„In a reelationship”: közel 200 film a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei műsorán „In a reelationship”: közel 200 film a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei műsorán

„In a reelationship”: közel 200 film a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei műsorán

Idén összesen 196 filmet lehet megnézni Románia legnagyobb filmfesztiválján. A  ma déli sajtótájékoztatón Tudor Giurgiu és Mihai Chirilov, a fesztivál elnöke és művészeti igazgatója közzétette a két nemzetközi versenyprogram filmjeit, és beszélt többek közt a fesztivál román filmjeiről, a klasszikusokat felvonultató 3×3-as blokkokról és a japán filmes fókuszról is.

Nemzetközi versenyfilmek

„A hivatalos versenyprogram filmjeinek nagyrésze atipikus, nonkonformista szereplőkről, a társadalmi nyomásra való reakciókról és a kapcsolatteremtés, önkifejezés vagy a függetlenség igényéről szólnak – különböző kaliberű intim drámák, abszurd vígjátékok, rendhagyó melodrámák vagy családtörténetek, köztük életük fordulópontjainál álló fiatalokról és fiataloknak szóló alkotásokkal” – összegzi Mihai Chirilov, hogy mi mindenre számíthat a néző a hagyományosan első és második egészestés filmkre összpontosító versenyprogram kapcsán.

A tizenkét filmből idén hét elsőfilm, kettőnek a rendezőjét pedig korábban már díjazta a TIFF: a brazil Carolina Markowicz tavaly rendezői díjat kapott a Faszénre (Carvão / Charcoal), és P. S. Vinothraj Pebbles című munkája a zsűri különdíját kapta meg 2021-ben – előbbi a Toll című anya-fia történettel, utóbbi a The Adamant Girl című drámával tér vissza a kolozsvári versenybe. Yanqi Chen a mai Kínában játszódó Day Tripperben ötvözi sajátos módon Kaurismaki és Roy Andersson világát, továbbá vígjátékot, realizmust és melodrámát kever a La imatge permanent (The Permanent Picture, r. Laura Ferrés), fekete vígjátékot, melodrámát és abszurdot pedig a szerció egyetlen román filmje, az Unde merg elefanții (kb. Ahova az elefántok mennek, r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga). A leghosszabb versenyfilm a maga három órás időtartamával a Rotterdamban díjazott The Old Bachelor (r. Oktay Baraheni): Mihai Chirilov szerint ez az iráni patriarchátusról szóló, shakespeare-i dimenziókkal bíró kamaradráma.

Idén is van magyar versenyfilm a TIFF-en

2024. május 16.

Hét nagyjátékfilm és három egészestés dokumentumfilm alkotja a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei programjának Magyar napját, közülük egy versenyez is: a KIX című dokumentumfilm a What's Up, Doc? nemzetközi válogatásnak is a része.

Olvasd tovább  

A három éve nemzetközi versenyprogrammá alakított What's Up, Doc? sem tiszta műfajú dokumentumfilmeket tartalmaz: van közöttük fikció és realitás határán egyensúlyozó „hibrid”, de áldokumentumfilm is. Chirilov elmondta: az volt a céljuk, hogy ezt a válogatást minél távolabb tartsák a mai politikától, a propagandától, és az esztétikai értékre összpontosítsanak egyfajta menedéket nyújva a fesztiválokon jelenleg eluralkodott valóságábrázolás elől. Így került a válogatásba egyetlen magyar filmként a KIX (r. Révész Bálint, Mikulán Dávid), amelyet a szervezők a Boyhoodhoz hasonlítanak, az elgondolkodtató etikai kérdéseket feszegető Echo of You (r. Zara Zerny) és a Danger Zone (r. Vita Maria Drygas) – előbbiben mesterséges intelligenciával generálnak digitális klónt a szereplők elvesztett szeretteiről, utóbbiban háborús zónák turistáiról van szó, akik számára mások tragédiája a vakációs kikapcsolódás eszközévé válik.

Román filmek

Idén tizenkét nagyjátékfilm és tíz rövidfilm versenyez a Román napok díjaiért a legjobb nagyjátékfilm, legjobb debütfilm és legjobb rövidfilm kategóriákban.

Az idei cannes-i versenyszekció után Kolozsváron is versenybe száll a TIFF díjáért Emanuel Pârvu Három kilométer a világ végéig (Trei kilometri până la capătul lumii) című filmje. Szintén romániai premierként láthatjuk a 2024-es Berlinale Fórum szekciójában is vetített Nagyhetet (Săptămâna mare) Andrei Cohn rendezésében, amely Ion Luca Caragiale A húsvéti fáklya című novellájának adaptációja. Maia Morgenstern és Rodica Lazăr a főszereplői Claudiu Mitcu Rusalka című filmjének, amely öt nyugdíjas barát visszatéréséről mesél kamaszkoruk kedvenc tengerparti helyszínére.

A nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmekkel is találkozhatunk a versenyszekcióban. Az Alice On & Off című dokfilm leányanyáját tíz éven keresztül követte Isabela von Tenț rendező. Ugyancsak személyes hangvételű Alexandra Gulea dokumentumfilmje, a Maia - Portret cu mâini, amely archív anyagok és interjúk alapján a saját nagymamája történetét keretezi újra.

Versenyen kívül mutatják be a Moromete család (Moromeții) trilógia befejező részét Stere Gulea rendezésében, valamint a Iancu Dumitrescu zeneszerzőről (Magnificient Sky) és Ana Blandiana költőről (Între tăcere și păcat) szóló dokumentumfilmeket. Igazi kuriózumnak ígérkezik a kolozsvári Dan Curean Filmări de familie (kb.: Családi mozi) című dokumentumfilmje, amely a kincses város egyik régi házának padlásán talált filmtekercseiből rekonstruálja egy család történetét. Szintén versenyen kívül vetítik Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu és Tudor D. Popescu Nasty című filmjét Ilie Năstase román teniszlegendáról és Marian Crișan Warboy című második világháborús drámáját. A Román napok keretében a premierek mellett versenyen kívül, korábban bemutatott, fesztiváldíjas alkotásokkal is találkozhatunk: Radu Jude Ne várj túl sokat a világvégétől című polgárpukkasztó filmje kiemelt filmje ennek a vetítési blokknak.

További újdonságok

Nemcsak Emanuel Pârvu filmje érkezik a TIFF-re mondhatni közvetlenül Cannes-ból: a fesztivál műsorra tűzte Jorgosz Lanthimosz Kinds of Kindness című legújabb filmjét is. Tavaly versenyzett a Croisette-en a Todd Haynes-féle May December, a Berlinalén pedig a Mind idegenek vagyunk (All of Us Strangers, r. Andrew Haigh) – mindkét filmet vetítik júniusban Kolozsváron is.

A Főtér szekció szabadtéri vetítéseit a nyitófilm, Luc Besson Dogmanje indítja, de ugyanitt lehet majd megnézni például a Mads Mikkelsen főszereplésével készült A fattyút (Bastarden / The Promised Land, r. Nikolaj Arcel), a Voy! Voy! Voy! (r. Omar Hilal, 2023) című egyiptomi vígjátékot, vagy a Copa 71 (r. Rachel Ramsay, James Eskine) című brit dokumentumfilmet, amely az 1971-es, nem hivatalos, mexikói, női futball-világbajnokságról szól.

A 3×3-as szekcióban ezúttal Claude Sautet, Daniele Luchetti és Rjúszuke Hamagucsi (Ryûsuke Hamaguchi) három-három filmjét tűzték műsorra. Japánból egyébként nem csupán Hamagucsi munkái érkeznek a fesztiválra: a Fókusz szekció ezúttal a japán filmre és bővebben a japán kultúrára összpontosít: a nyolc új filmhez a Narayama balladája (r. Shōhei Imamura, 1983), a Tokiói történet (Tokyo Story, r. Ozu Jaszudzsiró / Yasujirô Ozu), a Szanó tiszttartó (Sansho the Bailiff, r. Mizogucsi Kendzsi / Kenji Mizoguchi, 1954) és a Girls of the Night (r. Tanaka Kenujo, 1961) című klasszikusok társulnak, a programot egy néma horroros filmkoncert (A Page of Madness, r. Kinugasza Teinoszuke / Teinosuke Kinugasa, 1926), továbbá manga-, origami- és ikebana-műhelyek, valamint egy teaceremónia-programpont egészíti ki.

A TIFF szervezői egyelőre gondosan titkolják az idei életműdíjasok és díszvendégek kilétét, a fesztiválra beválogatott filmek jelenlegi listája viszont elérhető a honlapjukon.

A fesztivál idei eseményei többnyire a szokásos helyszíneken zajlanak. Változás, hogy a szervezők logisztikai okokból lemondtak a BBTE főépületéről, cserébe új helyszínül válaszották a válaszúti Bánffy-kastélyt, illetve a szabadtéri vetítéseken kívül filmkoncertet is visznek idén Szászfenesre.

A TIFF idei arculata rendhagyó a korábbi kiadásokéhoz képest: egyetlen reklámfilm helyett több, ismert filmjeleneteket újragondoló vagy kiparodizáló, apró szösszenetet indítottak el a közösségi médiában, hiszen maga a koncepció is erről szól: az egymásnak küldözgetett reelekkel tartalmakat ajánlunk a barátainknak, és tulajdonképpen egy filmfesztivál nézői is egymásnak ajánlgatják a filmeket. Innen tehát a fesztivál idei jelmondata: In a reelationship.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

  • A fattyú

    Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 127 perc, 2023

    Rendező: Nikolaj Arcel

  • Anyai ösztön

    Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

    Rendező: Benoît Delhomme

  • Bad Boys: Mindent vagy többet

    Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

    Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

  • A figyelők

    fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

    Rendező: Ishana Shyamalan

  • Agymanók 2.

    Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

    Rendező: Kelsey Mann

  • Motorosok

    Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

    Rendező: Jeff Nichols

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat

  • A fattyú

    Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 127 perc, 2023

    Rendező: Nikolaj Arcel

  • Anyai ösztön

    Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

    Rendező: Benoît Delhomme

  • Bad Boys: Mindent vagy többet

    Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

    Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

  • A figyelők

    fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

    Rendező: Ishana Shyamalan

  • Agymanók 2.

    Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

    Rendező: Kelsey Mann

  • Motorosok

    Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

    Rendező: Jeff Nichols