Kritika: Asteroid City (Wes Anderson) Kritika: Asteroid City (Wes Anderson)

Képeslap Arizonából

Wes Anderson: Asteroid City

ÉRTÉKELD A FILMET!
Asteroid City
Wes Anderson
2023

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 6.57 (7)

6.57
(7)

Szerinted?

0

[Cannes 2023] Ha már azt hitted, hogy nem lehet tovább fokozni a wesandersonságot, akkor tévedtél.

Van egy olyan rémálmom, amitől hidegen verejtékezve ébredek meg, ha meglátogat éjjel: a filmművészet meghalt, de nem szabad eltemetni, valaki képeslapokat küld a nevében évente a finanszírozók, a kritikusok, a nagyközönség és a film közeli hozzátartozói (a színház, az irodalom, a zene, a fotográfia, nem ebben a sorrendben) megnyugtatása végett. Ilyen képeslap Wes Anderson Asteroid City című filmje is: színes, evokatív, túlcsordul egy nem létező világ iránti second-hand nosztalgiától, de amikor megfordítod, rájössz, hogy a rendező igazából nem akar odahívni senkit, csak kérkedni akart azzal, hogy ő már ott van. Pusziltat.

Kép az Asteroid City című filmből

Az Asteroid City minden eddigi Anderson-filmnél túlzsúfoltabb, barokkosabb, játékosabb, cukibb. Már rég nem kísérletezik, inkább minden motívumot megpróbál beletuszkolni eddigi filmjeiből: a félszegen kedves, diszfunkcionális családot, a csetlő-botló kamaszszerelmet, a kockafejeknek/ről szóló humort, no meg egy csomó remek színészt (csak Bill Murray hiányzik a manézsból, de ő nagyon). De mialatt jólesően elmerülünk Robert D. Yeoman operatőr gyönyörű, Kodakra forgatott, sivatagszínűre virazsírozott képeiben, nehéz elhessegtetni az érzést, hogy ez a film nem egy történet, hanem csak egy illusztráció. Egy olyan kifestőskönyv, amit Anderson előre kifestegetett.

Kép az Asteroid City című filmből

Az 50-es évek legelején vagyunk, ami nem csak színeiben, formatervezésében és zenéjében tökéletesen és gyorsan idézhető időszak, hanem a háború utáni hurráoptimizmus kora is Amerikában. Tökéletes képeslapéra. Egy pici városka van születőben egy arizonai meteoritkráter körül, ide hivatalosak az ország legokosabb kockafejei szüleikkel együtt a kamasz feltalálók fizikaversenyére. Esélyünk sincs neveket megjegyezni: olyan gyorsan követik egymást a tökéletesen beállított és koreografált jelenetek, hogy a cselekmény nélkülöz bármiféle dramaturgiát, inkább egyféle felsorolás lesz belőle. Hiszen mindenkivel foglalkozni kell egy kicsit, mielőtt továbbugrunk a következő részre. Ezeket a számozott részeket egyébként feliratban is jelzi Anderson, sőt, az egész film kap egy reflexív kerettörténetet, amiben az Asteroid City című darab íróját látjuk (Edward Norton), amint dolgozik, ezáltal a szerző egyértelműsíteni próbálja oly áhított auteur-i pozícióját is, de mivégre? Attól kevésbé látszik megcsináltnak, hogy a szerző beismeri a megcsináltságot. No meg ezt nem is film a filmben, hanem akkor már inkább film a színdarabban, Anderson ugyanis nagyon színházi képekben fogalmaz: minden színész a néző felé fordulva beszél, ennek érdekében néha még a térélményt is feláldozza, mélységélesség nélkül lapítja össze. Mint egy képeslapot.

Kép az Asteroid City című filmből

Még a kovidra és a karanténra is reflektál röviden, amikor egy váratlan és megmagyarázhatatlan esemény következtében az elnök bekeríti a kisokosok társaságát, még kitelefonálni sem szabad a sivatagból. S ahogy az ilyenkor lenni szokott, mindenki megpróbál valamit kezdeni magával unalmában. Kölykök a kölykökkel, szülők a szülőkkel. Scarlett Johansson karaktere például megmutatja a melleit pár képkocka erejéig, a kis zsenik pedig elvileg elkezdenek észrevétlenül felnőni. Csak nem sikerül nekik – mint ahogyan magának Wes Andersonnak sem. A rendező mára már annyira magabiztosan hagyja magát és filmjét sodortatni a rutin és a jól begyakorolt stílus – no meg állandó alkotótársai – által, hogy nem is látja értelmét semmiféle megújulásnak, változásnak, mindössze ugyanazoknak az elemeknek a remixét valósítja meg újra és újra.

Kép az Asteroid City című filmből

Szó se róla, roppantul szórakoztató alkotás az Asteroid City, sőt, valószínűleg többször is megnézhető, olyan gyorsan pörögnek az Anderson-diafilm állókockái. Még odáig is elmerészkednék, hogy ez egy igazi feelgood-mozi. Mise en scène-ben verhetetlen Anderson. Csak nem árt tudatosítani, hogy a tökéletesen fülbemászó dallamok, a szemet simogató színek és a kedves, szeretnivaló színészek (Tom Hanks!) ellenére ez egy roppantul kiüresedett konstrukció. Egy gyönyörű képeslap egy képeslapról – amitől csak a hiányérzetünk lesz nagyobb.

Támogass egy kávé árával!
 
Asteroid City

Asteroid City

Színes filmdráma, romantikus, sci-fi, vígjáték, 103 perc, 2023

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

6.57 (7)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat