvezhet, néző és kritikus egyaránt, de ez még nem emeli a műfaj összes darabját ezek szintjére. Talán a legnagyobb problémám nem is magukkal a filmekkel, hanem a sokszor elvakultnak nevezhető rajongókkal van, akik teljes elszántsággal készek megvédeni mindazt, amit a készítők kiadnak a kezükből, legyen az jó, vagy kevésbé jó. A film elsősorban az „élményt szolgálja”, aminek a szórakozás kulcsfontosságú eleme – de miért kellene megelégednünk kevesebbel, ha már tudjuk, hogy tényleg lehet képregényből jó filmet készíteni?

Összességében tehát úgy gondolom, hogy a Marvel- és DC-filmek töretlen népszerűségének a hátterében nem feltétlenül a minőségi munka áll (igényesek ezek a filmek, de nem emiatt szeretik az emberek), hanem inkább a nézői lojalitás és „feel-good” érzés, amelyet a folyamatos univerzumépítés és a karakterekkel való. Nem azt állítom, hogy „rosszak” a szuperhősfilmek, de butaság lenne többnek látni őket, mint amik valójában: egy adrenalinra éhes társadalom szükségleteinek tömeggyártás általi kielégítése.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat