Zack Snyder: Justice League / Az Igazság Ligája Zack Snyder: Justice League / Az Igazság Ligája

Az örök második csapat

Zack Snyder: Justice League / Az Igazság Ligája

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az Igazság Ligája
Zack Snyder
2017
Az Igazság Ligája

Az Igazság Ligája

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az Igazság Ligája érezhetően megelégedne egy erős közepes minősítéssel is, de sajnos csak a gyenge oké/elmegy szintet hozza.

Annak fényében, hogy a Marvel a kiégett, megfáradt Farkas utolsó hőstettét elmesélő Logannel már nekilátott a lassan igencsak túlburjánzó szuperhős-ciklus revizionálásához, a 2014-es A galaxis őrzőivel pedig elindított egy egyre erőteljesebb dekonstrukciós irányvonalat − melynek legszemléletesebb példája a tavalyi Deadpool és a nemrég mozikba került Thor: Ragnarök −, nem igazán lehet már annak állva tapsolni, hogy a Warner-féle, kissé megkésett DC-franchise még csak most kezdi ízlelgetni, milyen is az, amikor az emberiséget mentő kiválasztottakon maximum a jelmezük feszül, és nem veszik véresen komolyan a világ megmentését.

Ráadásul erősen gyanús, hogy még az a néhány vicces pillanat és lazább megnyilvánulás is csak a gyártás körüli óriási mizéria miatt kerülhetett bele Az Igazság Ligájába. Miután ugyanis a rendező, Zack Snyder családi tragédiája miatt kénytelen volt otthagyni a projektet, a helyére ültették azt a Joss Whedont, aki eddigre már sikerrel levezényelt két, Snyder depresszív hangulattal és sötét színekkel operáló szuperhős-filmjeinél minden szempontból vidámabb, fesztelenebb és humorosabb Bosszúállók mozit. Ez a megközelítésmód-váltás egyfelől jót tett a komolykodást lassan tényleg röhejes módon túltoló Batmannek és Supermannek, másfelől azonban igencsak felemás és csapongó lett a végeredmény, hiszen azért Az Igazság Ligája nemcsak nyomokban tartalmaz Snyder-féle komorságot.

Ami viszont kifejezetten jó pont, hogy a korábbi hibákból tanulva (ld. Batman Superman ellen − Az igazság hajnala) a sztorit nem duzzasztották túl a forgatókönyvírók. Ezúttal sikerült kijelölni egyetlen (legyen bármilyen érdektelen és jellegtelen is Steppenwolf) antagonistát, akinek egyszerű, primitív, popcorn-habzsolás és nachos-tunkolás közben is világosan érthető motivációja van. Meg akar szerezni három különleges erővel bíró dobozt, hogy ezeket egyesítve elszabadítsa a Földön az Apokalipszist, és a romokból újrateremtse elvesztett szülőföldjét. Annak ellenére, hogy ez a probléma sokaknak ismerős lehet a legutóbbi Transformers-moziból (sőt talán kicsit a Ragnarökből is), nemcsak a blockbuster-közönség alacsony igényei miatt volt jó választás egyszerű, Batmanék számára viszonylag könnyen megugorható téteket felrakni (bár mondjuk az meg így elég fura fordulat, hogy azért kell feltámasztaniuk Supermant a halottaiból, mert kiderül, hogy a retardált Steppenwolf lazán kifogna rajtuk...).

A DC-franchise eddig ugyanis pont leszarta az olyan megfontolt és elegáns megoldásokat, mint amivel a Marvelnél éltek, amikor szinte minden bosszúálló csapattag önálló kalandjának végefőcíme után még egy aprócska jelenetben bemutatták, hogyan toborozza össze Nick Fury a világmegmentő sereget. Itt egyrészt iszonyatosan kapkodva, a Batman Superman ellen amúgy is fejfájdítóan dagályos cselekményébe beleerőszakolva kezdődött meg a Liga toborzása, másrészt eddigre még csak Superman és hellyel-közzel Batman kapta meg az önálló show-t (már ha képesek vagyunk nagy jóindulattal a denevérembert megtenni a Batman Superman ellen főszereplőjének). Így hiába láthattuk azóta Wonder Woman eredettörténetét, még mindenképpen súlyos oldalakat kellett szánni a forgatókönyvben további három főszereplő (Aquaman, Flash és a Tini Titánok Cyborgja) bemutatására. Ez az expozíció pedig már nem bírt volna el egy komplexebb sztorit, hiszen a játékidő ezúttal (valljuk meg, azért valahol szerencsére) extra rövid, nem több, mint szűk két óra. Az Igazság Ligája igyekszik azért nem beleesni a szintén a franchise-ból való, tavalyi Öngyilkos osztag hibájába sem. Nem nyújtja nagyon túl a bevezetést, minden „ismeretlen” hősre csak annyi időt szán, amennyiből a főbb képességeit megismerhetjük.

Ezzel a húzással pedig csak azt a problémát felejti el elhárítani a film, hogy a macsó Aquaman és a geek Flash megmaradnak egy-egy vicces (vagy inkább csak viccesnek szánt) egysoros szintjén, Cyborgot, a végtelenül idegesítő önjelölt mártírt pedig talán még náluk is kevésbé jegyzi meg a moziból távozó közönség. De mit is várunk egy olyan filmtől, amelynek két leginkább értékelhető pontja egy Leonard Cohen-feldolgozásra vágott montázs és a stáblista alatt zúzó Beatles-sláger Gary Clark Jr. és Junkie XL újrahangszerelésében? Csak valahol azért végtelenül ciki, hogy Az Igazság Ligája még így isa DC Extended Universe-filmek második legjobban sikerült darabjának nevezhető.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Az Igazság Ligája

Az Igazság Ligája

Színes akciófilm, kalandfilm, fantasy, 120 perc, 2017

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat