Csak amerikai film nyerjen legjobb filmnek járó Oscart Csak amerikai film nyerjen legjobb filmnek járó Oscart

Csak amerikai film nyerjen legjobb filmnek járó Oscart

„A legjobb filmnek járó Oscar-díjat amerikai film kellene megkapja, ahogy a legjobb filmnek járó Césart francia film, a Goyát pedig spanyol film kapja” – nyilatkozta Thierry Frémaux a Cannes-i Fesztivál igazgatója.

„Úgy gondolom, az ünnepség nagyon jó volt, és örültem, hogy Michelle Yeoh díjat kapott. És csalódott voltam, amiért Steven Spielberg nem, pedig az ő filmje szerelmeslevél a mozihoz” – fogalmaz Frémaux a Varietynek adott friss interjúban.

Cinema Paradiso – Steven Spielberg: The Fabelmans / A Fabelman család

2022. november 29.

Steven Spielberg önéletrajzi ihletésű filmje az analóg filmkészítés és mozizás hőskorszakáról nosztalgiával-melegséggel regélő, lassacskán önálló alműfajjá tömörülő memoárok sorát gazdagítja. Gesztusként gyönyörű, de végig ott motoszkál a kortárs trendeket figyelő nézőben, hogy nem csak egy újabb nekrológ szemtanúja-e.

Olvasd tovább  

A fesztiváligazgató felhívja a figyelmet az amerikai filmakadémia szabályzata miatt előálló furcsa helyzetekre: „Nem értem, hogy A szomorúság háromszöge [a tavalyi Arany Pálma-fődíjas film] nem versenyezhet a legjobb külföldi film kategóriában, még ha angol is. Hogy nyerhet nem amerikai film a legjobb filmnek járó Oscart, amikor ez a gála az amerikai mozit ünnepli? Az Élősködők nagyszerű, de koreai film.” Az Oscar-verseny szabályzata szerint ahhoz, hogy egy film nevezhető legyen a nemzetközi versenykategóriában, több mint 50%-ában nem angol nyelven kell beszélnie, így Svédország Ruben Östlund filmje helyett a Fiú a mennybőlt nevezte.

Az interjúban többek közt a Netflix-produkciók cannes-i részvételéről is szó esik: „A Netflix-filmeket szívesen látjuk. Mivel nincs moziforgalmazásuk, ezeknek versenyen kívül lehet [Cannes-ban] bemutatójuk. A Netflix egy hatalmas sikersztori és sok filmes szakember otthona; a filmjeiket szívesen látjuk és a fesztiválnak köszönhetően nagyszerű ugródeszkájuk lehet. Meg szeretném győzni őket, hogy jöjjenek, ne álljanak félre. De tudom, hogy ők versenyezni szeretnének [...] A világ változik, de a Cannes-i Fesztivál a filmszínházakat védi. Mégis a streaming felületek felbukkanása és a kreatív világhoz való hozzájárulásuk világszerte fontos.”

A fesztiváligazgató nem árult el egyetlen filmcímet sem az idei versenyzők közül, ezeket továbbra is április közepén tervezik közölni.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat