Oliver Stone és Michel Franco is a TIFF-re jön Oliver Stone és Michel Franco is a TIFF-re jön

Oliver Stone és Michel Franco is a TIFF-re jön

Az amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer életműdíjat kap a 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a mexikói Michel Franco pedig zsűritag lesz. 

Oliver Stone háromszor nyert Oscar-díjat: kétszer rendezőként (A szakasz / Platoon, 1986; Született július 4-én / Born on the Fourth of July, 1989) és egyszer forgatókönyvíróként (Éjféli expressz / Midnight Express, r. Alan Parker, 1979). A kolozsvári fesztivál három munkáját tűzte műsorra: legfrissebb alkotását, a Nuclear Now (2022) című, Velencében bemutatott dokumentumfilmet, a Tarantino-forgatókönyv alapján készült Született gyilkosokat (Natural Born Killers, 1994), valamint a Született július 4-én című, Tom Cruise főszereplésével készült vietnami háborús történetet. Stone maga is részt vesz a Nuclear Now és a Született gyilkosok kolozsvári vetítésén.

Zöldfülű a pokolban – Oliver Stone: Platoon / A szakasz, 1986

2009. november 20.

Oliver Stone régóta dédelgetett filmtervét váltotta valóra A szakasszal, mely négy díjat zsebelt be az 59. Oscar-gálán (köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járót). A vörös szőnyegig azonban hosszú és rögös út vezetett: először túl kellett élni a vietnami háborút, majd a számtalan produceri visszautasítást – és végül a 2 hónapos forgatást a dzsungelben.

Olvasd tovább  

A fesztivál ma délben közzétette az első és második filmeket megmérető versenyprogram zsűrijének névsorát is. Tagja lesz a mexikói Michel Franco, az Új világrend (Nuevo orden) rendezője, Darko Perić szerb színész, aki Helsinkit alakította A nagy pénzrablás (La casa de papel) című Netflix-sorozatban, Harry Macqueen brit színész-rendező, akinek a Szupernóva (Supernova) című filmjét két éve vetítette a fesztivál, Judith State színésznő, aki Gopo-díjat nyert a Monștri. (r. Marius Olteanu, 2020) című filmért, de játszott Cristi Puiu Sieranevadájában (2016) és Malmkrogjában (2020) és Cristian Mungiu R.M.N.-jében (2022) is, valamint Nicoletta Romeo producer, a Trieszti Filmfesztivál igazgatója.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat