Tommy Wirkola: Seven Sisters / What Happened to Monday / Hét nővér Tommy Wirkola: Seven Sisters / What Happened to Monday / Hét nővér

Mi történt két órával az életemből?

Tommy Wirkola: Seven Sisters / What Happened to Monday / Hét nővér

ÉRTÉKELD A FILMET!
Hét nővér
Tommy Wirkola
2017

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Netflix mára többé-kevésbé összefonódott a minőségi tévézéssel, de a számtalan kiváló sorozat (valamint a még azoknál is jobb dokumentumfilmek) után ez talán nem is olyan meglepő. A látszólag megállíthatatlan stream-óriás ebben a tempóban szép lassan végül majd monopolizálja is a szórakoztatásunkat. Szerencsénkre azonban az egész estés mozifilmek gyártása és terjesztése még nem megy annyira a társaságnak, hogy már egy új film miatt se kelljen felállnunk a tévé elől. A Hét nővér ugyan nem egy Netflix Original, de ennek ellenére nem mutat majd jól a cég repertoárjában (illetve a magyarországi mozikban).

A Hét nővér egy olyan disztópikus jövőben játszódik, amit talán nem is annyira lehetetlen elképzelnünk, hiszen többé-kevésbé már most is benne élünk. A túlnépesedett Föld épp átlendült a globális méreteket öltő éhínségen és vízhiányon, mire kiderült, hogy a tudósok által megpiszkált GMO-zöldségek és -gyümölcsök még termékenyebbé tették az emberiséget. Az embertömegbe immáron lassan beleroppanó bolygó megmentésére tesz kísérletet a Nicolette Cayman (Glenn Close) által vezetett Gyermekelosztási Hivatal és az általuk bevezetett irányelv, amely családonként mindössze egyetlen gyermeket engedélyez. Jóllehet, említés szintjén előkerül az Egyesült Államok és Európai Föderáció is, a film nem bonyolítja, hogy hatásköre meddig terjed, de a Hivatal vélhetően globális hatalommal rendelkezik, ugyanis pár évtized alatt sikerül normalizálniuk bolygónk helyzetét.

Abban az esetben, ha egy családban mégis két vagy több gyerek születne, a Hivatal fogja magát és szépen elhurcolja és mélyaltatásba rakja a létszámfölöttinek ítélt utódot, amíg a Föld újra kényelmesen lakható nem lesz. Ahhoz képest, hogy ez mennyire aktuális és jelentős probléma a valóságban, a film üzenete elég fekete-fehér, ráadásul, ha láttuk mondjuk a Zöld szóját (Soylent Green), akkor nagyjából ki is találhatjuk, hogy merrefelé halad majd a történet. Ebben az autoriter rendszerben születnek meg a Settman nővérek (Noomi Rapace), akiket nagyapjuk (Willem Defoe) nevel fel a saját, meglehetősen sajátos és nem kevésbé autoriter rendszerében. A hét lányt ugyanis arra ítéli a sors, hogy egyetlen személy, Karen Settman életét éljék napi rotálásban. Így minden testvérnek jut egy nap a héten, amikor kiléphet az utcára anélkül, hogy mindannyian a Hivatal kezére kerülnének. Hétfőn azonban eltűnik az egyik nővér, majd másnap Kedd is, így a maradék öt Noomi Rapace-nak nyomozásba kell kezdenie, ha el akarják kerülni a mélyaltatást.

Nagyapjuk kiképzése és a Karen Settman-persona mellett természetesen minden nővérnek saját személyisége is van, amit a hét hat napján maradéktalanul kiélvezhet (feltéve, hogy nem hagyja el a lakást). Ez azonban – talán a témához túl rövid játékidő miatt – túl nagy falatnak bizonyult. Talán csak rossz nézői reflex a Netflix-logó megpillantása után, de nagyon nehéz elvonatkoztatni attól, hogy mennyivel életképesebb lenne ez a felállás egy mini-sorozatban. Így ugyanis egyetlen főszereplő sincs megfelelő mélységben bemutatva, amivel a készítők óriási lehetőséget szalasztottak el. A Hét nővér egyébként is tele van unalmas, öntőformával készült karakterekkel, legtöbbjüknek még a nevét sem tudjuk, vagy nagyon hamar elfelejtjük. Ahhoz képest, hogy a film erőssége lehetne a hét Settman-nővér személyiségének bemutatása, Kerry Williamson és Max Botkin forgatókönyvírók csak annyira merültek el a lehetőségben, hogy felskicceljenek négy-öt, ifjúkori angsttal és szexuális feszültséggel telített közhelyet egy átlagos hollywoodi tinifilmből.

Nem véletlen, hogy Noomi Rapace nem lubickol a hétszeresen elrontott Karen Settman szerepében. De a Hét nővér más színészekből sem hozta elő életük alakítását, Glenn Close ripacskodása például kifejezetten idegesítő. A Netflix által felkarolt produkció legfeljebb arra szolgáltat kiváló példát, hogy mozifilmek nem csak a gyártás (és vele a büdzsé, a marketing és a casting) hanem a dramaturgia terén is jelentősen különböznek a tévés változatoktól. És az egész estés játékfilmekkel csak az utóbbi pár évben kacérkodó cégnek láthatóan még mindig sok rutint kell begyűjteniük, mire a nagyvásznon is utolérik a Stranger Things vagy a Narcos sikereit és színvonalát – legyen szó akár saját gyártású, akár forgalmazott filmről.

A Hét nővér ugyan sok dramaturgiai hibát elkövet, de a látványvilág alapvetően nem lenne rossz a rettenetes tévés CGI ellenére sem. Igaz, a környezet néha pont olyan, mint amilyennek a 80-as, 90-es évek sci-fijei képzelték el a 2000-es éveket és ez a nem egységes atmoszféra roppant idegesítő és kizökkentő tud lenni. Az egyébként két címen is futó film első benyomásra olyan, mintha egy vég nélküli disztópikus young adult-regényfolyam első része, ám szerencsére nem ez a helyzet – már ami a folytatásokat illeti. Kerry Williamson és Max Botkin forgatókönyve ugyanis pontosan olyan, mintha összemosták volna Az éhezők viadala óta megjelent összes könyv és film kliséit, amiben persze vastagon benne van a direktor, Tommy Wirkola is.

A film producerei ugyanis valamiért egy olyan rendezőre bízták a filmet, akinek olyan időtlen klasszikusokat köszönhetünk, mint a Boszorkányvadászok vagy a Náci zombik 1-2, az elsősorban paródiákban jártas Wirkola pedig nyilvánvalóan nem volt képes egy komolyabb film levezénylésére. Nem csak az alapvetően ígéretes történettel és főszereplőkkel nem tud mit kezdeni, de a lakásba zárt és „radar alatt” üldözött nővérek klausztrofób helyzetét sem képes izgalmassá tenni. A történetből kifejlődő konfliktusok és a végső katarzis is rosszul vannak kiszámítva, így a tulajdonképpeni fő dramaturgiai csavar nemcsak észrevétlen marad, de teljesen értelmetlenné is válik. Gyakorlatilag mintha meg sem történt volna az elmúlt két óra.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Hét nővér

Hét nővér

Színes akciófilm, kalandfilm, bűnügyi, sci-fi, 123 perc, 2017

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller