Az Asteroid City volt a 22. TIFF legnézettebb filmje Az Asteroid City volt a 22. TIFF legnézettebb filmje

Az Asteroid City volt a 22. TIFF legnézettebb filmje

Wes Anderson legfrissebb alkotását 3200-an nézték meg tegnap este Kolozsvár főterén.

Kép az Asteroid City vetítéséről (fotó: Nicu Cherciu / TIFF)

A június 9. és 18. között lezajlott Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 350 vetítése közül 100 volt teltházas, és összesen 110 000 mozijegyet adtak el, ami 8%-kal több a tavalyinál. Ha ehhez hozzávesszük a szászfenesi és a gyerekeknek szóló, ingyenes programpontokat, valamint a mesterkurzusok résztvevőinek számát, a fesztivál idei kiadásának résztvevői összesen 125 000-en voltak – áll a fesztivál ma délutáni közleményében.

A szervezők adatai szerint az idei nézettségi toplista második helyezettje a fesztivál nyitófilmje, a Northern Comfort (r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), harmadik a Michael Curtiz/Kertész Mihály-féle, szintén a Főtéren vetített Casablanca, és bekerült a top 5-be a fesztiváligazgató Tudor Giurgiu legújabb nagyjátékfilmje, a legnézettebb hazai filmként a zárógálán is kiemelt Libertate, valamint Paul Negoescu 2016-os vígjátékának a folytatása, az Încă două lozuri.

Teltházas volt a S-a furat o bombă című Ion Popescu-Gopo-klasszikus köré felépített mozikoncert, és minden jegy elkelt az utóbb közönségdíjjal jutalmazott Carbon (r. Ion Borș) című moldáv vígjáték vetítéseire, a Cristi Puiu-féle „meglepetésfilmre”, az MMXX-re és Cesc Gay Eltitkolt történeteire (Historias para no contar).

A fesztiválon mesterkurzust tartott többek közt Michel Franco, aki Sundown című filmjét kísérte el a TIFF-re, illetve a két díszvendég, Oliver Stone és Geoffrey Rush – utóbbi nem csak a kolozsvári színpadokat fedezte fel.

A szervezők bejelentették, hogy a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál következő, 23. kiadását 2024. június 14. és 23. között fogják megszervezni Kolozsváron, addig is az idei kínálat több filmje nézhető lesz a konstancai Sunscreen Film & Arts Fesztiválon (augusztus 17–20.), valamint a nagyszebeni és a nagyváradi TIFF-en (szeptember 7–10., illetve szeptember 29–október 1.), illetve rendes moziforgalmazásban.

A filmtettes csapat idei beszámolói, kritikái, interjúi pedig elérhetőek maradnak itt:

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat