Angelina Jolie: First They Killed My Father Angelina Jolie: First They Killed My Father

Szarvasbogárkák

Angelina Jolie: First They Killed My Father

ÉRTÉKELD A FILMET!
First They Killed My Father
Angelina Jolie
2017
First They Killed My Father

First They Killed My Father

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A vörös khmerek által Kambodzsában elkövetett tömegmészárlás filmes témaként felér az európai holokauszttal, sőt: mivel a még közelebbi múltban történt, bőven vannak még olyanok, akik a saját traumatikus élményeiket mesélhetik el a történetírás vagy a művészet számára.

Különösen értékes tehát egy olyan film, amelynek forgatókönyvalapjául egy memoár szolgált: Loung Ung a saját, gyerekfejjel megélt, rettenetes emlékei alapján fogott önéletírásába, ebből lett forgatókönyv, amelyet a filmet rendezőként is jegyző Angelina Jolie-val véglegesített. Jolie asszony neve ugyan színésznőként ma is jobban cseng, mint rendezőként vagy producerként, nyilvánvaló azonban, hogy komolyan gondolja a történelmi filmeket, megérintik a közelmúlt háborús eseményei, legyen szó Boszniáról (In The Land of Blood And Honey) vagy Kambodzsáról, nem hiába volt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete. S hogy gyorsan még egy személyes vonatkozást tisztázzunk: a stáblistán executive producer pozícióban felbukkan az alig 16 éves Maddox Jolie-Pitt neve is: ő Rath Vibolként látta meg a napvilágot Kambodzsában, majd Maddox Chivan Thornton Jolie-ként, a 2005 óta kambodzsai állampolgár Angelina örökbe fogadott fiaként folytatódott az élete az Egyesült Államokban. A kérdés csak az, hogy ennyi személyes érintettség és érzékenység beizzítása jót tesz-e egy filmnek, vagy épp ellenkezőleg: már a vásznon szétáztatja szirupban azt a drámát, amelynek csak a néző szemébe kellene könnyeket csalnia. Előrebocsátva: a First They Killed My Father jó bőven tartalmaz szirupot az összetevői között, ha nem is a nézhetetlenségbe fullasztó mértékben.

Az 1970-es évek derekán járunk, amikor Pol Pot vörös khmer bandája egy agyafúrt húzással átveszi a hatalmat Kambodzsában. Mondhatni senki nem tiltakozik ellenük, hiszen az ország megmentőinként rontanak be a városokba, és az amerikai bombázás elől látszanak menekíteni az amerikai-vietnami konfliktusba szinte véletlenül belesodródott ország lakosságát – a váratlanul beköszöntő véres diktatúrát még senki sem látja előre. Ilyen helyzetben a gyerekek a legkiszolgáltatottabbak, főszereplőnk, a forgatókönyvírói alteregó Loung azonban viszonylag szerencsés helyzetben van: családja erős védőpajzsként öleli körül őt és számos testvérét. Hatéves optimizmusa sokáig nem inog meg, bár meg kell tapasztalnia, hogy a jómódú, városi, polgári nyugalomból egyik napról a másikra földönfutóvá válik, végig kell szenvednie a fizikai nélkülözés minden létező formáját, és rájönnie, hogy a sült bogárcomb is tud finom falat lenni, ha a apja szerezte. Később már éreznie kell szülei csendes félelmét és elvesztésük fájdalmát is, tengődik, hányódik, intenzív agymosáson esik át, hazudni kényszerül a túlélésért, teljesíteni érthetetlen felnőtti parancsokat, majd legvégül az akaratlan és öntudatlan gyilkossá válás érzését.

A témája alapján túl kegyetlennek ígérkező felnövéstörténetet kezdő szubjektív képsorok egyértelművé teszik, hogy Loung szemszögéből fogjuk látni az eseményeket, erre erősít rá később a kislány arcáról készült rengeteg nagyközeli is. A világot mindvégig a gyermek tapasztalási módja révén látjuk, ami érintésekből, szagokból, színekből áll össze, a zsigeri élmények sokkal többet érnek, mint az amúgy is szűkösen érkező magyarázatok. Ebben a filmes nyelvezetben fontos szerepet játszik a melegebben színezett flashback használata, illetve a múltbeli villanások és a kegyetlen jelenvaló közötti ellentétezés.

Csakhogy ugyanitt kezdődik a gond is: a flashback sokszor átmegy giccsesbe, a finoman felvillantott jelzésekre később valamiért muszáj visszatérni és agyonmagyarázni – habár még ezt is elnézhetnénk a filmnek, gondolva, hogy egy hatéves újra és újra visszagondolhat a vele megtörténtekre, szép lassan és persze később ért meg bizonyos eseményeket. Megbocsáthatatlan hiba ugyanakkor, hogy ezek közé a villanások közé olyan képek is kerülhetnek, amelyekről a szereplőnk semmiképp sem tudhat: a film története szerint sosem látott tömegsírt, sosem hallott ilyesmiről, és ha el is hisszük neki, hogy hatévesként sejti, hogy az állig felfegyverzett katonák tettek valamit a szüleivel, semmiképp nem vizionálhatja pl. anyjuk holtteste fölött panaszkodó kishúgát. Nem látunk csontsoványra fogyott gyerekeket, és egész furcsa, hogy ezek a rabszolgatartók némi durva szótól eltekintve szinte egyáltalán nem erőszakosak. Valószerűtlen és hiteltelen a testvérek többszöri egymásra találása, meg a túl rózsaszín happy end is – egyszerűen túl sok Hollywood szorult ebbe a filmbe, amit ráadásul kicsit túl is zenéltek. Pedig lehet erről a témáról giccs és hollywoodi köd nélkül is beszélni, gondoljunk csak Joshua Oppenheimer pár évvel ezelőtti, letaglózó erejű alkotására, a dokumentumfilm és a játékfilm határán egyensúlyozó Az ölés aktusára, amelyben a rendező újrajátszat egy hasonló jellegű (csak indonéziai) mészárlás eseményeit hóhérral és áldozattal egyaránt, úgy, hogy szürreális módon egyetlen hullát sem látunk, mégis ott sorakozik a film hátterében mind a 3 millió halott.

Jolie filmje azonban egyértelműen fikciós alkotás, és ilyenként erőssége a szereplőgárda. A kis Loungot fantasztikus gyerekszínész (Sareum Srey Moch) alakítja – beszédes arc, mély, értelmes tekintet, finoman rezdülő mimika, könnycseppek, mély átélése a szerepnek, amelyet talán nem is ért még egészen. Az anya, Sveng Socheata arca is hihetetlenül kifejező, a szépen sminkelt és gondtalanul sima úrinő finoman alakul át rettegéstől, éhezéstől és a nehéz fizikai munkától megtört asszonnyá. A címszereplő apa figurája külön említést érdemel. Phoeung Kompheak szereplője a hős, a bizalmas, az abszolút tökéletesség és jóság imádott megtestesítője Loung szemében, ő az alfa és az ómega minden szerencsétlenség kellős közepén: amíg őt meg lehet pillantani, addig nagy baj nem történhet. Ilyen értelemben az első látásra olcsó és hamis hatásvadászatnak tűnő címválasztásnak mégis lenne értelme: akkor kezdődnek az igazán nagy bajok, amikor az apát a katonák az erdőbe kísérik, ha ez már jócskán a film felén is túl történik. (Hármukon kívül a többi karakter teljesen jellegtelen és felejthető, egyetlen emlékezetes mellékszereplő sem akad közöttük.)

A Netflixen forgalmazott First They Killed My Father volt Kambodzsa idei Oscar-nevezettje, s ha a shortlistre nem is került fel, minden idők legnagyobb kaliberű (költségvetés, stáb stb.) kambodzsai filmjét tisztelhetjük benne. Megéri megnézni, de még mindig nem ez az a film, amivel Angelina Jolie rendezőként nagyot tarol.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
First They Killed My Father

First They Killed My Father

Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 136 perc, 2017

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg